24 apr 2015 04:00

24 apr 2015 04:00

Vårstäda eller lata sig

FLEMMING MOURITSEN

Vårstädning är något i grunden jobbigt. När nu äntligen solen både skiner och värmer, blommorna slår ut, fåglarna kvittrar för glatta livet och det börja skimra av grönt på träden... ja då skall man stå på huvudet i garderober och skåp, man skall städa damma och feja, putsa fönster och byta gardiner och i görligaste mån få sitt hem att se skinande rent ut.

Men man skall inte sätta sig i en stol ute i solen och njuta av stunden, för då är man lat.

Jag satt i en stol i vårsolen ute på altanen i onsdags och njöt för fulla och lata muggar när dessa tankar trängde in i min skalle. Nu är inte fästmön och jag lysande exempel på hur det skall gå till när man vårstädar, men nog tar vi ett extra tag i hemmet nu, i alla fall fästmön. Dessutom skall möblerna till pensionärskuvösen och utealtanen fram och det skall även alla växter som övervintrat i källaren.

Jag tittade ner på min bil som också stod och latade sig och räknade årsringarna av smuts på den och tänkte att det nog egentligen var läge att vårstäda den också... i år. Eller också kunde jag som vanligt bestämma att det kunde vänta till nästa år. Det där med att vår-da bilen är inte riktigt min grej... det heller.

När jag tittade på min dammiga bil kom jag att tänka på hur jag någon dag tidigare hade kommenterat hur trevligt det ser ut nu när sanden och gruset är bortsopat. Rena vägar är också ett vårtecken.

Man försökte även sopa gator och parkeringar inne i centrum också, men det skedde inte utan krångel, har jag läst i tidningen, trots att kommunen ställde ut skyltar nästan mitt i gatorna. Skyltar som uppmanade oss att inte parkera där under en noggrant specificerad tid, för man skulle nämligen vårstäda.

Jag finner det helt obegripligt att vuxna, mer eller mindre ansvarskännande människor med körkort kan passera dessa skyltar och tydligen tänka: – Det där angår inte mig så jag parkerar här i alla fall.

Däremot kan jag förstå att de människor som har som jobb sopa upp gruset blir fly förbannade och idiotförklarar ägarna till de bilar som man måste lägga tid på att bogsera bort. Själv kan jag ge mig tusan på att det är samma puckon som vägrar blinka i trafiken och som på så sätt talar om för oss andra att de fullständigt struntar i oss.

Visst finns där säkert en och annan som inte flyttat sin bil av skäl som de inte kunnat råda över, vi skall inte dra alla över en kam, men till alla andra som fick sin bil bortbogserad för att den stod i vägen för vårstädningen har jag bara en sak att säga:

– Tvåtusen spänn i böter? Rätt åt dig!

Hiss: Den goa känslan av värmande sol på kinderna

Diss: Uttrycket: Sköt dig själv och skit i andra.

Men man skall inte sätta sig i en stol ute i solen och njuta av stunden, för då är man lat.

Jag satt i en stol i vårsolen ute på altanen i onsdags och njöt för fulla och lata muggar när dessa tankar trängde in i min skalle. Nu är inte fästmön och jag lysande exempel på hur det skall gå till när man vårstädar, men nog tar vi ett extra tag i hemmet nu, i alla fall fästmön. Dessutom skall möblerna till pensionärskuvösen och utealtanen fram och det skall även alla växter som övervintrat i källaren.

Jag tittade ner på min bil som också stod och latade sig och räknade årsringarna av smuts på den och tänkte att det nog egentligen var läge att vårstäda den också... i år. Eller också kunde jag som vanligt bestämma att det kunde vänta till nästa år. Det där med att vår-da bilen är inte riktigt min grej... det heller.

När jag tittade på min dammiga bil kom jag att tänka på hur jag någon dag tidigare hade kommenterat hur trevligt det ser ut nu när sanden och gruset är bortsopat. Rena vägar är också ett vårtecken.

Man försökte även sopa gator och parkeringar inne i centrum också, men det skedde inte utan krångel, har jag läst i tidningen, trots att kommunen ställde ut skyltar nästan mitt i gatorna. Skyltar som uppmanade oss att inte parkera där under en noggrant specificerad tid, för man skulle nämligen vårstäda.

Jag finner det helt obegripligt att vuxna, mer eller mindre ansvarskännande människor med körkort kan passera dessa skyltar och tydligen tänka: – Det där angår inte mig så jag parkerar här i alla fall.

Däremot kan jag förstå att de människor som har som jobb sopa upp gruset blir fly förbannade och idiotförklarar ägarna till de bilar som man måste lägga tid på att bogsera bort. Själv kan jag ge mig tusan på att det är samma puckon som vägrar blinka i trafiken och som på så sätt talar om för oss andra att de fullständigt struntar i oss.

Visst finns där säkert en och annan som inte flyttat sin bil av skäl som de inte kunnat råda över, vi skall inte dra alla över en kam, men till alla andra som fick sin bil bortbogserad för att den stod i vägen för vårstädningen har jag bara en sak att säga:

– Tvåtusen spänn i böter? Rätt åt dig!

Hiss: Den goa känslan av värmande sol på kinderna

Diss: Uttrycket: Sköt dig själv och skit i andra.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.