28 feb 2015 04:00

28 feb 2015 04:00

Fifty shades of black

Jag är inte kompis med den nya kaffebryggaren på jobbet. Efter år av automatkaffe som ingen var riktigt nöjd med beslutade vi oss för att införskaffa en riktigt bra kaffebryggare istället.

Den gör jättegott kaffe. Men jag begriper mig fortfarande inte på den. Den skvätter, läcker och rinner och jag torkar och torkar. Gott kaffe blir det i alla fall.

Jag tillhör den skara människor som tycker det är jätteviktigt med kaffe. En kopp per timma behöver jag för att komma igång på förmiddagen. Kaffe på maten, och eftermiddagskaffe är nödvändigt, och sen kaffe på maten igen på kvällen. Oftast en slät kopp, eller mugg snarare, men mörk choklad till ökar definitivt livskvaliten.

Vi svenskar är storförbrukare av kaffe. En procent av allt kaffe som produceras i världen förbrukas i Sverige. I genomsnitt dricker vi cirka nio kilo kaffe per person och år. Vanligt bryggkaffe, med eller utan mjölk, med eller utan olika smaker ger variation och vackra brunsvartbeiga nyanser.

Det finns dock fler nyanser att ta hänsyn till när det gäller kaffe, och det handlar om vilket kaffe vi väljer att konsumera. Produktionen av kaffe är stor, och är världens näst största handelsvara. Den berör direkt cirka 25 miljoner odlare och försörjer mer än hundra miljoner människor världen över.

De flesta kaffebönorna odlas i fattiga länder, ofta i familjejordbruk på landsbygden. De säljer bönorna vidare till entreprenörer som på stora auktioner säljer kaffet vidare till internationella företag. Det gör att världsmarknadspriset för kaffe varierar, och när priset understiger produktionskostnaden är det är inte alltid som odlaren får betalt för sin råvara. Majoriteten av odlarna lever alltså under svåra ekonomiska och sociala förhållanden och prognosen ser inte ljus ut.

Därför väljer jag rättvisemärkt kaffe, eller Fairtrade-märkt kaffe, som det också kallas. Fairtrade är en oberoende produktmärkning som skapar förutsättningar för odlarna att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Fairtraidekaffet har funnits i Sverige sedan 1997, och försäljningen ökar sakta men säkert. Idag kräver vi konsumenter mer – vi efterfrågar hållbarhet, rättvisa villkor för alla i produktionskedjan, och inte minst att det vi konsumerar ska vara klimatvänligt. Därför erbjuds Fairtrade odlarna ett högre pris för ekologiskt odlade kaffebönor.

20 öre mer per kopp är en ganska liten investering för kaffeälskaren, men en stor skillnad för den som gör grovjobbet.

Hiss: Kaffe såklart, med trevligt sällskap

Diss: Barnarbete förekommer också i kaffebranschen. Ogillas!

 

Den gör jättegott kaffe. Men jag begriper mig fortfarande inte på den. Den skvätter, läcker och rinner och jag torkar och torkar. Gott kaffe blir det i alla fall.

Jag tillhör den skara människor som tycker det är jätteviktigt med kaffe. En kopp per timma behöver jag för att komma igång på förmiddagen. Kaffe på maten, och eftermiddagskaffe är nödvändigt, och sen kaffe på maten igen på kvällen. Oftast en slät kopp, eller mugg snarare, men mörk choklad till ökar definitivt livskvaliten.

Vi svenskar är storförbrukare av kaffe. En procent av allt kaffe som produceras i världen förbrukas i Sverige. I genomsnitt dricker vi cirka nio kilo kaffe per person och år. Vanligt bryggkaffe, med eller utan mjölk, med eller utan olika smaker ger variation och vackra brunsvartbeiga nyanser.

Det finns dock fler nyanser att ta hänsyn till när det gäller kaffe, och det handlar om vilket kaffe vi väljer att konsumera. Produktionen av kaffe är stor, och är världens näst största handelsvara. Den berör direkt cirka 25 miljoner odlare och försörjer mer än hundra miljoner människor världen över.

De flesta kaffebönorna odlas i fattiga länder, ofta i familjejordbruk på landsbygden. De säljer bönorna vidare till entreprenörer som på stora auktioner säljer kaffet vidare till internationella företag. Det gör att världsmarknadspriset för kaffe varierar, och när priset understiger produktionskostnaden är det är inte alltid som odlaren får betalt för sin råvara. Majoriteten av odlarna lever alltså under svåra ekonomiska och sociala förhållanden och prognosen ser inte ljus ut.

Därför väljer jag rättvisemärkt kaffe, eller Fairtrade-märkt kaffe, som det också kallas. Fairtrade är en oberoende produktmärkning som skapar förutsättningar för odlarna att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Fairtraidekaffet har funnits i Sverige sedan 1997, och försäljningen ökar sakta men säkert. Idag kräver vi konsumenter mer – vi efterfrågar hållbarhet, rättvisa villkor för alla i produktionskedjan, och inte minst att det vi konsumerar ska vara klimatvänligt. Därför erbjuds Fairtrade odlarna ett högre pris för ekologiskt odlade kaffebönor.

20 öre mer per kopp är en ganska liten investering för kaffeälskaren, men en stor skillnad för den som gör grovjobbet.

Hiss: Kaffe såklart, med trevligt sällskap

Diss: Barnarbete förekommer också i kaffebranschen. Ogillas!

 

  • Karin Långström Vinge

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.