05 aug 2015 04:00

05 aug 2015 04:00

Läsö kan bli mitt nya Budapest

PETRA LUNDGREN

När Skägget frågade vad vi skulle hitta under semestern så sa jag raskt: Vi kan åka till Danmark! Jag ville dit och äta röd korv, wienerbröd med choklad på och dricka extremt gul läsk. Då tror jag att jag tänkte på Köpenhamn. Men på något okänt sätt så började vi i stället att prata om öar. Jag sa Rönne och låg och knakade en hel natt på hur fel det lät och det visade sig ju vara rätt. Det finns mycket riktigt ett danskt ställe som heter Rönne men det är en stad som ligger på Bornholm.

– Jag tänkte på Läsö, sa Skägget.

Så då googlade jag det och det lät ju himla fint. En väldigt omtyckt liten pärla en bit utanför Fredrikshamn. Dessutom mer praktiskt, inte minst för att man slapp köra bil genom halva Sverige för att nå färjan.

Så det blev Läsö, hastigt och lustigt bokat två dagar före avfärd. Jag hade glömt bort hur det känns att åka färja. Det blir liksom helt svajigt i hela huvudet och någon gul läsk hittade jag inte. Drygt tre timmar senare var vi i Fredrikshamn och då var det båtbyte. Lite festligt för en som annars mest brukar byta tåg.

Den färjan var mindre och den gick så sakta så man trodde att någon drog den fram med rep. Jag hade fått en dansk vägbeskrivning hur vi skulle hitta till vårt boende på Läsö. Man skulle gå förbi brugsen och sedan skulle det finnas en skylt. Nåväl vi gick för långt och på fel sida och hade ingen aning om vad brugsen var för något. (Det visade sig vara affären). Med hjälp av två trevliga danskar hittade vi och sedan gick vi och köpte mat och tog med till stranden.

Det går inte med ord att förklara hur fint det är på Läsö. Jag gillar verkligen att gå i sanden på stranden. Det kliar lika gott under fötterna som vissa kakor gör i tänderna. Det blåste rätt friskt och var inte jättevarmt.

– Men jag är glad så länge som det inte regnar, sa jag och Skägget höll med.

Nästa dag hyrde vi varsin cykel. Vi behövde inte låsa dem.

– Om man tar en sådan här cykel, var ska man göra av den då på ön? Det räcker med att ni kommer ihåg numret på den, sa uthyraren som förklaring.

Sedan gav vi oss ut på upptäcktsfärd och skrattade mycket när vi såg den lokala slamsugaren komma åkande. Nougatexpressen hette den. Skojäckligt på något sätt.

Läsö kan mycket väl bli mitt nya Budapest. Ett ställe man åker till om och om igen. För lugnet, havet och de trevliga människorna. Och kanske för att äta röd korv och wienerbröd med choklad på. Det gick inte så bra den här gången. Men den gula läsken kan kvitta, den är lika gul hemma.

Hiss

Kul att det äntligen blev varmt ...

Diss

... men trist att värmen kom när semestern är slut.

När Skägget frågade vad vi skulle hitta under semestern så sa jag raskt: Vi kan åka till Danmark! Jag ville dit och äta röd korv, wienerbröd med choklad på och dricka extremt gul läsk. Då tror jag att jag tänkte på Köpenhamn. Men på något okänt sätt så började vi i stället att prata om öar. Jag sa Rönne och låg och knakade en hel natt på hur fel det lät och det visade sig ju vara rätt. Det finns mycket riktigt ett danskt ställe som heter Rönne men det är en stad som ligger på Bornholm.

– Jag tänkte på Läsö, sa Skägget.

Så då googlade jag det och det lät ju himla fint. En väldigt omtyckt liten pärla en bit utanför Fredrikshamn. Dessutom mer praktiskt, inte minst för att man slapp köra bil genom halva Sverige för att nå färjan.

Så det blev Läsö, hastigt och lustigt bokat två dagar före avfärd. Jag hade glömt bort hur det känns att åka färja. Det blir liksom helt svajigt i hela huvudet och någon gul läsk hittade jag inte. Drygt tre timmar senare var vi i Fredrikshamn och då var det båtbyte. Lite festligt för en som annars mest brukar byta tåg.

Den färjan var mindre och den gick så sakta så man trodde att någon drog den fram med rep. Jag hade fått en dansk vägbeskrivning hur vi skulle hitta till vårt boende på Läsö. Man skulle gå förbi brugsen och sedan skulle det finnas en skylt. Nåväl vi gick för långt och på fel sida och hade ingen aning om vad brugsen var för något. (Det visade sig vara affären). Med hjälp av två trevliga danskar hittade vi och sedan gick vi och köpte mat och tog med till stranden.

Det går inte med ord att förklara hur fint det är på Läsö. Jag gillar verkligen att gå i sanden på stranden. Det kliar lika gott under fötterna som vissa kakor gör i tänderna. Det blåste rätt friskt och var inte jättevarmt.

– Men jag är glad så länge som det inte regnar, sa jag och Skägget höll med.

Nästa dag hyrde vi varsin cykel. Vi behövde inte låsa dem.

– Om man tar en sådan här cykel, var ska man göra av den då på ön? Det räcker med att ni kommer ihåg numret på den, sa uthyraren som förklaring.

Sedan gav vi oss ut på upptäcktsfärd och skrattade mycket när vi såg den lokala slamsugaren komma åkande. Nougatexpressen hette den. Skojäckligt på något sätt.

Läsö kan mycket väl bli mitt nya Budapest. Ett ställe man åker till om och om igen. För lugnet, havet och de trevliga människorna. Och kanske för att äta röd korv och wienerbröd med choklad på. Det gick inte så bra den här gången. Men den gula läsken kan kvitta, den är lika gul hemma.

Hiss

Kul att det äntligen blev varmt ...

Diss

... men trist att värmen kom när semestern är slut.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.