26 aug 2015 04:00

26 aug 2015 04:00

Kampen mot magont

JOHANNA BEIJBOM

För många barn runt om i landet har precis en av deras absolut största och viktigaste dagar varit. Dagen de väntat på hur länge som helst och som säkert har gjort ett och ett annat barn lite extra pirrig i magen. Jag pratar givetvis om deras allra första skoldag. Förberedelserna har säkert varit många och det har nog inhandlats både nya pennor, suddgummin och en ny skolväska.

Själv har jag ett svagt minne av min första dag i skolan. Vi var rätt många barn som tillsammans med våra föräldrar fick sitta i ett stort klassrum och lyssna på de som skulle bli våra två klassföreståndare några år framöver. Jag kommer ihåg att vi fick var sin pinnglass men att jag inte åt upp min, förmodligen för att magen var full av fjärilar som inte hade plats för glass just då.

Tänk att på bara en dag är det mycket i ditt liv som plötsligt blir helt annorlunda. Ny miljö, nya kompisar, nya vuxna, ja allt blir nytt, nytt, nytt. Häftigt, men också läskigt.

För många barn tror jag att gå till skolan kan vara bland det roligaste de vet.

Men jag vet också att det finns barn, där det inte riktigt blev som de hade tänkt sig för. Tänk att något man gått och längtat så mycket efter kan bli bland det mest jobbiga man upplevt.

Härom dagen gick jag in på organisationen Friends hemsida. De jobbar aktivt för att motverka mobbning ibland annat skolor. Jag blev helt chockad. Visste ni att det är närmare 60 000 barn och ungdomar som varje år utsätts för just mobbning, det motsvarar 1-2 personer i varje klass. Vanligast är det med verbal och psykisk kränkning men inte långt därefter kommer även fysiska.

Att barn ska behöva vistas mer än halva sin vakna tid på dygnet i en miljö där de är rädda för att bli utsatta för elaka ord eller puttade var och varannan dag i matsalskön är hemskt. På hemsidan hade de intervjuat nästan 15 000 barn och ungdomar och när det fick frågan vart någonstans de kände sig som mest otrygga i skolan så hade de flesta svarat på toaletten, i omklädningsrummet eller på internet.

Jag kommer ihåg att man faktiskt tyckte att det var rätt jobbigt att behöva gå på toaletten i skolan, man var rädd att någon skulle höra eller att någon helt enkelt skulle vrida upp låset ifrån utsidan med en sax eller dylikt. Detta innebar ju att man ofta gick omkring och höll sig en hel dag vilket var helt vansinnigt då det till slut kan leda till både urinvägsinfektioner och njurproblem. Och det här med internet är så sorgligt. Framför skärmar och bakom tangenter så förekommer det så extremt mycket elakheter. Och att läsa om rena rama hat-instagramkonton som skapats där det går ut på att kränka en person så mycket det bara går är bland det värsta jag hört. Någonstans har det gått snett och vi vuxna måste ta vårt ansvar att se till att skolan, internet och fritidsaktiviteten ska bli en trygg miljö för barnen.

Att fråga sitt barn eller andras barn hur de har det en extra gång är aldrig fel. Och våga sedan agera. Mobbning ger sår i själen och kan leda till fruktansvärda handlingar och konsekvenser. I min lågstadieklass var vi endast 5 tjejer, ett ojämnt antal. Ett antal som gav mig ont i magen av att gå till skolan.

 

Hiss: Organisationen Friends

Diss: Alla sorters mobbning

För många barn runt om i landet har precis en av deras absolut största och viktigaste dagar varit. Dagen de väntat på hur länge som helst och som säkert har gjort ett och ett annat barn lite extra pirrig i magen. Jag pratar givetvis om deras allra första skoldag. Förberedelserna har säkert varit många och det har nog inhandlats både nya pennor, suddgummin och en ny skolväska.

Själv har jag ett svagt minne av min första dag i skolan. Vi var rätt många barn som tillsammans med våra föräldrar fick sitta i ett stort klassrum och lyssna på de som skulle bli våra två klassföreståndare några år framöver. Jag kommer ihåg att vi fick var sin pinnglass men att jag inte åt upp min, förmodligen för att magen var full av fjärilar som inte hade plats för glass just då.

Tänk att på bara en dag är det mycket i ditt liv som plötsligt blir helt annorlunda. Ny miljö, nya kompisar, nya vuxna, ja allt blir nytt, nytt, nytt. Häftigt, men också läskigt.

För många barn tror jag att gå till skolan kan vara bland det roligaste de vet.

Men jag vet också att det finns barn, där det inte riktigt blev som de hade tänkt sig för. Tänk att något man gått och längtat så mycket efter kan bli bland det mest jobbiga man upplevt.

Härom dagen gick jag in på organisationen Friends hemsida. De jobbar aktivt för att motverka mobbning ibland annat skolor. Jag blev helt chockad. Visste ni att det är närmare 60 000 barn och ungdomar som varje år utsätts för just mobbning, det motsvarar 1-2 personer i varje klass. Vanligast är det med verbal och psykisk kränkning men inte långt därefter kommer även fysiska.

Att barn ska behöva vistas mer än halva sin vakna tid på dygnet i en miljö där de är rädda för att bli utsatta för elaka ord eller puttade var och varannan dag i matsalskön är hemskt. På hemsidan hade de intervjuat nästan 15 000 barn och ungdomar och när det fick frågan vart någonstans de kände sig som mest otrygga i skolan så hade de flesta svarat på toaletten, i omklädningsrummet eller på internet.

Jag kommer ihåg att man faktiskt tyckte att det var rätt jobbigt att behöva gå på toaletten i skolan, man var rädd att någon skulle höra eller att någon helt enkelt skulle vrida upp låset ifrån utsidan med en sax eller dylikt. Detta innebar ju att man ofta gick omkring och höll sig en hel dag vilket var helt vansinnigt då det till slut kan leda till både urinvägsinfektioner och njurproblem. Och det här med internet är så sorgligt. Framför skärmar och bakom tangenter så förekommer det så extremt mycket elakheter. Och att läsa om rena rama hat-instagramkonton som skapats där det går ut på att kränka en person så mycket det bara går är bland det värsta jag hört. Någonstans har det gått snett och vi vuxna måste ta vårt ansvar att se till att skolan, internet och fritidsaktiviteten ska bli en trygg miljö för barnen.

Att fråga sitt barn eller andras barn hur de har det en extra gång är aldrig fel. Och våga sedan agera. Mobbning ger sår i själen och kan leda till fruktansvärda handlingar och konsekvenser. I min lågstadieklass var vi endast 5 tjejer, ett ojämnt antal. Ett antal som gav mig ont i magen av att gå till skolan.

 

Hiss: Organisationen Friends

Diss: Alla sorters mobbning

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.