24 feb 2015 06:00

24 feb 2015 21:55

Nöden har ingen lag

Är jag den enda personen som undrar varför vi fortfarande har skilda dam– och herrtoaletter?

Egentligen är de nästintill identiska, bortsett från att i den ena är toalettsitsen uppfälld och stinker urin medan den andra istället osar för mycket eau de toilette. Trots att det är praktiskt möjligt att använda vilket bås som helst, är det skylten på dörren som tvingar en att vänta snällt på sin tur med sin någorlunda diskreta jag-försöker-hålla-mig-så-länge-jag-kan-dans, frågandes varför personen inte kan skynda sig, medan toaletten för motsatt kön är helt köfri.

Jag erkänner att jag är en av dem som struntar i skyltningen (så länge det är gäller enskilda toalettbås och inte pissoarer förstås). Det hände en gång när det verkligen höll på att krisa och alla toaletter var upptagna, bortsett från en ledig herrtoalett. Jag inspekterade tanterna som stod före i toalettkön och undrade varför de inte, trots skylten, valde herrtoaletten. När de inte visade någon indikation på att röra sig mot den, tog jag min chans. Nöden har ju ingen lag, eller hur?

Vad jag inte väntade mig var att toaletten visst var upptagen, men inte av en man som haft för bråttom med att stänga dörren att han glömt av att låsa, utan av en rodnande tjej som såg ut att skämmas så mycket att hon bara ville spola ner sig själv och försvinna.

– U-ursäkta! stammade jag fram, osäker på vad som chockerade mig mest – att ha kommit på någon med byxorna nere, eller det faktum att denne person som glömt låsa var en tjej inne på herrtoaletten?

Ett annat bevis på att folk ibland struntar i skyltningarna är när jag finner toalettsitsen uppe på damtoaletten. Är det så att någon skäggig dam kände för vara modig och riskera att doppa sin bakdel i toastolen, eller helt enkelt bara att någon vågad man som glömde av att sopa bort spåren efter sig? Kanske är det så att personen ifråga är lika oförstående som jag varför toaletterna inte är tillgängliga för alla både för den manlige, den kvinnlige och den som känner är lite av varje.

Nej, så länge det finns en toalettstol tänker jag ta den toalett som är närmast ledig, oavsett om jag bär kjol eller byxor. För som sagt, nöden har ju faktiskt ingen lag.

Är jag den enda personen som undrar varför vi fortfarande har skilda dam– och herrtoaletter?

Egentligen är de nästintill identiska, bortsett från att i den ena är toalettsitsen uppfälld och stinker urin medan den andra istället osar för mycket eau de toilette. Trots att det är praktiskt möjligt att använda vilket bås som helst, är det skylten på dörren som tvingar en att vänta snällt på sin tur med sin någorlunda diskreta jag-försöker-hålla-mig-så-länge-jag-kan-dans, frågandes varför personen inte kan skynda sig, medan toaletten för motsatt kön är helt köfri.

Jag erkänner att jag är en av dem som struntar i skyltningen (så länge det är gäller enskilda toalettbås och inte pissoarer förstås). Det hände en gång när det verkligen höll på att krisa och alla toaletter var upptagna, bortsett från en ledig herrtoalett. Jag inspekterade tanterna som stod före i toalettkön och undrade varför de inte, trots skylten, valde herrtoaletten. När de inte visade någon indikation på att röra sig mot den, tog jag min chans. Nöden har ju ingen lag, eller hur?

Vad jag inte väntade mig var att toaletten visst var upptagen, men inte av en man som haft för bråttom med att stänga dörren att han glömt av att låsa, utan av en rodnande tjej som såg ut att skämmas så mycket att hon bara ville spola ner sig själv och försvinna.

– U-ursäkta! stammade jag fram, osäker på vad som chockerade mig mest – att ha kommit på någon med byxorna nere, eller det faktum att denne person som glömt låsa var en tjej inne på herrtoaletten?

Ett annat bevis på att folk ibland struntar i skyltningarna är när jag finner toalettsitsen uppe på damtoaletten. Är det så att någon skäggig dam kände för vara modig och riskera att doppa sin bakdel i toastolen, eller helt enkelt bara att någon vågad man som glömde av att sopa bort spåren efter sig? Kanske är det så att personen ifråga är lika oförstående som jag varför toaletterna inte är tillgängliga för alla både för den manlige, den kvinnlige och den som känner är lite av varje.

Nej, så länge det finns en toalettstol tänker jag ta den toalett som är närmast ledig, oavsett om jag bär kjol eller byxor. För som sagt, nöden har ju faktiskt ingen lag.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.