31 mar 2015 05:00

31 mar 2015 05:00

Varför fick Åkesson vara med i SVT?

LENA JONSSON

Eftersom jag ogillar Fredrik Skavlan ser jag sällan på det programmet längre. När jag gjorde det satt jag mest och retade upp mig på vilka frågor han ställde och hur han ställde dem. Men i fredags ville jag gärna se intervjun med sjukskrivne SD-ledaren.

Det hade ju utlovats något nytt och jag tänkte att även om det var fotboll på en annan kanal kunde jag väl zappa över lite. Det skulle jag inte ha gjort. För något nytt, mer än att Jimmie Åkesson åt psykofarmaka ”avslöjade” Skavlan inte. Kan det ens kallas för ett avslöjade förresten? Sedan ”avslöjade” han också att Åkesson inte var emot beslutet att fälla regeringens budgetförslag. Nähä, var det någon som hade trott det?

Okej då, ge de här två avslöjandena och kanske något mer (jag erkänner, såg inte exakt hela intervjun) till Skavlan. Men annars var det inte mycket nytt.

Skavlan fortsatte med saker som han läste från ett papper. Att den och den Sverigedemokraten sagt si eller så, rasistiska uttalanden så klart, för si eller så många år sedan och vad tyckte Åkesson om det? dundrade Skavlan (så mycket man nu kan dundra på norska).

Och jag vet inte vad Skavlan hade trott? Hade han räknat med att Åkesson skulle svara ”Ja, Fredrik, SD är ett rasistiskt parti, jag erkänner det för du pressar mig så hårt”? Hade han trott att Åkessons sjukskrivning skulle ha gjort honom mer sårbar, utan det hårda yta som han i flera år haft mot journalister? Trodde Skavlan att Åkesson skulle svara något annat än det han förmodligen till och med svarar i sömnen?

Jag vet inte, men svaren kom som det rabblande vi är vääääldigt vana vid. ”Det där är ingenting som vi inom SD står för. Det är inte acceptabelt. Personer som uttrycker sig så utesluts ur partiet”. Och så vidare.....

Efteråt får man höra att det är tittarstorm mot SVT för att Skavlan har gått för hårt åt Åkesson. Hårt? Man kan ju bara gissa vilka det är som tyckte det. Skavlan upprepade ju bara det som alla andra journalister sagt i åratal före honom, och då betydligt tuffare, och som gjort att Åkesson blivit en smart debattör.

Jag anser att det var en intervju som innehöll så litet nytt att den inte alls borde sänts. Men det finns också ett annat skäl till varför den inte borde varit med. Varför ska man ge SD chansen att på bästa sändningstid i bästa kanalen rabbla upp sitt mantra om att SD är ett helt vanligt parti som bara vill diskutera några frågor (eller rättare sagt en) lite mer ingående?

Nu blev det ju ett ypperligt tillfälle för en tung sverigedemokrat att synas i rutan. Igen.

 

Hiss: Doften av vår. Visst känner ni den? Visst??

Diss: Hur är det ens möjligt att ens självmordbenägen pilot lyckas lura alla?

Det hade ju utlovats något nytt och jag tänkte att även om det var fotboll på en annan kanal kunde jag väl zappa över lite. Det skulle jag inte ha gjort. För något nytt, mer än att Jimmie Åkesson åt psykofarmaka ”avslöjade” Skavlan inte. Kan det ens kallas för ett avslöjade förresten? Sedan ”avslöjade” han också att Åkesson inte var emot beslutet att fälla regeringens budgetförslag. Nähä, var det någon som hade trott det?

Okej då, ge de här två avslöjandena och kanske något mer (jag erkänner, såg inte exakt hela intervjun) till Skavlan. Men annars var det inte mycket nytt.

Skavlan fortsatte med saker som han läste från ett papper. Att den och den Sverigedemokraten sagt si eller så, rasistiska uttalanden så klart, för si eller så många år sedan och vad tyckte Åkesson om det? dundrade Skavlan (så mycket man nu kan dundra på norska).

Och jag vet inte vad Skavlan hade trott? Hade han räknat med att Åkesson skulle svara ”Ja, Fredrik, SD är ett rasistiskt parti, jag erkänner det för du pressar mig så hårt”? Hade han trott att Åkessons sjukskrivning skulle ha gjort honom mer sårbar, utan det hårda yta som han i flera år haft mot journalister? Trodde Skavlan att Åkesson skulle svara något annat än det han förmodligen till och med svarar i sömnen?

Jag vet inte, men svaren kom som det rabblande vi är vääääldigt vana vid. ”Det där är ingenting som vi inom SD står för. Det är inte acceptabelt. Personer som uttrycker sig så utesluts ur partiet”. Och så vidare.....

Efteråt får man höra att det är tittarstorm mot SVT för att Skavlan har gått för hårt åt Åkesson. Hårt? Man kan ju bara gissa vilka det är som tyckte det. Skavlan upprepade ju bara det som alla andra journalister sagt i åratal före honom, och då betydligt tuffare, och som gjort att Åkesson blivit en smart debattör.

Jag anser att det var en intervju som innehöll så litet nytt att den inte alls borde sänts. Men det finns också ett annat skäl till varför den inte borde varit med. Varför ska man ge SD chansen att på bästa sändningstid i bästa kanalen rabbla upp sitt mantra om att SD är ett helt vanligt parti som bara vill diskutera några frågor (eller rättare sagt en) lite mer ingående?

Nu blev det ju ett ypperligt tillfälle för en tung sverigedemokrat att synas i rutan. Igen.

 

Hiss: Doften av vår. Visst känner ni den? Visst??

Diss: Hur är det ens möjligt att ens självmordbenägen pilot lyckas lura alla?

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.