18 aug 2015 04:00

18 aug 2015 04:00

Flingor är flingor - om än i mindre form

ALF EHN

Handen på hjärtat, hur många äter det som finns på botten av paketet med flingor?

Jag gör det, men misstänker att många helt enkelt kastar förpackningen utan att den är tom.

Vi tar det från början.

De flesta flingorna i paketet är stora, spröda och välsmakande. Att döma av innehållet i hyllorna i vår matvaruaffär brukar många käka flingor. Oftast till frukost, men det finns säkert som tar fram kartongen med flingor, häller upp några av dem i en tallrik och käkar ett gott mellanmål.

Så långt är vi överens.

Nu, när vi börjar närma oss botten av förpackningen, kommer säkert uppfattningarna att gå isär.

Längst ned i plastpåsen, som flingorna ligger i, brukar det samlas något som vi kan kalla små flingor. Enda skillnaden mot vanliga är att de, som består av flingor som på grund av trycket från flingkompisarna gått sönder och blivit flingsmulor, är mindre.

Jag, som brukar äta dem, kan intyga att de smakar likadant.

Desto fler ratar dem. Jag gjorde en snabbenkät på jobbet och bland kompisar innan sommaren. Flera av de som fick frågan tittade undrande på mig.

De vanligaste svaren var:

”Det går väl inte att äta!”

”Det skräpet kastar jag direkt!”

”Usch!”

Jag vet inte hur mycket av innehållet som blir ”miniflingor” men jag inbillar mig att det är en relativt stor del. Jag har svårt att tänka mig att folk kastar ett smörpaket som inte är tomt, en vinflaska då en deciliter återstår eller en påse med bullar då en stackars bulle ligger och väntar på att bli uppäten. Även om bullen är lite tillknycklad och inte så snygg efter en omild behandling så finns det alltid någon som vill käka upp den.

Det är skillnad med flingor. De ska slängas om de inte är perfekta, även om det som är kvar smakar likadant och ned i magen, efter att ha tuggats, ska de ju ändå.

En till mig närstående person, som inte brukar äta det som ligger på botten i flingpaketet, har löst problemet genom att hälla ”bottensatsen” i müslibruken och blanda upp den med müslin.

En undersökning, som genomfördes 2014, visade att de svenska hushållen, inte storhushåll eller restauranger, gör sig av med 224 000 ton mat via avloppet under ett år. Det motsvarar cirka 26 kilo per person år och eller ett halvt kilo per vecka. Via avfallshantering slängs det cirka 771 000 ton matavfall per år (81 kg/person/år).

De stackars flingorna som inte duger skickas oftast bort via avfallshanteringen.

Helt i onödan.

Hiss:

Sommarvädret kom tillbaka.

Diss:

0-3 mot Manchester City. Säsongen har inte börjar bra för Chelsea.

Handen på hjärtat, hur många äter det som finns på botten av paketet med flingor?

Jag gör det, men misstänker att många helt enkelt kastar förpackningen utan att den är tom.

Vi tar det från början.

De flesta flingorna i paketet är stora, spröda och välsmakande. Att döma av innehållet i hyllorna i vår matvaruaffär brukar många käka flingor. Oftast till frukost, men det finns säkert som tar fram kartongen med flingor, häller upp några av dem i en tallrik och käkar ett gott mellanmål.

Så långt är vi överens.

Nu, när vi börjar närma oss botten av förpackningen, kommer säkert uppfattningarna att gå isär.

Längst ned i plastpåsen, som flingorna ligger i, brukar det samlas något som vi kan kalla små flingor. Enda skillnaden mot vanliga är att de, som består av flingor som på grund av trycket från flingkompisarna gått sönder och blivit flingsmulor, är mindre.

Jag, som brukar äta dem, kan intyga att de smakar likadant.

Desto fler ratar dem. Jag gjorde en snabbenkät på jobbet och bland kompisar innan sommaren. Flera av de som fick frågan tittade undrande på mig.

De vanligaste svaren var:

”Det går väl inte att äta!”

”Det skräpet kastar jag direkt!”

”Usch!”

Jag vet inte hur mycket av innehållet som blir ”miniflingor” men jag inbillar mig att det är en relativt stor del. Jag har svårt att tänka mig att folk kastar ett smörpaket som inte är tomt, en vinflaska då en deciliter återstår eller en påse med bullar då en stackars bulle ligger och väntar på att bli uppäten. Även om bullen är lite tillknycklad och inte så snygg efter en omild behandling så finns det alltid någon som vill käka upp den.

Det är skillnad med flingor. De ska slängas om de inte är perfekta, även om det som är kvar smakar likadant och ned i magen, efter att ha tuggats, ska de ju ändå.

En till mig närstående person, som inte brukar äta det som ligger på botten i flingpaketet, har löst problemet genom att hälla ”bottensatsen” i müslibruken och blanda upp den med müslin.

En undersökning, som genomfördes 2014, visade att de svenska hushållen, inte storhushåll eller restauranger, gör sig av med 224 000 ton mat via avloppet under ett år. Det motsvarar cirka 26 kilo per person år och eller ett halvt kilo per vecka. Via avfallshantering slängs det cirka 771 000 ton matavfall per år (81 kg/person/år).

De stackars flingorna som inte duger skickas oftast bort via avfallshanteringen.

Helt i onödan.

Hiss:

Sommarvädret kom tillbaka.

Diss:

0-3 mot Manchester City. Säsongen har inte börjar bra för Chelsea.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.