19 jun 2015 06:00

19 jun 2015 06:00

I dag blir det sill å potäter

FLEMMING MOURITSEN

Så blev det då midsommarafton igen. Solen steker från en klarblå himmel och det är tjugosex grader i skuggan. I alla fall ser det så ut inne i mitt huvud... hur det ser ut i verkligheten tänker jag inte bry mig om. Fästmön och jag skall fara hem till några kamrater och traditionsenligt fira midsommar med sill å potäter å gräddfil å gräslök å knäckebrö å pilsner å nubbe och då är det alltid solsken.

Midsommar är nog egentligen vår mest omhuldade helg på hela året. Kanske mer än julen som inträffar mitt under vintern när allt är grått och trist, nu är ju vår efterlängtade sommar här. Och definitivt mer omhuldad än nationaldagen som vi egentligen inte vet varför vi firar.

Midsommar är en unik helg då den ingenting har med religion att göra, i alla fall ingen religion som finns kvar. Vi firar att den ljusa årstiden är här. Den tiden då vi här uppe i höga nord lever upp igen och påminns om varför vi inte bor i något land med sommar hela året, något som är en fullständig gåta under vinterhalvåret. De som bor söderöver slipper i och för sig slasket men de får aldrig uppleva den eufori som vi känner första dagen på våren när solen äntligen börjar värma på kinderna, eller den vilda glädjen vi känner över att äntligen få se grönskan spira igen.

För att verkligen kunna uppskatta när det är roligt måste man då och då ha rejält tråkigt. Det är en insikt som generationer av föräldrar försökt trycka in i huvudet på sina barn, med mer eller mindre framgång. Tyvärr fattar ju barn ofta inte vad deras föräldrar pratar om förrän de själva uppnår samma ålder, för att då i sin tur tjata om precis samma sak till sina barn.

Den danske filosofen Kierkegaard sa att vi lever livet framlänges men förstår det baklänges och stycket här ovanför kan ses som ett exempel på det. Ett annat är att många människor först imorgon eller på söndag plågsamt tydligt kommer att inse vilken mängd alkohol som egentligen hade varit lämplig att inta dagen innan. Men det är ju så dags.

Men det är som sagt då det. Nu finns bara nuet. Så sänd era midsommarhälsningar över de sociala medierna, men sedan hoppas jag att vi alla låter mobilerna vara och ägnar oss åt de människor som fysiskt finns runt oss. Res midsommarstänger, lek med entusiasm alla fåniga lekar med barnen och ägna framförallt tiden åt att möta andra människor ansikte mot ansikte och ta vara på varandra. För det är därför vi är här, för att vårda, underhålla och stötta varandra. Gör vi det så kan midsommaren 2015 faktiskt bli ett riktigt trevligt minne och sådana behöver vi alla fylla på med.

Hiss: Människor som engagerar sig och ställer upp.

Diss: Ingen diss idag. Vad jag än skriver blir det bara futtigt.

Så blev det då midsommarafton igen. Solen steker från en klarblå himmel och det är tjugosex grader i skuggan. I alla fall ser det så ut inne i mitt huvud... hur det ser ut i verkligheten tänker jag inte bry mig om. Fästmön och jag skall fara hem till några kamrater och traditionsenligt fira midsommar med sill å potäter å gräddfil å gräslök å knäckebrö å pilsner å nubbe och då är det alltid solsken.

Midsommar är nog egentligen vår mest omhuldade helg på hela året. Kanske mer än julen som inträffar mitt under vintern när allt är grått och trist, nu är ju vår efterlängtade sommar här. Och definitivt mer omhuldad än nationaldagen som vi egentligen inte vet varför vi firar.

Midsommar är en unik helg då den ingenting har med religion att göra, i alla fall ingen religion som finns kvar. Vi firar att den ljusa årstiden är här. Den tiden då vi här uppe i höga nord lever upp igen och påminns om varför vi inte bor i något land med sommar hela året, något som är en fullständig gåta under vinterhalvåret. De som bor söderöver slipper i och för sig slasket men de får aldrig uppleva den eufori som vi känner första dagen på våren när solen äntligen börjar värma på kinderna, eller den vilda glädjen vi känner över att äntligen få se grönskan spira igen.

För att verkligen kunna uppskatta när det är roligt måste man då och då ha rejält tråkigt. Det är en insikt som generationer av föräldrar försökt trycka in i huvudet på sina barn, med mer eller mindre framgång. Tyvärr fattar ju barn ofta inte vad deras föräldrar pratar om förrän de själva uppnår samma ålder, för att då i sin tur tjata om precis samma sak till sina barn.

Den danske filosofen Kierkegaard sa att vi lever livet framlänges men förstår det baklänges och stycket här ovanför kan ses som ett exempel på det. Ett annat är att många människor först imorgon eller på söndag plågsamt tydligt kommer att inse vilken mängd alkohol som egentligen hade varit lämplig att inta dagen innan. Men det är ju så dags.

Men det är som sagt då det. Nu finns bara nuet. Så sänd era midsommarhälsningar över de sociala medierna, men sedan hoppas jag att vi alla låter mobilerna vara och ägnar oss åt de människor som fysiskt finns runt oss. Res midsommarstänger, lek med entusiasm alla fåniga lekar med barnen och ägna framförallt tiden åt att möta andra människor ansikte mot ansikte och ta vara på varandra. För det är därför vi är här, för att vårda, underhålla och stötta varandra. Gör vi det så kan midsommaren 2015 faktiskt bli ett riktigt trevligt minne och sådana behöver vi alla fylla på med.

Hiss: Människor som engagerar sig och ställer upp.

Diss: Ingen diss idag. Vad jag än skriver blir det bara futtigt.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.