16 sep 2015 04:00

16 sep 2015 04:00

Sluta avhumanisera våra äldre

ALEXANDER MILTON

Hur tackar vi våra pensionärer? Vad ger vi tillbaks till de som gett oss i stort sett allt? Väldigt lite är svaret på bägge frågor. I varje fall med tanke på den nuvarande utvecklingen inom äldrevården.

Det är en lätt bransch att tjäna pengar i, folk har en tendens att åldras och så småningom klarar man inte allt här i världen med sina egna bara händer. Då är det tur att det finns både privata och statliga lösningar för att hjälpa dig. Eller så är det en ren mardröm.

På nyheterna fick jag nyligen lära mig att man är i full fart med att testa nya metoder för att effektivisera vården av äldre och behövande. I just detta inslag var diverse pampar glada över etableringen av digitala tjänster som ersätter personal på plats hos de äldre. Kamera och mikrofon kopplas till skärm och högtalare för att i stort sett videosamtala med folk och fråga om de lever eller inte. Ganska smart, tänker man, om man gillar cash vill säga.

Men hur värdigt är det egentligen? Tänk på saken. Det perfekta övervakningssamhället i lugnet av ditt eget vardagsrum (gamlingar har ju ingen själ och behöver således inte ett privatliv, eller hur?) och ett biträde bakom en dator är billigare än hemtjänst som, Gud förbjude, besöker sina brukare personligen.

För det verkar vara just en sådan sak som vårdföretagen är rädda för. Att se de äldre som levande varelser med känslor och behov. Känslor tar tid. Behov kostar pengar. Det finns stora besparingar att hitta i systematisk avhumanisering av din morfar och farmor. Ett litet steg i taget lyckas vi digitalisera, effektivisera och automatisera hur vi tar hand om våra älskade. Förbättra. Ja, men vem blir det bättre för?

Människor har ett naturligt behov av närhet och kärlek. Spädbarn överlever inte utan fysisk närhet till en annan person. Vuxna barn mår inte heller så bra av att vara ensamma för den delen. Forskning visar att vår mentala hälsa till stor del är beroende av social interaktion, och effekten är kritisk även för vår fysiska hälsa.

Vad händer då om vi byter ut den, för många enda, person som är menad att se efter dig och din hälsa mot en datorskärm? Du som förmodligen inte är uppvuxen med datorer och internet och för all del kanske inte har ett hum om hur bråten fungerar, hur mänsklig blev just din vardag? Vad är nästa steg, en koborste i mänsklig storlek?

Det handlar inte bara enbart om denna teknikvåg, det finns en mängd olika fronter inom vården som ständigt stryps och minimeras för att dra ned kostnader och öka vinster. Gemensamt för alla satsningar är att det är brukarna som drabbas. Vart går gränsen?

Det behövs nya metoder för att förbättra situationen inom äldrevård och hemtjänst. Jag har inte dessa lösningar, men jag vet att det finns bättre alternativ till den framtid vi just nu närmar oss. Oavsett ålder och hinder är vi lika mycket människor och förtjänar minst lika mycket respekt.

Vi måste sluta avhumanisera våra medmänniskor till fördel för våra egna intressen. Visa lite mänsklighet, det är det minsta vi kommer begära när det är vår egen tur att söka omsorg.

Hiss: Sweden Game Conference 2015, en av spelsveriges häftigaste konferenser mitt i Skövde

Diss: Att missa SLA-loppet på grund av ettrig förkylning

Hur tackar vi våra pensionärer? Vad ger vi tillbaks till de som gett oss i stort sett allt? Väldigt lite är svaret på bägge frågor. I varje fall med tanke på den nuvarande utvecklingen inom äldrevården.

Det är en lätt bransch att tjäna pengar i, folk har en tendens att åldras och så småningom klarar man inte allt här i världen med sina egna bara händer. Då är det tur att det finns både privata och statliga lösningar för att hjälpa dig. Eller så är det en ren mardröm.

På nyheterna fick jag nyligen lära mig att man är i full fart med att testa nya metoder för att effektivisera vården av äldre och behövande. I just detta inslag var diverse pampar glada över etableringen av digitala tjänster som ersätter personal på plats hos de äldre. Kamera och mikrofon kopplas till skärm och högtalare för att i stort sett videosamtala med folk och fråga om de lever eller inte. Ganska smart, tänker man, om man gillar cash vill säga.

Men hur värdigt är det egentligen? Tänk på saken. Det perfekta övervakningssamhället i lugnet av ditt eget vardagsrum (gamlingar har ju ingen själ och behöver således inte ett privatliv, eller hur?) och ett biträde bakom en dator är billigare än hemtjänst som, Gud förbjude, besöker sina brukare personligen.

För det verkar vara just en sådan sak som vårdföretagen är rädda för. Att se de äldre som levande varelser med känslor och behov. Känslor tar tid. Behov kostar pengar. Det finns stora besparingar att hitta i systematisk avhumanisering av din morfar och farmor. Ett litet steg i taget lyckas vi digitalisera, effektivisera och automatisera hur vi tar hand om våra älskade. Förbättra. Ja, men vem blir det bättre för?

Människor har ett naturligt behov av närhet och kärlek. Spädbarn överlever inte utan fysisk närhet till en annan person. Vuxna barn mår inte heller så bra av att vara ensamma för den delen. Forskning visar att vår mentala hälsa till stor del är beroende av social interaktion, och effekten är kritisk även för vår fysiska hälsa.

Vad händer då om vi byter ut den, för många enda, person som är menad att se efter dig och din hälsa mot en datorskärm? Du som förmodligen inte är uppvuxen med datorer och internet och för all del kanske inte har ett hum om hur bråten fungerar, hur mänsklig blev just din vardag? Vad är nästa steg, en koborste i mänsklig storlek?

Det handlar inte bara enbart om denna teknikvåg, det finns en mängd olika fronter inom vården som ständigt stryps och minimeras för att dra ned kostnader och öka vinster. Gemensamt för alla satsningar är att det är brukarna som drabbas. Vart går gränsen?

Det behövs nya metoder för att förbättra situationen inom äldrevård och hemtjänst. Jag har inte dessa lösningar, men jag vet att det finns bättre alternativ till den framtid vi just nu närmar oss. Oavsett ålder och hinder är vi lika mycket människor och förtjänar minst lika mycket respekt.

Vi måste sluta avhumanisera våra medmänniskor till fördel för våra egna intressen. Visa lite mänsklighet, det är det minsta vi kommer begära när det är vår egen tur att söka omsorg.

Hiss: Sweden Game Conference 2015, en av spelsveriges häftigaste konferenser mitt i Skövde

Diss: Att missa SLA-loppet på grund av ettrig förkylning

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.