06 mar 2015 04:00

11 mar 2015 16:52

Även jag var bättre förr

Det händer sällan, men trots allt ibland att jag yttrar den gamla slitna klyschan: Det var bättre förr! Jag försöker faktiskt att avhålla mig från detta nederlag för mycket av det som sker runt oss är faktiskt till det bättre.

Jag skall inte försöka gå in på detaljer, men den som är intresserad kan lyssna på Hans Rosling som har skildrat världens positiva utveckling i flera föredrag som finns att hitta på nätet.

Självklart händer det en massa negativa saker hela tiden också och jag menar absolut inte att vi skall strunta i dem och belåtet luta oss bakåt och konstatera att det i det stora hela blir bättre! Nej, upprördhet över orättvisor och hemskheter behövs, men media matar oss så konsekvent med de dåliga händelserna att vi till sist tror att det bara händer dåliga saker i världen, trots att det inte är sant.

Nej, orsaken till att jag nyligen hörde mig själv säga att det var bättre förr grundar sig i att jag blev lite trött när jag såg årets bokreakatalog.

Tidigare har man alltid haft ett jämförelsepris kopplat till reapriset. Ett pris som skulle ge konsumenten en aning om hur mycket boken i fråga har satts ner till rean. Nu var även det priset ofta lite av en osanning då man från förlagens sida skrev upp ordinariepriset till det pris som boken skulle ha haft om den varit helt ny det året.

Men så började man trycka upp speciella upplagor direkt för rean och då dessa ofta inte hade samma inbindning eller papperskvalitet som originalupplagan så kunde de heller inte få samma isbn-nummer (International Standard Book Number) som originalupplagan. Det var en helt ny produkt, som aldrig haft det gamla ordinariepriset. Det blev ett himla väsen om detta en period då förlagen i alla fall satte originalupplagans ursprungspris som jämförelsepris.

Men det löste man genom att helt sonika strunta i jämförelsepriser på nytrycken utan man satte ett enda pris: reapriset. Så då reades alltså boken utan att ha satts ner från någonting alls. Jag minns att jag hade moraliska problem med det där men i slutändan gjorde jag som alla andra. Särtryck inför rean kallades det.

Nu har man gått ett steg längre så numera finns det inga jämförelsepriser alls och det går alltså inte att veta om boken är i original eller upptryckt bara till rean, i alla fall inte i den reakatalog som jag tittat i... eller på prislapparna i butikerna jag varit inne i.

Så i fallet med bokrean har man gått ifrån en något vilseledande information, som i alla fall gav en viss aning, till ingen information alls. Det kallas rea, men har boken du köper någonsin kostat mer? Det kan du inte veta.

Om jag hade haft kvar min bokhandel? Ja då hade jag säkert gjort som alla andra. Ryggrad är överskattat och mest i vägen. Även jag var bättre förr.

 

Hiss: Att gosa ner sig i en fåtölj med en ny bok.

 

Diss: När boken är slut och man vill ha en lika bra.

Jag skall inte försöka gå in på detaljer, men den som är intresserad kan lyssna på Hans Rosling som har skildrat världens positiva utveckling i flera föredrag som finns att hitta på nätet.

Självklart händer det en massa negativa saker hela tiden också och jag menar absolut inte att vi skall strunta i dem och belåtet luta oss bakåt och konstatera att det i det stora hela blir bättre! Nej, upprördhet över orättvisor och hemskheter behövs, men media matar oss så konsekvent med de dåliga händelserna att vi till sist tror att det bara händer dåliga saker i världen, trots att det inte är sant.

Nej, orsaken till att jag nyligen hörde mig själv säga att det var bättre förr grundar sig i att jag blev lite trött när jag såg årets bokreakatalog.

Tidigare har man alltid haft ett jämförelsepris kopplat till reapriset. Ett pris som skulle ge konsumenten en aning om hur mycket boken i fråga har satts ner till rean. Nu var även det priset ofta lite av en osanning då man från förlagens sida skrev upp ordinariepriset till det pris som boken skulle ha haft om den varit helt ny det året.

Men så började man trycka upp speciella upplagor direkt för rean och då dessa ofta inte hade samma inbindning eller papperskvalitet som originalupplagan så kunde de heller inte få samma isbn-nummer (International Standard Book Number) som originalupplagan. Det var en helt ny produkt, som aldrig haft det gamla ordinariepriset. Det blev ett himla väsen om detta en period då förlagen i alla fall satte originalupplagans ursprungspris som jämförelsepris.

Men det löste man genom att helt sonika strunta i jämförelsepriser på nytrycken utan man satte ett enda pris: reapriset. Så då reades alltså boken utan att ha satts ner från någonting alls. Jag minns att jag hade moraliska problem med det där men i slutändan gjorde jag som alla andra. Särtryck inför rean kallades det.

Nu har man gått ett steg längre så numera finns det inga jämförelsepriser alls och det går alltså inte att veta om boken är i original eller upptryckt bara till rean, i alla fall inte i den reakatalog som jag tittat i... eller på prislapparna i butikerna jag varit inne i.

Så i fallet med bokrean har man gått ifrån en något vilseledande information, som i alla fall gav en viss aning, till ingen information alls. Det kallas rea, men har boken du köper någonsin kostat mer? Det kan du inte veta.

Om jag hade haft kvar min bokhandel? Ja då hade jag säkert gjort som alla andra. Ryggrad är överskattat och mest i vägen. Även jag var bättre förr.

 

Hiss: Att gosa ner sig i en fåtölj med en ny bok.

 

Diss: När boken är slut och man vill ha en lika bra.

  • Flemming Mouritsen

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.