17 jan 2015 04:00

23 jan 2015 15:57

Långström Vinge: Jag arbetar också ideellt

Signaturen Diss tyckte i en insändare att jag bara skriver om saker som alla redan vet. Skribenten vill läsa om något nytt, och påpekar att jag som har en fet lön får betalt för att engagera mig till skillnad från eldsjälarna. En halvsida varje lördag med sånt som vi redan vet kanske är slöseri med tidningspapper, men låt oss titta på vad en krönika egentligen är.

Jag saxar från wikipedia.se: En krönika är en litterär genre där ett faktiskt händelseförlopp refereras och kommenteras kronologiskt. Den kan vara skriven antingen på vers eller på prosa. Ordet krönika kommer från grekiskans chronika (tid) och har alltså samma ursprung som ordet kronologi. Den historiska krönikan skiljer sig från romanen genom ett strikt krav på återgivandet av faktiska händelser. En god krönika bör, enligt wikipedia, framställa upphovsmannens personliga åsikter om dessa händelser, i annat fall är det ett rent referat. Krönikor är alltjämt en levande genre, främst inom journalistiken, där ordet dock vanligen avser en löst sammanhållen serie tidskommenterande artiklar av en kolumnist eller gästkrönikör.

Alltså kommer inte levereras några nyheter från denna utsiktsplats under detta nådens år. Däremot kommer jag att fortsätta kommentera nyheter och trender inom de områden jag är intresserad av och engagerad i. Det måste absolut få gå bra att anlägga ett människosyns- och livsåskådningsperspektiv på det mesta, om inte säga allt, som rör sig mellan himmel och jord. Fördelen med att vi är olika personer som skriver krönikorna är också att våra olika tankar, dels om vårt uppdrag som skribenter som sådant och dels om vad vi väljer att skriva om, kompletterar varandra.

Ett nytt år ligger framför oss och jag som många andra har planer och idéer för vad som ska genomföras. En sak kan läsarna vara helt övertygad om: mitt engagemang för antirasism, mänskliga rättigheter och livsfrågor kommer att genomsyra allt jag gör. En del av det arbetet gör jag på betald arbetstid. Annat gör jag ideellt – som att skriva krönikor i SLA, blogga och instagramma. Och en betydande del av mitt uppdrag är som jag ser det att vara inspiratör för de eldsjälar som i olika sammanhang arbetar för att göra skillnad för andra, och det gör jag bland annat genom att sätta ord på det som jag upplever att många funderar över.

Hiss: Alla Skövdes eldsjälar – med eller utan fet lön

Diss: Ska jag klaga på något i dag, skulle det möjligen vara vädret. Längtar efter vår!

Jag saxar från wikipedia.se: En krönika är en litterär genre där ett faktiskt händelseförlopp refereras och kommenteras kronologiskt. Den kan vara skriven antingen på vers eller på prosa. Ordet krönika kommer från grekiskans chronika (tid) och har alltså samma ursprung som ordet kronologi. Den historiska krönikan skiljer sig från romanen genom ett strikt krav på återgivandet av faktiska händelser. En god krönika bör, enligt wikipedia, framställa upphovsmannens personliga åsikter om dessa händelser, i annat fall är det ett rent referat. Krönikor är alltjämt en levande genre, främst inom journalistiken, där ordet dock vanligen avser en löst sammanhållen serie tidskommenterande artiklar av en kolumnist eller gästkrönikör.

Alltså kommer inte levereras några nyheter från denna utsiktsplats under detta nådens år. Däremot kommer jag att fortsätta kommentera nyheter och trender inom de områden jag är intresserad av och engagerad i. Det måste absolut få gå bra att anlägga ett människosyns- och livsåskådningsperspektiv på det mesta, om inte säga allt, som rör sig mellan himmel och jord. Fördelen med att vi är olika personer som skriver krönikorna är också att våra olika tankar, dels om vårt uppdrag som skribenter som sådant och dels om vad vi väljer att skriva om, kompletterar varandra.

Ett nytt år ligger framför oss och jag som många andra har planer och idéer för vad som ska genomföras. En sak kan läsarna vara helt övertygad om: mitt engagemang för antirasism, mänskliga rättigheter och livsfrågor kommer att genomsyra allt jag gör. En del av det arbetet gör jag på betald arbetstid. Annat gör jag ideellt – som att skriva krönikor i SLA, blogga och instagramma. Och en betydande del av mitt uppdrag är som jag ser det att vara inspiratör för de eldsjälar som i olika sammanhang arbetar för att göra skillnad för andra, och det gör jag bland annat genom att sätta ord på det som jag upplever att många funderar över.

Hiss: Alla Skövdes eldsjälar – med eller utan fet lön

Diss: Ska jag klaga på något i dag, skulle det möjligen vara vädret. Längtar efter vår!

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.