03 jan 2015 04:00

28 jan 2015 20:43

Långström Vinge: En nördig krönika i nyordslistans tecken

Hallå där ute, alla ni Skövdebor i slott, kojor och attefallshus! Jag hoppas att ni på ett festligt sätt frisparksprejat övergången till 2015, oavsett om ni utmanat köttnormen, matnationalismen eller tvåkönsnormen. Kanske någon av er, som inte hemfallit att bli mobilzombie, till och med fick till en usie på nyårsnatten?

Spoilervarningen är härmed utfärdad: den som likt skribenten definierar sig som språknörd har redan upptäckt att denna nyårskrönika är virtuellt fotobombad av Svenska språkrådets nyordslista för år 2014 – så hänger du inte med anbefalles googling efter densamma. Att min text skulle utgöra någon form av klickfiske tar jag, som cisperson, kärrtorpare, kippavandrare, samt (enligt somliga blåbrunas uppfattning) åsiktskorridorist, bestämt avstånd ifrån och ryggprotesterar kraftfullt.

I vilket fall - det har väl knappast gått någon förbi att år 2014 i mångt och mycket kom att präglas av inrikespolitisk debatt. Käbbel, sa statsministerkandidaten som inte verkade ha koll på genusbudgeteringen när han utmanade centerpartiets främsta gäri. Frågan är vem som var mest gurlesk under den där partiledardebatten! Miljöpartiet gick till val på nerväxt och plastbantning, vänsterpartiet på mellanförskapets risker, men kristdemokraterna höll ovanligt låg profil när det gäller moralfrågor som till exempel icke-binäritet. Folkpartiets Jan Björklund är mästare i normcore, och kan använda sin stabila utstrålning som selfie-pinne.

Decemberuppgörelsen kom som en politisk krislåda och majoriteten av partierna kunde parkera bussen. Kan en nettokrati eller trafikmaktordning förändra det demokratiska statsskicket i vårt land? Väntar nu Sjöstedt och Karlsson ivrigt på sms-anställningar? Och lever drömmen om det rödgrönrosa?

Nu är den teckenmässiga digitala valutan i stort sett slut för min del, och nu får en väl hoppas på lite kringis så det finns tid att yoloa. Jag hoppas iallafall på ett år utan rasifiering, men det har ni väl redan uppmärksammat. Och kanske blir detta året då jag dyker upp i en eller annan tvodd.

Hiss: Sekelsiffror! Att vara född förra århundradet ger en viss pondus.

Diss: Måste invandrare pultvätta sina jobbansökningar för att bli anställda?

Spoilervarningen är härmed utfärdad: den som likt skribenten definierar sig som språknörd har redan upptäckt att denna nyårskrönika är virtuellt fotobombad av Svenska språkrådets nyordslista för år 2014 – så hänger du inte med anbefalles googling efter densamma. Att min text skulle utgöra någon form av klickfiske tar jag, som cisperson, kärrtorpare, kippavandrare, samt (enligt somliga blåbrunas uppfattning) åsiktskorridorist, bestämt avstånd ifrån och ryggprotesterar kraftfullt.

I vilket fall - det har väl knappast gått någon förbi att år 2014 i mångt och mycket kom att präglas av inrikespolitisk debatt. Käbbel, sa statsministerkandidaten som inte verkade ha koll på genusbudgeteringen när han utmanade centerpartiets främsta gäri. Frågan är vem som var mest gurlesk under den där partiledardebatten! Miljöpartiet gick till val på nerväxt och plastbantning, vänsterpartiet på mellanförskapets risker, men kristdemokraterna höll ovanligt låg profil när det gäller moralfrågor som till exempel icke-binäritet. Folkpartiets Jan Björklund är mästare i normcore, och kan använda sin stabila utstrålning som selfie-pinne.

Decemberuppgörelsen kom som en politisk krislåda och majoriteten av partierna kunde parkera bussen. Kan en nettokrati eller trafikmaktordning förändra det demokratiska statsskicket i vårt land? Väntar nu Sjöstedt och Karlsson ivrigt på sms-anställningar? Och lever drömmen om det rödgrönrosa?

Nu är den teckenmässiga digitala valutan i stort sett slut för min del, och nu får en väl hoppas på lite kringis så det finns tid att yoloa. Jag hoppas iallafall på ett år utan rasifiering, men det har ni väl redan uppmärksammat. Och kanske blir detta året då jag dyker upp i en eller annan tvodd.

Hiss: Sekelsiffror! Att vara född förra århundradet ger en viss pondus.

Diss: Måste invandrare pultvätta sina jobbansökningar för att bli anställda?

  • Karin Långström Vinge

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.
null
null
null

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.