03 mar 2015 06:00

04 mar 2015 22:23

Gör det enda rätta – fimpa förslaget

LINUS HELLMAN

Efter en veckas semester på Lanzarote, Kanarieöarna borde jag vara utvilad och på allmänt gott humör. Det är jag också men samtidigt irriteras jag, till och med upprörs när jag tar del av debatten om rökförbud utomhus på olika ställen hemma i Sverige. Det finns gränser för hur långt staten kan gå för att göra oss till dygdiga samhällsmedborgare och Sverige behöver inte mer av förbud och förmynderi.

I vårt land föreslås det då och då nya förbud och för den delen också skatter som ska göra oss till bättre medborgare.

Ständigt detta tal om rökförbud som alltid tycks återkomma. För tio år sedan förbjöds rökning inne på restauranger. Det var ett beslut som var rationellt och som det gick att leva med. Rökarna kunde ju röka utanför.

Nu vill den rödgröna regeringen med folkhälsominister Gabriel Wikström (S) i spetsen gå ännu längre. Han vill utreda ett rökförbud på flera platser som allmänheten har tillträdde till – utomhus! Det handlar om uteserveringar, perronger och busshållplatser med mera. Vidare vill man se över om det går att införa ett exponeringsförbud i butiker för tobaksvaror och möjligheten att övergå till neutrala förpackningar.

Det räcker tydligen inte med att vi svenskar röker minst i Europa och att vi har haft en positiv utveckling de senaste tio åren, ty idag röker endast elva procent av befolkningen enligt folkhälsomyndigheten.

Enligt S-regeringen måste tydligen staten lägga sig i och detaljstyra ännu mer. Människor ska inte få välja hur de vill leva sina liv utan politiken ska lägga allt till rätta. Då är det väl också dags att förbjuda människor från att äta socker och fet mat (kan leda till dödlig fetma) samt förbjuda bilkörning i alla städer (släpper ut ohälsosamma gaser i luften) utifrån ett folkhälsomässigt perspektiv. Det är fullständigt absurt och har inget med folkhälsa att göra utan handlar mer om en dröm om ett perfekt samhälle som aldrig kommer att finnas.

Låt oss dock med emfas slå fast att det inte råder några tvivel om att rökning är farligt. Risken för allvarliga sjukdomar ökar väsentligt om du röker. Jag förstår därför intentionerna bakom förslaget men det rättfärdigar ändå inte nya förbud för att förbättra folkhälsan. Gärna mer information och kunskap, men ta inte strid mot individens fria val.

Den som dessutom tror att anonyma etiketter på produkter gör någon skillnad gör det alltför lätt för sig. Redan idag varnas vi ju för dessa med otäcka bilder och texter men ändå köper folk dessa varor. Att sedan likställa snus med cigaretter är inte seriöst, ty det finns även grader i helvetet. Att det är få svenskar som röker beror ju på att de istället snusar.

Vi står inför fait accompli, ty att antingen förbjuder vi rökning helt eller också låter vi nu denna lilla grupp vara i fred. Sluta moralisera utan se människor för de olika individer de faktiskt är. Det är en hets mot rökare som närmast gränsar till förföljelse.

Det här handlar ytterst om vilket samhälle vi ska ha. Om de som är mest känsliga och lättkränkta ska få sätta ribban för allting oavsett vad det handlar om så får vi i längden ett odrägligt samhälle. För varje inskränkning flyttar vi alltid fram positionerna till att införa nya förbud. Vilket blir nästa område där majoriteten ska peka med sina moraliska pekpinnar mot en minoritet?

Att lagstifta kräver försiktighet och omtanke. Just nu tar moralpaniken över det rationella förståndet och då befinner vi oss på ett sluttande plan. Det finns bara en sak att göra och det är att fimpa alla dessa tankar.

I vårt land föreslås det då och då nya förbud och för den delen också skatter som ska göra oss till bättre medborgare.

Ständigt detta tal om rökförbud som alltid tycks återkomma. För tio år sedan förbjöds rökning inne på restauranger. Det var ett beslut som var rationellt och som det gick att leva med. Rökarna kunde ju röka utanför.

Nu vill den rödgröna regeringen med folkhälsominister Gabriel Wikström (S) i spetsen gå ännu längre. Han vill utreda ett rökförbud på flera platser som allmänheten har tillträdde till – utomhus! Det handlar om uteserveringar, perronger och busshållplatser med mera. Vidare vill man se över om det går att införa ett exponeringsförbud i butiker för tobaksvaror och möjligheten att övergå till neutrala förpackningar.

Det räcker tydligen inte med att vi svenskar röker minst i Europa och att vi har haft en positiv utveckling de senaste tio åren, ty idag röker endast elva procent av befolkningen enligt folkhälsomyndigheten.

Enligt S-regeringen måste tydligen staten lägga sig i och detaljstyra ännu mer. Människor ska inte få välja hur de vill leva sina liv utan politiken ska lägga allt till rätta. Då är det väl också dags att förbjuda människor från att äta socker och fet mat (kan leda till dödlig fetma) samt förbjuda bilkörning i alla städer (släpper ut ohälsosamma gaser i luften) utifrån ett folkhälsomässigt perspektiv. Det är fullständigt absurt och har inget med folkhälsa att göra utan handlar mer om en dröm om ett perfekt samhälle som aldrig kommer att finnas.

Låt oss dock med emfas slå fast att det inte råder några tvivel om att rökning är farligt. Risken för allvarliga sjukdomar ökar väsentligt om du röker. Jag förstår därför intentionerna bakom förslaget men det rättfärdigar ändå inte nya förbud för att förbättra folkhälsan. Gärna mer information och kunskap, men ta inte strid mot individens fria val.

Den som dessutom tror att anonyma etiketter på produkter gör någon skillnad gör det alltför lätt för sig. Redan idag varnas vi ju för dessa med otäcka bilder och texter men ändå köper folk dessa varor. Att sedan likställa snus med cigaretter är inte seriöst, ty det finns även grader i helvetet. Att det är få svenskar som röker beror ju på att de istället snusar.

Vi står inför fait accompli, ty att antingen förbjuder vi rökning helt eller också låter vi nu denna lilla grupp vara i fred. Sluta moralisera utan se människor för de olika individer de faktiskt är. Det är en hets mot rökare som närmast gränsar till förföljelse.

Det här handlar ytterst om vilket samhälle vi ska ha. Om de som är mest känsliga och lättkränkta ska få sätta ribban för allting oavsett vad det handlar om så får vi i längden ett odrägligt samhälle. För varje inskränkning flyttar vi alltid fram positionerna till att införa nya förbud. Vilket blir nästa område där majoriteten ska peka med sina moraliska pekpinnar mot en minoritet?

Att lagstifta kräver försiktighet och omtanke. Just nu tar moralpaniken över det rationella förståndet och då befinner vi oss på ett sluttande plan. Det finns bara en sak att göra och det är att fimpa alla dessa tankar.

  • Linus Hellman

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.