22 maj 2015 05:00

22 maj 2015 05:00

Vad är normalt och onormalt?

FLEMMING MOURITSEN

Vad är egentligen normalt och vad är onormalt och framför allt... vem har rätt att döma andra utifrån det de ser som normalt, det vill säga sig själva?

Fästmön och jag såg häromdagen en film som handlade om Alan Turing, matematikern som drev engelsmännens ytterst hemliga projekt på Bletchley Park i södra England under andra världskriget. Man hade kommit över en Enigma-maskin, tyskarnas avancerade krypteringsmaskin och nu skulle man försöka hitta ett sätt att lista ut ett sätt att ta reda på vilken av de hundratals miljarder möjliga inställningar på maskinen som tyskarna använde... just den dagen. För nästa dag gällde en ny.

Uppgiften var näst intill omöjlig och krävde att man konstruerade en helt ny typ av maskin som kunde räkna på ett sätt som vi människor inte kom i närheten av, men Turing och hans folk lyckades och under större delen av kriget kunde man tyda tyskarnas hemliga order som sändes ut via radio över Europa. Detta sägs ha förkortat kriget med flera år och sparat tiotals miljoner människors liv.

Men då kriget var slut ville de engelska myndigheterna inte att det skulle komma ut att de hade en maskin som kunde knäcka koder så alltihop hemligstämplades i femtio år och de inblandade fick inget offentligt erkännande. De blev tvingade att sitta på sin hemlighet och hotades av fängelse, eller värre, om de pratade.

Men Turing hade en stor hemlighet till. Han var homosexuell, något som var olagligt i England på den tiden. Sju år efter krigsslutet blev han påkommen och i domstolen fick han välja mellan att sitta två år i fängelse eller att utsätta sig för en hormonbehandling som kallades kemisk kastration. Detta skulle enligt läkarna bota honom från den olagliga sjukdom som han led av. Turing valde friheten och behandling men efter ett år med hormonerna var han så deprimerad att han tog sitt eget liv. Ingen myndighet stod under hela processen upp för honom.

År 1867 införde England fängelsestraff för homosexualitet, innan dess var det belagt med dödsstraff. Det avkriminaliserades i England och Wales 1967, men det dröjde en bit in på åttiotalet innan Skottland och Nordirland följde efter.

Alla segrarstaterna hade lagar som straffade homosexuella, utom Frankrike som efter franska revolutionen 1791inte nämnde homosexualitet i strafflagen. Nazityskland sände tiotusentals homosexuella till koncentrationsläger så de var värst (med reservation för vad Stalin ställde till med), men att kalla segrarmakterna De Goda är ändå att ta i. För vem har rätt att döma två vuxna människor som i samförstånd har trevligt tillsammans, så länge de inte skadar någon. Faktiskt ingen. Men den tanken hjälpte tyvärr inte Turing, eller någon av de tusentals andra som drabbades av lagstiftade fördomar.

 

Hiss: Filmen The Imitation Game som nämns i krönikan. En riktigt bra film!

Diss: Sverige avkriminaliserade homosexualitet först 1944 och klassade det sedan som en sjukdom ända till 1979.

Vad är egentligen normalt och vad är onormalt och framför allt... vem har rätt att döma andra utifrån det de ser som normalt, det vill säga sig själva?

Fästmön och jag såg häromdagen en film som handlade om Alan Turing, matematikern som drev engelsmännens ytterst hemliga projekt på Bletchley Park i södra England under andra världskriget. Man hade kommit över en Enigma-maskin, tyskarnas avancerade krypteringsmaskin och nu skulle man försöka hitta ett sätt att lista ut ett sätt att ta reda på vilken av de hundratals miljarder möjliga inställningar på maskinen som tyskarna använde... just den dagen. För nästa dag gällde en ny.

Uppgiften var näst intill omöjlig och krävde att man konstruerade en helt ny typ av maskin som kunde räkna på ett sätt som vi människor inte kom i närheten av, men Turing och hans folk lyckades och under större delen av kriget kunde man tyda tyskarnas hemliga order som sändes ut via radio över Europa. Detta sägs ha förkortat kriget med flera år och sparat tiotals miljoner människors liv.

Men då kriget var slut ville de engelska myndigheterna inte att det skulle komma ut att de hade en maskin som kunde knäcka koder så alltihop hemligstämplades i femtio år och de inblandade fick inget offentligt erkännande. De blev tvingade att sitta på sin hemlighet och hotades av fängelse, eller värre, om de pratade.

Men Turing hade en stor hemlighet till. Han var homosexuell, något som var olagligt i England på den tiden. Sju år efter krigsslutet blev han påkommen och i domstolen fick han välja mellan att sitta två år i fängelse eller att utsätta sig för en hormonbehandling som kallades kemisk kastration. Detta skulle enligt läkarna bota honom från den olagliga sjukdom som han led av. Turing valde friheten och behandling men efter ett år med hormonerna var han så deprimerad att han tog sitt eget liv. Ingen myndighet stod under hela processen upp för honom.

År 1867 införde England fängelsestraff för homosexualitet, innan dess var det belagt med dödsstraff. Det avkriminaliserades i England och Wales 1967, men det dröjde en bit in på åttiotalet innan Skottland och Nordirland följde efter.

Alla segrarstaterna hade lagar som straffade homosexuella, utom Frankrike som efter franska revolutionen 1791inte nämnde homosexualitet i strafflagen. Nazityskland sände tiotusentals homosexuella till koncentrationsläger så de var värst (med reservation för vad Stalin ställde till med), men att kalla segrarmakterna De Goda är ändå att ta i. För vem har rätt att döma två vuxna människor som i samförstånd har trevligt tillsammans, så länge de inte skadar någon. Faktiskt ingen. Men den tanken hjälpte tyvärr inte Turing, eller någon av de tusentals andra som drabbades av lagstiftade fördomar.

 

Hiss: Filmen The Imitation Game som nämns i krönikan. En riktigt bra film!

Diss: Sverige avkriminaliserade homosexualitet först 1944 och klassade det sedan som en sjukdom ända till 1979.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.