05 maj 2015 06:00

04 jun 2015 11:15

Det gäller att hugga i på rätt sätt

Först placeras objektet på huggkubben.

Det gäller att ta ett stabilt tag om yxan, innan man höjer den över huvudet. Sedan hugger man till och eggen på yxan delar träbiten i två lika stora bitar.

I den bästa av världar, måste jag i ärlighetens namn tillägga.

Just nu ligger en hög med uppsågade bitar av björk hemma i trädgården. De väntar på att klyvas för att sedan läggas på tork. Från och med hösten ska veden kunna användas i vår öppna spis.

Under några år har vi tagit hem lagom kapade bitar och kluvit själva. Det är bättre än att köpa färdig ved. Dels kan jag stycka bitarna så grovt jag vill, dels är jobbet ett utmärkt tillfälle till att fundera över saker och ting. Det kräver ju inte så mycket tankeförmåga att klyva ved. Handgreppen är okomplicerade, det gäller att ställa den kapade biten så bra som möjligt, hugga och sedan stapla veden.

Lätt som en plätt.

Lika smidigt var det inte första gången jag kom i kontakt med vedhuggning i större omfattning.

Då som nu låg bitarna och väntade på mig. Jag hade inte hört talas om att det fanns särskilda klyvyxor, utan plockade glatt och aningslöst fram en vanlig huggyxa från sitt gömställe i garaget. Jag lyckades dela bitarna men var helt slut ned veden låg klar. Varje bit innebär mycket jobb. Det var ett trixande och kämpande med den smala yxan, men kunde alla andra ta hand om ved så kunde väl jag också göra det.

Nästa år det var dags för jobbet, kom jag på att en bra kil skulle vara användbar. Jag åkte till affären, men väl där fick jag syn på en yxa som var kilformad. Den var tung och välbalanserad och jag frågade vad det var för typ av yxa.

”Den här måste du ha när du klyver ved. Med en vanlig yxa är det ett riktigt hästjobb.”

Jag sa inget om vad jag hållit på med våren innan, men jag förstod precis vad försäljaren menade. Jag lämnade butiken med både ny yxa och kil.

Sedan dess har arbetet gått galant.

Att de delade bitarna inte alltid blir som jag tänkt mig, handlar definitivt inte om yxan. Den är perfekt.

Ibland har någon nagel på fingret blivit blå, men sådant får man ta.

Hiss:

Trots stjärnsmällen i Partille i söndags har Skövde HF satt färg på SM-slutspelet.

Diss:

Vart tog vårvädret vägen?

Först placeras objektet på huggkubben.

Det gäller att ta ett stabilt tag om yxan, innan man höjer den över huvudet. Sedan hugger man till och eggen på yxan delar träbiten i två lika stora bitar.

I den bästa av världar, måste jag i ärlighetens namn tillägga.

Just nu ligger en hög med uppsågade bitar av björk hemma i trädgården. De väntar på att klyvas för att sedan läggas på tork. Från och med hösten ska veden kunna användas i vår öppna spis.

Under några år har vi tagit hem lagom kapade bitar och kluvit själva. Det är bättre än att köpa färdig ved. Dels kan jag stycka bitarna så grovt jag vill, dels är jobbet ett utmärkt tillfälle till att fundera över saker och ting. Det kräver ju inte så mycket tankeförmåga att klyva ved. Handgreppen är okomplicerade, det gäller att ställa den kapade biten så bra som möjligt, hugga och sedan stapla veden.

Lätt som en plätt.

Lika smidigt var det inte första gången jag kom i kontakt med vedhuggning i större omfattning.

Då som nu låg bitarna och väntade på mig. Jag hade inte hört talas om att det fanns särskilda klyvyxor, utan plockade glatt och aningslöst fram en vanlig huggyxa från sitt gömställe i garaget. Jag lyckades dela bitarna men var helt slut ned veden låg klar. Varje bit innebär mycket jobb. Det var ett trixande och kämpande med den smala yxan, men kunde alla andra ta hand om ved så kunde väl jag också göra det.

Nästa år det var dags för jobbet, kom jag på att en bra kil skulle vara användbar. Jag åkte till affären, men väl där fick jag syn på en yxa som var kilformad. Den var tung och välbalanserad och jag frågade vad det var för typ av yxa.

”Den här måste du ha när du klyver ved. Med en vanlig yxa är det ett riktigt hästjobb.”

Jag sa inget om vad jag hållit på med våren innan, men jag förstod precis vad försäljaren menade. Jag lämnade butiken med både ny yxa och kil.

Sedan dess har arbetet gått galant.

Att de delade bitarna inte alltid blir som jag tänkt mig, handlar definitivt inte om yxan. Den är perfekt.

Ibland har någon nagel på fingret blivit blå, men sådant får man ta.

Hiss:

Trots stjärnsmällen i Partille i söndags har Skövde HF satt färg på SM-slutspelet.

Diss:

Vart tog vårvädret vägen?

  • ALF EHN

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.