29 jul 2015 04:00

29 jul 2015 04:00

Han har verkligen lärt mig allt han kan

JOHANNA BEIJBOM

Fröken till Johanna 5 år. Vad jobbar din morfar med? Han jobbar inte, han är militär, men nu är han pensionär och då får jag komma hem till honom varje dag och äta glass. I min värld kunde man tydligen inte jobba som militär, det var något man bara var. Som militär var morfar kapten och han var nog en väldigt hård men rättvis ledare. Det vi har blivit uppfostrade med av honom är, rätt tid, rätt plats och med rätt utrustning och det är något som alla hans tre barn verkligen lever efter. Ibland kanske något överdrivet då vi kan vara på plats på till exempel flygplatsen redan flera timmar innan vi egentligen behöver vara där och packar väskorna en vecka innan avfärd. Men vi har alltid fått med oss allt och alltid kommit i tid så visst är det ett bra motto ändå.

Morfar har alltid varit otroligt ordningsam, allt har sin plats och etiketter på det mesta. En helt underbar historia jag har fått berättat för mig var när mormor och morfar skulle åka på semester. Mamma, hennes syster och bror var så pass gamla att de kunde vara själva hemma men givetvis hade morfar skrivit en lång lista och satt upp på kylen. På den stod det bland annat hur allt fungerade hemma och vart allt fanns som de kanske skulle behöva ha användning för. Och nu till det bästa. Längst ner på lappen stod det. Om ni får för er att flagga så ligger flaggan på hyllan till höger inne i redskapsboden, om ni inte når upp till hyllan så kan ni använda pallen som står nedanför. Inte en enda detalj missades.

Jag är första barnbarnet och när mamma åkte in till förlossningen så var morfar så nervös och satt vid köksbordet och rökte oavbrutet tills telefonen ringde och min pappa stolt berättade att det blev en flicka. Med sin militäriska basröst ropade morfar i andra änden, REPETERA! Det blev en flicka, ropade pappa tillbaka i givaktställning! Morfar hade sin favoritfåtölj i vardagsrummet framför tv:n som alla reste sig ifrån och lämnade över till honom när han kom in i rummet, men inte jag. Jag var den enda som han lät sitta kvar även om han så var tvungen att sitta på golvet bredvid.

När andra barnbarnet föddes, alltså min bror, var morfar så stolt så han inte visste vart han skulle ta vägen. Nu kunde han ha ett barnbarn på varje knä. Vi kunde sitta i timmar och lyssna på morfars alla berättelser och historier när vi var små. Han kan verkligen trollbinda vem som helst med all sin kunskap och berättarröst. Och det jag alltid har älskat med honom är att om han inte visste något vi frågade honom om så tog han minsann reda på det och kom med världens informationsredovisning någon dag efter. Han har alltid varit som ett uppslagsverk, dagens mänskliga Google. Morfar tog alltid med oss på utflykter till historiska platser, några var mindre intressanta än andra. Som att åka flera mil för att titta på några fornminnesstenar ute på en åker mitt ute i ingenstans, kanske inte var det roligaste man tyckte som barn. Men alla muséer som han har tagit med oss till har varit helt fantastiskt lärorikt.

Morfar är och har alltid varit en av mina största förebilder så att få nämna honom här i en av mina krönikor känns självklart. Precis just idag den 29/7 vet jag att DU morfar Åke sitter och läser min text i tidningen precis som alla andra onsdagar, men idag är ingen vanlig dag, för idag är det din 80-årsdag. Du är världens coolaste gubbe som verkligen har lärt mig så otroligt mycket om världen och livet och det älskar jag dig för. Tack för att just du blev min morfar. Ett stort grattis på din dag.

Hiss: Min morfar Åke.

Diss: Att man inte kan spola tillbaka tiden till vissa tillfällen

Fröken till Johanna 5 år. Vad jobbar din morfar med? Han jobbar inte, han är militär, men nu är han pensionär och då får jag komma hem till honom varje dag och äta glass. I min värld kunde man tydligen inte jobba som militär, det var något man bara var. Som militär var morfar kapten och han var nog en väldigt hård men rättvis ledare. Det vi har blivit uppfostrade med av honom är, rätt tid, rätt plats och med rätt utrustning och det är något som alla hans tre barn verkligen lever efter. Ibland kanske något överdrivet då vi kan vara på plats på till exempel flygplatsen redan flera timmar innan vi egentligen behöver vara där och packar väskorna en vecka innan avfärd. Men vi har alltid fått med oss allt och alltid kommit i tid så visst är det ett bra motto ändå.

Morfar har alltid varit otroligt ordningsam, allt har sin plats och etiketter på det mesta. En helt underbar historia jag har fått berättat för mig var när mormor och morfar skulle åka på semester. Mamma, hennes syster och bror var så pass gamla att de kunde vara själva hemma men givetvis hade morfar skrivit en lång lista och satt upp på kylen. På den stod det bland annat hur allt fungerade hemma och vart allt fanns som de kanske skulle behöva ha användning för. Och nu till det bästa. Längst ner på lappen stod det. Om ni får för er att flagga så ligger flaggan på hyllan till höger inne i redskapsboden, om ni inte når upp till hyllan så kan ni använda pallen som står nedanför. Inte en enda detalj missades.

Jag är första barnbarnet och när mamma åkte in till förlossningen så var morfar så nervös och satt vid köksbordet och rökte oavbrutet tills telefonen ringde och min pappa stolt berättade att det blev en flicka. Med sin militäriska basröst ropade morfar i andra änden, REPETERA! Det blev en flicka, ropade pappa tillbaka i givaktställning! Morfar hade sin favoritfåtölj i vardagsrummet framför tv:n som alla reste sig ifrån och lämnade över till honom när han kom in i rummet, men inte jag. Jag var den enda som han lät sitta kvar även om han så var tvungen att sitta på golvet bredvid.

När andra barnbarnet föddes, alltså min bror, var morfar så stolt så han inte visste vart han skulle ta vägen. Nu kunde han ha ett barnbarn på varje knä. Vi kunde sitta i timmar och lyssna på morfars alla berättelser och historier när vi var små. Han kan verkligen trollbinda vem som helst med all sin kunskap och berättarröst. Och det jag alltid har älskat med honom är att om han inte visste något vi frågade honom om så tog han minsann reda på det och kom med världens informationsredovisning någon dag efter. Han har alltid varit som ett uppslagsverk, dagens mänskliga Google. Morfar tog alltid med oss på utflykter till historiska platser, några var mindre intressanta än andra. Som att åka flera mil för att titta på några fornminnesstenar ute på en åker mitt ute i ingenstans, kanske inte var det roligaste man tyckte som barn. Men alla muséer som han har tagit med oss till har varit helt fantastiskt lärorikt.

Morfar är och har alltid varit en av mina största förebilder så att få nämna honom här i en av mina krönikor känns självklart. Precis just idag den 29/7 vet jag att DU morfar Åke sitter och läser min text i tidningen precis som alla andra onsdagar, men idag är ingen vanlig dag, för idag är det din 80-årsdag. Du är världens coolaste gubbe som verkligen har lärt mig så otroligt mycket om världen och livet och det älskar jag dig för. Tack för att just du blev min morfar. Ett stort grattis på din dag.

Hiss: Min morfar Åke.

Diss: Att man inte kan spola tillbaka tiden till vissa tillfällen

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.