09 jul 2015 04:00

09 jul 2015 04:00

Sluta moralisera kring alla rökare

LINUS HELLMAN

Det är inte lätt att vara rökare och svårare ska det bli. Det är ju inte så att dessa personer gör sig skyldiga till något brott. Annars får man ju lätt det intrycket när man lyssnar på den allmänna debatten. Nej, det är snarare den dygdiga överheten som dömer och pekar finger mot alla rökare samtidigt som de appellerar till alla moralister som det finns gott om i det svenska folkdjupet.

I vårt land föreslås det då och då nya förbud och skatter som ska göra oss till bättre medborgare. Nu är det dags igen och återigen är det rökningen som står i fokus.

En statlig utredning arbetar med frågan om ett utökat rökförbud och den ska vara klar senast den 1 mars 2016. Men en rundringning som SVT tidigare har gjort visar att det redan nu finns stöd i riksdagen bland partierna om att utöka rökförbudet på restauranger till att även omfatta uteserveringar.

Det här ska ses mot bakgrund att rökning förbjöds inne på restauranger för tio år sedan. Det var ett beslut som var rationellt och som det gick att leva med. Rökarna kunde ju gå ut och röka utanför. Nu ska vi gå ännu längre och slänga ut rökarna på gatan. Att röka på allmän plats kan inte förbjudas och att röka vid sidan om på trottoaren istället för på en uteservering känns bara som ett sätt att detaljstyra över människors tillvaro och livsval på ett klåfingrigt sätt.

Det räcker tydligen inte med att vi svenskar röker minst i Europa och att vi har haft en positiv utveckling de senaste tio åren, ty idag röker endast elva procent av befolkningen enligt folkhälsomyndigheten. I ambitionen om ett rökfritt Sverige är målet att det 2025 ska vara högst fem procent rökare. Därför måste staten gå in och reglera och styra. Det är en hets mot rökare som närmast gränsar till förföljelse, ty även politiken har ju sina tydliga gränser.

Folk ska helt enkelt inte få välja hur de vill leva sina liv utan politiken ska lägga allt till rätta. Det är ett huvudlöst synsätt. I så fall är det väl också på sin plats att förbjuda människor från att äta socker och andra fetter (kan leda till dödlig fetma) samt förbjuda bilkörning i alla städer (släpper ut ohälsosamma gaser i luften) utifrån ett folkhälsomässigt perspektiv. Det är fullständigt absurt och har inget med folkhälsa att göra utan handlar mer om en dröm om ett perfekt samhälle som aldrig kommer att finnas.

I ett demokratiskt samhälle som Sverige med ett bildat folk torde det finnas ett stort utrymme för vuxna människor att bestämma över olika livsval och vilka risker man är beredd att ta. Det gäller kring såväl tobak som alkohol.

Låt oss slå fast att det inte råder några tvivel om att rökning är farligt. Risken för allvarliga sjukdomar ökar väsentligt om du röker. Jag förstår därför intentionerna bakom förslaget för att förbättra folkhälsan men det rättfärdigar ändå inte nya förbud på området. Gärna mer information och kunskap, men ta inte strid mot individens fria val.

Vi står inför fait accompli: Antingen förbjuder vi rökning helt eller också inser vi att vi har gjort det bästa möjliga av en företeelse som anses amoralisk men som i realiteten inte är illegal. Det här handlar ytterst om vilket samhälle vi ska ha. Om de som är mest känsliga och lättkränkta ska få sätta ribban för allting oavsett vad det handlar om så får vi i längden ett odrägligt samhälle.

Den enkla lösningen är sällan den bästa. Förbud är alltid alla moralister främsta tillrop för att göra oss riktigt dygdiga. Att lagstifta kräver försiktighet och omtanke. Just nu saknas detta helt och då tappar vi bort alla proportioner. Jag säger det ännu en gång. Det finns bara en sak att göra och det är att fimpa dessa tankar. Nu och på en gång.

I vårt land föreslås det då och då nya förbud och skatter som ska göra oss till bättre medborgare. Nu är det dags igen och återigen är det rökningen som står i fokus.

En statlig utredning arbetar med frågan om ett utökat rökförbud och den ska vara klar senast den 1 mars 2016. Men en rundringning som SVT tidigare har gjort visar att det redan nu finns stöd i riksdagen bland partierna om att utöka rökförbudet på restauranger till att även omfatta uteserveringar.

Det här ska ses mot bakgrund att rökning förbjöds inne på restauranger för tio år sedan. Det var ett beslut som var rationellt och som det gick att leva med. Rökarna kunde ju gå ut och röka utanför. Nu ska vi gå ännu längre och slänga ut rökarna på gatan. Att röka på allmän plats kan inte förbjudas och att röka vid sidan om på trottoaren istället för på en uteservering känns bara som ett sätt att detaljstyra över människors tillvaro och livsval på ett klåfingrigt sätt.

Det räcker tydligen inte med att vi svenskar röker minst i Europa och att vi har haft en positiv utveckling de senaste tio åren, ty idag röker endast elva procent av befolkningen enligt folkhälsomyndigheten. I ambitionen om ett rökfritt Sverige är målet att det 2025 ska vara högst fem procent rökare. Därför måste staten gå in och reglera och styra. Det är en hets mot rökare som närmast gränsar till förföljelse, ty även politiken har ju sina tydliga gränser.

Folk ska helt enkelt inte få välja hur de vill leva sina liv utan politiken ska lägga allt till rätta. Det är ett huvudlöst synsätt. I så fall är det väl också på sin plats att förbjuda människor från att äta socker och andra fetter (kan leda till dödlig fetma) samt förbjuda bilkörning i alla städer (släpper ut ohälsosamma gaser i luften) utifrån ett folkhälsomässigt perspektiv. Det är fullständigt absurt och har inget med folkhälsa att göra utan handlar mer om en dröm om ett perfekt samhälle som aldrig kommer att finnas.

I ett demokratiskt samhälle som Sverige med ett bildat folk torde det finnas ett stort utrymme för vuxna människor att bestämma över olika livsval och vilka risker man är beredd att ta. Det gäller kring såväl tobak som alkohol.

Låt oss slå fast att det inte råder några tvivel om att rökning är farligt. Risken för allvarliga sjukdomar ökar väsentligt om du röker. Jag förstår därför intentionerna bakom förslaget för att förbättra folkhälsan men det rättfärdigar ändå inte nya förbud på området. Gärna mer information och kunskap, men ta inte strid mot individens fria val.

Vi står inför fait accompli: Antingen förbjuder vi rökning helt eller också inser vi att vi har gjort det bästa möjliga av en företeelse som anses amoralisk men som i realiteten inte är illegal. Det här handlar ytterst om vilket samhälle vi ska ha. Om de som är mest känsliga och lättkränkta ska få sätta ribban för allting oavsett vad det handlar om så får vi i längden ett odrägligt samhälle.

Den enkla lösningen är sällan den bästa. Förbud är alltid alla moralister främsta tillrop för att göra oss riktigt dygdiga. Att lagstifta kräver försiktighet och omtanke. Just nu saknas detta helt och då tappar vi bort alla proportioner. Jag säger det ännu en gång. Det finns bara en sak att göra och det är att fimpa dessa tankar. Nu och på en gång.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.