08 sep 2015 05:00

08 sep 2015 18:18

Pride - stolt och glad över att vara Skövdebo

LENA JONSSON

Jag är så glad och stolt, så in i själen stolt över att vara just Skövdebo. Av flera skäl, men just nu för att det snart arrangeras pridefestival i Skövde. Det är något att skriva in i turisttidningarna om Skövde, att här har vi minsann en festival som tydligt talar om människors lika värde. Kan det bli bättre?

För det är precis så det är. Så länge människor inte kränker och förtrycker andra genom sitt sätt att vara så är det varje människas rättighet att få känna att de har samma värde som alla andra. Alla människor har rätt att vara som de är, uttrycka sig och möta respekt för att de är, just det, människor. Men trots att det ter sig ganska självklart i mina ögon och totalt sett uppfattar jag svenskarna som toleranta så finns det fortfarande idag personer som anser sig ha rätten att fördöma. Som anser att man+kvinna+barn är det enda och rätta familjealternativet, som inte förstår att det viktigaste för varje individ är att känna sig älskad och omtyckt av andra människor – oavsett vilket kön dessa människor har.

Personer som anser sig ha rätten att fördöma andra människor som inte lever som de själva gör finns tyvärr över allt i samhället. Det är inte säkert att de öppet torgför sina åsikter (man kan ju ibland undra bland annat vilka det är som faktiskt ser till att Sverigedemokraternas opinionssiffror ökar) men ibland stöter man på dem, det är som om de finns på små öar, samlade med likasinnade. Och även om det allt som oftast påpekas att det minsann inte finns något vatten, någon turistlockande sjö, i centrala Skövde, så kan jag lova er alla, att öar finns det i alla fall.

Kliver man i land där och viftar med en regnbågsfärgad flagga lär man få höra hur fel det är. Hur fel det är att vissa ska ha egna festivaler för att tala om vilken sexualitet de har. Och så vill man förklara att det är ju inte det det handlar om. Nej, istället är det ett sätt att befästa att alla människor har lika värde, oavsett hur mycket de där ö-borna anser att vissa människor avviker från det som är normalt.

Ibland säger vi att alla får tycka vad de vill om allt, så länge de inte säger något, trampar på någon med sina uppfattningar. Men ändå, det känns obehagligt att veta att det finns personer som har fastnat i konstiga värderingar och uppfattningar, som tycker att endast deras sätt att leva är normalt. Det är så sorgligt.

Därför hoppas jag nu att pridefestivalen i Skövde (den 17 till 20 september) lyckas öppna ögonen på minst en ö-bo, men förhoppningsvis många, många fler så klart, och att den/de förstår att glädje och kärlek inte kan vara fel.

 

Hiss: Pridefestivalen så klart!

Diss: Höstkylan gillar jag inte.

Jag är så glad och stolt, så in i själen stolt över att vara just Skövdebo. Av flera skäl, men just nu för att det snart arrangeras pridefestival i Skövde. Det är något att skriva in i turisttidningarna om Skövde, att här har vi minsann en festival som tydligt talar om människors lika värde. Kan det bli bättre?

För det är precis så det är. Så länge människor inte kränker och förtrycker andra genom sitt sätt att vara så är det varje människas rättighet att få känna att de har samma värde som alla andra. Alla människor har rätt att vara som de är, uttrycka sig och möta respekt för att de är, just det, människor. Men trots att det ter sig ganska självklart i mina ögon och totalt sett uppfattar jag svenskarna som toleranta så finns det fortfarande idag personer som anser sig ha rätten att fördöma. Som anser att man+kvinna+barn är det enda och rätta familjealternativet, som inte förstår att det viktigaste för varje individ är att känna sig älskad och omtyckt av andra människor – oavsett vilket kön dessa människor har.

Personer som anser sig ha rätten att fördöma andra människor som inte lever som de själva gör finns tyvärr över allt i samhället. Det är inte säkert att de öppet torgför sina åsikter (man kan ju ibland undra bland annat vilka det är som faktiskt ser till att Sverigedemokraternas opinionssiffror ökar) men ibland stöter man på dem, det är som om de finns på små öar, samlade med likasinnade. Och även om det allt som oftast påpekas att det minsann inte finns något vatten, någon turistlockande sjö, i centrala Skövde, så kan jag lova er alla, att öar finns det i alla fall.

Kliver man i land där och viftar med en regnbågsfärgad flagga lär man få höra hur fel det är. Hur fel det är att vissa ska ha egna festivaler för att tala om vilken sexualitet de har. Och så vill man förklara att det är ju inte det det handlar om. Nej, istället är det ett sätt att befästa att alla människor har lika värde, oavsett hur mycket de där ö-borna anser att vissa människor avviker från det som är normalt.

Ibland säger vi att alla får tycka vad de vill om allt, så länge de inte säger något, trampar på någon med sina uppfattningar. Men ändå, det känns obehagligt att veta att det finns personer som har fastnat i konstiga värderingar och uppfattningar, som tycker att endast deras sätt att leva är normalt. Det är så sorgligt.

Därför hoppas jag nu att pridefestivalen i Skövde (den 17 till 20 september) lyckas öppna ögonen på minst en ö-bo, men förhoppningsvis många, många fler så klart, och att den/de förstår att glädje och kärlek inte kan vara fel.

 

Hiss: Pridefestivalen så klart!

Diss: Höstkylan gillar jag inte.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.