10 jan 2015 04:00

23 jan 2015 15:56

Långström Vinge: Bättre att tysta någon genom goda argument

Även om jag inte håller med om allt du säger, försvarar jag din rätt att säga vad du tycker och tänker. Så kan yttrandefrihetslagen sammanfattas.

Så länge ingen kränks, förtalas eller far illa av skrivna, talade eller tecknade ordet är det tämligen fritt fram. Dock är det väl så att skadan prövas i efterhand – då den redan är skedd.

Jag tillhör väl den breda skara som naturligtvis försvarar demokratiska friheter men som ändå har svårt för delar av det material som publiceras med den demokratiska frihetens goda minne. Jag tycker inte om alla bilder som den nu terrordrabbade satirtidningen Charlie Hebdo publicerat. Jag förstår att en inte behöver vara extremist för att provoceras. Men att tysta någon medelst skjutvapen är naturligtvis oacceptabelt vilka som än är offer och förövare. Bättre att tysta någon genom goda argument.

Men en behöver heller inte vara förskollärare för att förstå att där argumenten tryter kommer knytnävarna in i bilden.

Alltså måste vi, i en demokratisk värld, hitta förhållningssätt för att navigera i det informations – och åsiktsflöde som strömmar mot oss, med oss och genom oss. Häromveckan funderade jag högt om det inte är dags att stänga av den del av strömmen som för mig endast innebär negativ energi och som endast genererar dåligt humör och huvudvärk. Att stänga av och stänga ner är dessvärre inget bra sätt att navigera – även om en tidsbegränsad eremittillvaro kan vara nyttig för de flesta. (I kyrkans värld kallar vi detta tillstånd retreat. )

En demokratisk grundprincip värd att leva efter torde dock vara: vill jag bli lyssnad på, måste jag också vara beredd att lyssna till vad andra har att säga. Även om det stundtals är besvärligt.

Den här helgen går mina tankar till alla de som drabbats av terrorattacken i Paris och alla de som orättfärdigt kommer att få sota för detta. Det sägs att när en muslim håller i geväret, får hela religionen islam bära skulden. När en svart person håller i vapnet, får en hel etnisk grupp stå till svars. Men när en vit person skjuter, förklaras det som en olycklig incident med en sjuk ensamvarg inblandad. Demokratiskt? Inte ett dugg.

Hiss: Alla ni modiga människor.

Diss: Terrordåd.

Så länge ingen kränks, förtalas eller far illa av skrivna, talade eller tecknade ordet är det tämligen fritt fram. Dock är det väl så att skadan prövas i efterhand – då den redan är skedd.

Jag tillhör väl den breda skara som naturligtvis försvarar demokratiska friheter men som ändå har svårt för delar av det material som publiceras med den demokratiska frihetens goda minne. Jag tycker inte om alla bilder som den nu terrordrabbade satirtidningen Charlie Hebdo publicerat. Jag förstår att en inte behöver vara extremist för att provoceras. Men att tysta någon medelst skjutvapen är naturligtvis oacceptabelt vilka som än är offer och förövare. Bättre att tysta någon genom goda argument.

Men en behöver heller inte vara förskollärare för att förstå att där argumenten tryter kommer knytnävarna in i bilden.

Alltså måste vi, i en demokratisk värld, hitta förhållningssätt för att navigera i det informations – och åsiktsflöde som strömmar mot oss, med oss och genom oss. Häromveckan funderade jag högt om det inte är dags att stänga av den del av strömmen som för mig endast innebär negativ energi och som endast genererar dåligt humör och huvudvärk. Att stänga av och stänga ner är dessvärre inget bra sätt att navigera – även om en tidsbegränsad eremittillvaro kan vara nyttig för de flesta. (I kyrkans värld kallar vi detta tillstånd retreat. )

En demokratisk grundprincip värd att leva efter torde dock vara: vill jag bli lyssnad på, måste jag också vara beredd att lyssna till vad andra har att säga. Även om det stundtals är besvärligt.

Den här helgen går mina tankar till alla de som drabbats av terrorattacken i Paris och alla de som orättfärdigt kommer att få sota för detta. Det sägs att när en muslim håller i geväret, får hela religionen islam bära skulden. När en svart person håller i vapnet, får en hel etnisk grupp stå till svars. Men när en vit person skjuter, förklaras det som en olycklig incident med en sjuk ensamvarg inblandad. Demokratiskt? Inte ett dugg.

Hiss: Alla ni modiga människor.

Diss: Terrordåd.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.