24 jul 2015 04:00

24 jul 2015 04:00

En kropp med olika åldrar

FLEMMING MOURITSEN

För ett litet tag sedan såg vi på tv ett inslag som påstod att åldrande är högst personligt. Man påstod att medan vissa människor är betydligt äldre i kroppen än de antal år som gått sedan de föddes är andra yngre än de enligt almanackan borde vara. Tjugoåringar med kropp som en femtioåring och sjuttioåringar som fysiskt inte är äldre än fyrtio och så vidare.

Allt det där kan jag köpa, men när det påstods att åldringsprocessen verkade kunna gå bakåt och vissa människor i perioder av sitt liv snarast blev yngre så började jag streta emot en smula. Det verkar tämligen omöjligt.

Men så funderade jag på hur jag själv har det. Efter en vår där jag kroppsligt upplevde det som om jag var närmare nittio så piggade jag på mig i början av sommaren och upplevde min fysiska ålder som snarare fyrtio än de femtiosju år som kalendern påstår att jag är.

Men så råkade jag utföra lite ansträngande kroppsrörelser för ett par dagar sedan vilket innebär att just nu är mitt högerknä nittiosju, min högra handled åttio plus och högerhanden är i sjuttioårsåldern. Resten av mig är någonstans runt fyrtio. Så för närvarande väntar jag på att de där kroppsdelarna föryngrar sig igen så jag får samma ålder på hela kroppen.

Fästmön och jag hade en period det engelska frågesportprogrammet QI som leddes av Stephen Fry som favoritprogram och en gång så hade de uppe frågan om åldrande och hur gamla olika varelser egentligen kan bli. Då påstods det att man inte visste hur gamla humrar kan bli. Tydligen åldras de inte utan blir bara större och i teorin verkar det som om de kan bli hur gamla som helst.

Dessutom skulle det finnas en varelse, jag minns inte om det var en snigel eller mask eller vad det nu var, men den kunde vända åldringsprocessen så att den efter ett tag var ett ungdjur igen innan den åter tillät sig att åldras ett tag. Om den kunde göra om den prestationen hur många gånger som helst eller om det var begränsat nämndes inte. Men det vore väl en fiffig grej för genteknikerna att pilla med? Kunde man få in den där genen i oss så att vi verkligen kunde bestämma vilken ålder vi skulle vara i så skulle jag nicka nöjt. Jag hänger gärna med i flera hundra år till bara jag gör det i en kropp som fungerar och med en hjärna som är frisk.

Tänk att få ha en tjugoårings kropp igen och ändå få behålla sina erfarenheter och kunskaper. Det vore en höjdare. Men men, det skulle säkert finnas någon baksida på det myntet också. Efter ett par föryngringar kanske man skulle upptäcka att man hade förvandlats till en snigel, om än en ung snigel.

Hiss: Rörmokare. Vattnet rinner inte undan i handfatet, en räddande ängel dyker upp och... Hurra, fixat! Fler borde bli det!

Diss: Här skulle jag kunna gnälla på kroppsdelar som är gistna och gör ont. Men jag gör inte det, det finns många som har det mycket värre.

För ett litet tag sedan såg vi på tv ett inslag som påstod att åldrande är högst personligt. Man påstod att medan vissa människor är betydligt äldre i kroppen än de antal år som gått sedan de föddes är andra yngre än de enligt almanackan borde vara. Tjugoåringar med kropp som en femtioåring och sjuttioåringar som fysiskt inte är äldre än fyrtio och så vidare.

Allt det där kan jag köpa, men när det påstods att åldringsprocessen verkade kunna gå bakåt och vissa människor i perioder av sitt liv snarast blev yngre så började jag streta emot en smula. Det verkar tämligen omöjligt.

Men så funderade jag på hur jag själv har det. Efter en vår där jag kroppsligt upplevde det som om jag var närmare nittio så piggade jag på mig i början av sommaren och upplevde min fysiska ålder som snarare fyrtio än de femtiosju år som kalendern påstår att jag är.

Men så råkade jag utföra lite ansträngande kroppsrörelser för ett par dagar sedan vilket innebär att just nu är mitt högerknä nittiosju, min högra handled åttio plus och högerhanden är i sjuttioårsåldern. Resten av mig är någonstans runt fyrtio. Så för närvarande väntar jag på att de där kroppsdelarna föryngrar sig igen så jag får samma ålder på hela kroppen.

Fästmön och jag hade en period det engelska frågesportprogrammet QI som leddes av Stephen Fry som favoritprogram och en gång så hade de uppe frågan om åldrande och hur gamla olika varelser egentligen kan bli. Då påstods det att man inte visste hur gamla humrar kan bli. Tydligen åldras de inte utan blir bara större och i teorin verkar det som om de kan bli hur gamla som helst.

Dessutom skulle det finnas en varelse, jag minns inte om det var en snigel eller mask eller vad det nu var, men den kunde vända åldringsprocessen så att den efter ett tag var ett ungdjur igen innan den åter tillät sig att åldras ett tag. Om den kunde göra om den prestationen hur många gånger som helst eller om det var begränsat nämndes inte. Men det vore väl en fiffig grej för genteknikerna att pilla med? Kunde man få in den där genen i oss så att vi verkligen kunde bestämma vilken ålder vi skulle vara i så skulle jag nicka nöjt. Jag hänger gärna med i flera hundra år till bara jag gör det i en kropp som fungerar och med en hjärna som är frisk.

Tänk att få ha en tjugoårings kropp igen och ändå få behålla sina erfarenheter och kunskaper. Det vore en höjdare. Men men, det skulle säkert finnas någon baksida på det myntet också. Efter ett par föryngringar kanske man skulle upptäcka att man hade förvandlats till en snigel, om än en ung snigel.

Hiss: Rörmokare. Vattnet rinner inte undan i handfatet, en räddande ängel dyker upp och... Hurra, fixat! Fler borde bli det!

Diss: Här skulle jag kunna gnälla på kroppsdelar som är gistna och gör ont. Men jag gör inte det, det finns många som har det mycket värre.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.