22 jun 2015 06:00

22 jun 2015 06:00

Nu väntar oceaner av ledig tid

PETRA LUNDGREN

Äntligen! Äntligen är den här! Vad då? frågar du. Den första semesterdagen, svarar jag. Jag har räknat ner i sedvanlig ordning och oceaner av ledig tid ligger nu framför mig. Känns det som nu i alla fall. Så här i början. I själva verket kommer det som vanligt att säga svisch och så undrar man vad som hänt när man plötsligt är tillbaka på jobbet igen och inte har gjort allt det där man tänkt göra på semestern. Fast det borde jag egentligen inte tänka på nu.

Jag skriver ju naturligtvis det här innan den första semesterdagen och funderar samtidigt på hur mycket man egentligen måste göra på semestern. Man måste inte göra någonting om man inte vill. Man måste inte komma tillbaka till jobbet och säga ”och så gjorde jag det och det och det och sen så åkte jag dit och dit och dit.”

Gör man så kanske man måste ha semester när man haft semester för att man inte tagit det lugnt. Jag är rätt dålig på att ta det lugnt. Jag gillar att göra saker. Ett tag hade jag bokat upp mig så att jag hade något att göra nästan varenda semestervecka. Nu har jag bokat av. Nu har jag lite ledigt också. Känner jag mig själv rätt kommer jag säkert att klättra på väggarna. Men det är säkert bara nyttigt.

Inte minst i dessa tider när man stressar omkring och är uppkopplad och alltid nåbar och på språng facebookar, twittrar och instagrammar minsta sten man ser. För annars har man väl inte sett stenen? Jag har sagt det förut men säger det igen: Jag kan bli trött på min mobil och all tid den själ från mig. Lägg undan den då! kanske du säger. Inte så lätt, säger jag då. Tänk om något händer. Tänk om man missar något.

Men jag kanske ska göra det nu på semestern. Lägga undan mobilen. Eller stoppa i sim-kortet i någon gammal mobil som man bara kan ringa och sms:a på. Tänk vad skönt det skulle vara. Ha det lite som förr. Jag känner en som ringde sitt telefonbolag och bad dem stänga av surfen. Han var helt beroende.

Nej, om man skulle vara lite onåbar och världsfrånvänd på semestern. Grotta ner sig i någon bok i stället. Ligga i soffan med öppet fönster och slå dank. Fundera över saker som om en ko kan vara laktosintolerant. Gå i skogen. Titta hur en mask tar sig fram. Ta en cykeltur. Sitta onödigt länge på en bänk. Och inte bry sig ett skit om vad som händer. Det är just vad jag behöver. Händer det något får jag reda på det tids nog ändå. Trevlig sommar på er alla!

 

Hiss

Vädret – om det är bra.

Diss

Vädret – om det är dåligt

Äntligen! Äntligen är den här! Vad då? frågar du. Den första semesterdagen, svarar jag. Jag har räknat ner i sedvanlig ordning och oceaner av ledig tid ligger nu framför mig. Känns det som nu i alla fall. Så här i början. I själva verket kommer det som vanligt att säga svisch och så undrar man vad som hänt när man plötsligt är tillbaka på jobbet igen och inte har gjort allt det där man tänkt göra på semestern. Fast det borde jag egentligen inte tänka på nu.

Jag skriver ju naturligtvis det här innan den första semesterdagen och funderar samtidigt på hur mycket man egentligen måste göra på semestern. Man måste inte göra någonting om man inte vill. Man måste inte komma tillbaka till jobbet och säga ”och så gjorde jag det och det och det och sen så åkte jag dit och dit och dit.”

Gör man så kanske man måste ha semester när man haft semester för att man inte tagit det lugnt. Jag är rätt dålig på att ta det lugnt. Jag gillar att göra saker. Ett tag hade jag bokat upp mig så att jag hade något att göra nästan varenda semestervecka. Nu har jag bokat av. Nu har jag lite ledigt också. Känner jag mig själv rätt kommer jag säkert att klättra på väggarna. Men det är säkert bara nyttigt.

Inte minst i dessa tider när man stressar omkring och är uppkopplad och alltid nåbar och på språng facebookar, twittrar och instagrammar minsta sten man ser. För annars har man väl inte sett stenen? Jag har sagt det förut men säger det igen: Jag kan bli trött på min mobil och all tid den själ från mig. Lägg undan den då! kanske du säger. Inte så lätt, säger jag då. Tänk om något händer. Tänk om man missar något.

Men jag kanske ska göra det nu på semestern. Lägga undan mobilen. Eller stoppa i sim-kortet i någon gammal mobil som man bara kan ringa och sms:a på. Tänk vad skönt det skulle vara. Ha det lite som förr. Jag känner en som ringde sitt telefonbolag och bad dem stänga av surfen. Han var helt beroende.

Nej, om man skulle vara lite onåbar och världsfrånvänd på semestern. Grotta ner sig i någon bok i stället. Ligga i soffan med öppet fönster och slå dank. Fundera över saker som om en ko kan vara laktosintolerant. Gå i skogen. Titta hur en mask tar sig fram. Ta en cykeltur. Sitta onödigt länge på en bänk. Och inte bry sig ett skit om vad som händer. Det är just vad jag behöver. Händer det något får jag reda på det tids nog ändå. Trevlig sommar på er alla!

 

Hiss

Vädret – om det är bra.

Diss

Vädret – om det är dåligt

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.