03 aug 2015 04:00

03 aug 2015 04:00

Jag väderprognosknarkar, man får ju inte ge upp hoppet!

PETRA LUNDGREN

Den här sommaren lär inte gå till historien som den med bäst väder. Jag tänker lite på Kalle Anka. Han har ett regnmoln över huvudet och han blir inte av med det. Det tycks inte vi bli heller.

Det är svårt att styra över vädret. Väldigt svårt.

– Först när man ser vädret så vet man vad det blev för väder, brukar jag säga.

Sedan kan man ju välja vad som är väder eller inte. Det gjorde mina tvillingmostrar när de var små.

– I dag är det väder, sa de när det var fint väder.

Var det dåligt väder så var det inget väder.

Egentligen förstår jag inte varför vi bryr oss så mycket om alla väderprognoser. Kan vi inte bara köpa det väder som blir? Fast det är klart, vi vill ju ha bra väder. På sommaren ska det vara soligt och varmt. Det ska inte regna och vara 12 grader varmt.

Så precis som många andra så väderprognosknarkar jag. Jag nöjer mig inte med att kolla på bara ett ställe. Nej, jag kollar smhi.se, jag kollar yr.no. ( Det sägs att yr har bättre väder än smhi. Jag vet inte om det stämmer. Och även om det är bättre väder på yr än smhi så gäller det ju att det stämmer i verkligheten också och inte bara på internet.) Jag kollar klart.se, jag kollar en app på telefonen som kort och gott heter väder. Jag kollar på tv-nyheterna och jag lyssnar på radion.

Och det är regn, regn, regn och regn. Och lite mera regn. Och aldrig tycks det hålla upp. Eller jo, det gör det. Härom dagen gjorde det minsann det. Det stod att det skulle regna hela dagen. Så jag tog på mig mina Dr Martens-kängor som jag hasat omkring i sedan november bortsett från ett kort avbrott för Converse.

Då regnade det minsann inte. Det blev jättevarmt i kängorna. Det började inte regna förrän sent på eftermiddagen. Så då tänkte jag att det där kanske var ett bra trick. Om jag har kängorna på mig så kanske det inte regnar. Eftersom väderprognosen sa att det skulle regna hela dagen därpå så tog jag på mig kängorna igen. Om tricket fungerade? Nej, det hällregnade eller regnade större delen av dagen.

Men jag har inte gett upp hoppet. För i de där väderprognoserna tycks det alltid finnas en liten gnutta hopp. Det talas om att en högtrycksrygg kan växa in. Hittills har jag inte sett den.. Det kommer något annat lågtryck i vägen och vips är sommaren skjuten på framtiden. Igen.

Men nu så kanske! Det sägs att det ska vara fint väder i början av den här veckan. Det vet vi när vi ser det, säger jag.

Hiss

Att saker som kommer när det är varmt håller sig undan. Till exempel har jag sluppit bananflugor.

Diss

Att det kan bli så stökigt hemma trots att man inte är hemma, är inte det märkligt?

Den här sommaren lär inte gå till historien som den med bäst väder. Jag tänker lite på Kalle Anka. Han har ett regnmoln över huvudet och han blir inte av med det. Det tycks inte vi bli heller.

Det är svårt att styra över vädret. Väldigt svårt.

– Först när man ser vädret så vet man vad det blev för väder, brukar jag säga.

Sedan kan man ju välja vad som är väder eller inte. Det gjorde mina tvillingmostrar när de var små.

– I dag är det väder, sa de när det var fint väder.

Var det dåligt väder så var det inget väder.

Egentligen förstår jag inte varför vi bryr oss så mycket om alla väderprognoser. Kan vi inte bara köpa det väder som blir? Fast det är klart, vi vill ju ha bra väder. På sommaren ska det vara soligt och varmt. Det ska inte regna och vara 12 grader varmt.

Så precis som många andra så väderprognosknarkar jag. Jag nöjer mig inte med att kolla på bara ett ställe. Nej, jag kollar smhi.se, jag kollar yr.no. ( Det sägs att yr har bättre väder än smhi. Jag vet inte om det stämmer. Och även om det är bättre väder på yr än smhi så gäller det ju att det stämmer i verkligheten också och inte bara på internet.) Jag kollar klart.se, jag kollar en app på telefonen som kort och gott heter väder. Jag kollar på tv-nyheterna och jag lyssnar på radion.

Och det är regn, regn, regn och regn. Och lite mera regn. Och aldrig tycks det hålla upp. Eller jo, det gör det. Härom dagen gjorde det minsann det. Det stod att det skulle regna hela dagen. Så jag tog på mig mina Dr Martens-kängor som jag hasat omkring i sedan november bortsett från ett kort avbrott för Converse.

Då regnade det minsann inte. Det blev jättevarmt i kängorna. Det började inte regna förrän sent på eftermiddagen. Så då tänkte jag att det där kanske var ett bra trick. Om jag har kängorna på mig så kanske det inte regnar. Eftersom väderprognosen sa att det skulle regna hela dagen därpå så tog jag på mig kängorna igen. Om tricket fungerade? Nej, det hällregnade eller regnade större delen av dagen.

Men jag har inte gett upp hoppet. För i de där väderprognoserna tycks det alltid finnas en liten gnutta hopp. Det talas om att en högtrycksrygg kan växa in. Hittills har jag inte sett den.. Det kommer något annat lågtryck i vägen och vips är sommaren skjuten på framtiden. Igen.

Men nu så kanske! Det sägs att det ska vara fint väder i början av den här veckan. Det vet vi när vi ser det, säger jag.

Hiss

Att saker som kommer när det är varmt håller sig undan. Till exempel har jag sluppit bananflugor.

Diss

Att det kan bli så stökigt hemma trots att man inte är hemma, är inte det märkligt?

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.