09 jun 2015 04:00

09 jun 2015 04:00

"Vanliga" Sofia, du är helt perfekt!

LENA JONSSON

Om jag inte har fattat fel och missat allt för mycket av all den information som kastas efter oss i tidningar, radio och tv så är det dags för bröllop till helgen. Carl Philip och Sofia ska gifta sig och det är väl alldeles underbart!? För dem. För vad jag förstår har stigen fram till giftermålet inte varit rak och kantad av fina sommarblommor. De två har tydligen fått orientera sig fram förbi vassa taggar och stora, djupa, svarta hål. De har nog både rivit sig och varit väldigt nära att trilla i, men klarat sig.

Hur kunde det bli så här? Jo, framför allt för att Sofia Hellqvist är en vanlig svensk tjej. Alltså har hon gjort något innan hon träffade en prins. Hon har levt ett helt vanligt liv, kanske extra innehållsrikt förvisso, men ändå ett vanligt liv. Och det är uppenbarligen inte bra om man ska få lov att vara tillsammans med en prins. Jag vet inte om det stämmer, men som motståndare till kungahuset, får jag för mig att kungen snörpte lite på munnen när Sofia Hellqvist kom in i bilden. Säkert gjorde även andra i kretsen kring kungahuset det också. Det har även talats om att Sofia till och med hånades av vissa inom den fina överklassen.

Och uppmärksamheten i media, Sofia kunde ju knappast bli förvånad att det fanns ett intresse kring vem hon var, att hon hade gjort ett utvik, varit med i skandalsåpan Paradise Hotel, hade tatueringar – inte ett liv som man höjer på ögonbrynen för i dagens Sverige. Men ändå, ska man gifta sig med en prins ska man helst ha...ja, inte gjort något alls innan. Det enda som kungligheterna inte kunde rynka på näsan för var hennes volontärarbete och hennes djupa engagemang i välgörenhetsprojekt.

Men för mig, som tycker att kungahuset är förlegat och bör tas bort, är det inte utan att man känner sig lite segerrusig när en prins väljer en flicka av folket som verkligen har gjort något innan. Det är härligt att se att kungabarnen har vuxit upp i och påverkats av vårt svenska samhälle, där det visserligen finns både fördomar och problem, men också en känsla av att nästan allt är möjligt oavsett vad som hänt tidigare.

Sedan gör det mig i och för sig galen när jag hör att Sofia har skolats för sin nya roll. Men jag bortser från det och att hon i dag i intervjuer låter så där jobbigt skolad som man bara kan bli i just den skolan, och glädjer mig i stället åt att en helt vanlig, eller precis lika ovanlig, som alla andra tar plats i det svenska kungahuset.

Heja Sofia och hoppas att du blir lycklig!

Hiss: Alla som accepterar alla som de är.

Diss: De som tror att de är lite finare än alla andra.

Om jag inte har fattat fel och missat allt för mycket av all den information som kastas efter oss i tidningar, radio och tv så är det dags för bröllop till helgen. Carl Philip och Sofia ska gifta sig och det är väl alldeles underbart!? För dem. För vad jag förstår har stigen fram till giftermålet inte varit rak och kantad av fina sommarblommor. De två har tydligen fått orientera sig fram förbi vassa taggar och stora, djupa, svarta hål. De har nog både rivit sig och varit väldigt nära att trilla i, men klarat sig.

Hur kunde det bli så här? Jo, framför allt för att Sofia Hellqvist är en vanlig svensk tjej. Alltså har hon gjort något innan hon träffade en prins. Hon har levt ett helt vanligt liv, kanske extra innehållsrikt förvisso, men ändå ett vanligt liv. Och det är uppenbarligen inte bra om man ska få lov att vara tillsammans med en prins. Jag vet inte om det stämmer, men som motståndare till kungahuset, får jag för mig att kungen snörpte lite på munnen när Sofia Hellqvist kom in i bilden. Säkert gjorde även andra i kretsen kring kungahuset det också. Det har även talats om att Sofia till och med hånades av vissa inom den fina överklassen.

Och uppmärksamheten i media, Sofia kunde ju knappast bli förvånad att det fanns ett intresse kring vem hon var, att hon hade gjort ett utvik, varit med i skandalsåpan Paradise Hotel, hade tatueringar – inte ett liv som man höjer på ögonbrynen för i dagens Sverige. Men ändå, ska man gifta sig med en prins ska man helst ha...ja, inte gjort något alls innan. Det enda som kungligheterna inte kunde rynka på näsan för var hennes volontärarbete och hennes djupa engagemang i välgörenhetsprojekt.

Men för mig, som tycker att kungahuset är förlegat och bör tas bort, är det inte utan att man känner sig lite segerrusig när en prins väljer en flicka av folket som verkligen har gjort något innan. Det är härligt att se att kungabarnen har vuxit upp i och påverkats av vårt svenska samhälle, där det visserligen finns både fördomar och problem, men också en känsla av att nästan allt är möjligt oavsett vad som hänt tidigare.

Sedan gör det mig i och för sig galen när jag hör att Sofia har skolats för sin nya roll. Men jag bortser från det och att hon i dag i intervjuer låter så där jobbigt skolad som man bara kan bli i just den skolan, och glädjer mig i stället åt att en helt vanlig, eller precis lika ovanlig, som alla andra tar plats i det svenska kungahuset.

Heja Sofia och hoppas att du blir lycklig!

Hiss: Alla som accepterar alla som de är.

Diss: De som tror att de är lite finare än alla andra.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.