16 okt 2015 05:00

16 okt 2015 05:00

Dags för en expedition in i garageröran

FLEMMING MOURITSEN

Nu närmar sig den tiden då det är dags att börja fundera på den tiden som närmar sig. Och med dessa kloka ord torde jag ha sagt allt som finns att säga i ämnet och alla förklaringar är överflödiga.

För de läsare som trots det inte riktigt hänger med så skakar jag liv i min servicevilja och ber att få förklara:

Vintern närmar sig!

Det låter som ett uttryck ur Game Of Thrones och är det också. Men det betyder även att vi här uppe i höga nord har en del förberedelser att göra. Man måste till exempel rota igenom garderober och lådor i desperat jakt på tröjor, långkalsonger, handskar, halsdukar, mössor, grövre skor och en massa annat som man borde ha lagt på logiska ställen istället för att gömma dem så att de blir ohittbara. Och var i hela friden gjorde jag av reflexerna?

Sedan måste alla blommor på altanen och ute i trädgården tas in innan den första riktiga nattfrosten om man vill undvika att fästmön gör kostsamma exkursioner till handelsträdgårdar till våren. Hon sysslar dessutom varje höst med något som hon kallar att gräva upp dahliorna. Fullständigt obegripligt!

Men det slutar inte där. Det är dags att lägga på vinterdäcken på bilen också. Det innebär att man måste göra en expedition in i röran i garaget och hoppas att man hittar rätt vinterdäck bland minnen från tidigare bilar.

Avundsjukt tittar jag in i andras garage som råkar stå öppna när jag passerar och konstaterar att många människor har en oerhörd ordning i sina garage. I och för sig får inte heller de in sina bilar för golvytorna där upptas av ett antal pallar med nog med öl, vin och sprit för att driva ett medelstort systembolag i ett halvår, men runt pallarna är det ordning och reda.

Jag har ingen sprit i mitt garage, men däremot nog med uttjänta grejor för att hålla en medelstor soptipp sysselsatt i ett halvår. Och någonstans därinne finns vinterdäcken som måste rotas fram.

Dessutom är det nu läge för att kolla glykolhalten i kylarvätskan, om vi nu har så gamla bilar att vi kan göra det själva (vilket jag har). Isskrapan låg i facket i förardörren sist jag tittade. Det gör den inte nu och jag tror inte det var jag som flyttade den... tror.

När allt detta är gjort kan man pusta ut ända fram tills den första snön kommer och plogbilarna bygger upp vallar runt hus och garageinfart. Då inser jag att snöskyffeln och snösläden finns nånstans inne i garaget. Så då är det dags för en ny expedition in dit, nu i arktiska kläder då garaget inte är uppvärmt.

Den här är tiden då jag brukar undra varför jag bor i det här landet och måste uthärda detta varje år. Borde det inte vara bättre att bo någonstans där det är varmt året runt?

Det kanske det vore, men då skulle jag missa våren. Så jag stannar nog ändå.

Hiss: Plogbilsförarna som numera faktiskt försöker undvika att göra vallar bakom bilarna.

Diss: Uttrycket lägga på vinterdäcken. Här läggs inget, det är slitsammare än så.

För de läsare som trots det inte riktigt hänger med så skakar jag liv i min servicevilja och ber att få förklara:

Vintern närmar sig!

Det låter som ett uttryck ur Game Of Thrones och är det också. Men det betyder även att vi här uppe i höga nord har en del förberedelser att göra. Man måste till exempel rota igenom garderober och lådor i desperat jakt på tröjor, långkalsonger, handskar, halsdukar, mössor, grövre skor och en massa annat som man borde ha lagt på logiska ställen istället för att gömma dem så att de blir ohittbara. Och var i hela friden gjorde jag av reflexerna?

Sedan måste alla blommor på altanen och ute i trädgården tas in innan den första riktiga nattfrosten om man vill undvika att fästmön gör kostsamma exkursioner till handelsträdgårdar till våren. Hon sysslar dessutom varje höst med något som hon kallar att gräva upp dahliorna. Fullständigt obegripligt!

Men det slutar inte där. Det är dags att lägga på vinterdäcken på bilen också. Det innebär att man måste göra en expedition in i röran i garaget och hoppas att man hittar rätt vinterdäck bland minnen från tidigare bilar.

Avundsjukt tittar jag in i andras garage som råkar stå öppna när jag passerar och konstaterar att många människor har en oerhörd ordning i sina garage. I och för sig får inte heller de in sina bilar för golvytorna där upptas av ett antal pallar med nog med öl, vin och sprit för att driva ett medelstort systembolag i ett halvår, men runt pallarna är det ordning och reda.

Jag har ingen sprit i mitt garage, men däremot nog med uttjänta grejor för att hålla en medelstor soptipp sysselsatt i ett halvår. Och någonstans därinne finns vinterdäcken som måste rotas fram.

Dessutom är det nu läge för att kolla glykolhalten i kylarvätskan, om vi nu har så gamla bilar att vi kan göra det själva (vilket jag har). Isskrapan låg i facket i förardörren sist jag tittade. Det gör den inte nu och jag tror inte det var jag som flyttade den... tror.

När allt detta är gjort kan man pusta ut ända fram tills den första snön kommer och plogbilarna bygger upp vallar runt hus och garageinfart. Då inser jag att snöskyffeln och snösläden finns nånstans inne i garaget. Så då är det dags för en ny expedition in dit, nu i arktiska kläder då garaget inte är uppvärmt.

Den här är tiden då jag brukar undra varför jag bor i det här landet och måste uthärda detta varje år. Borde det inte vara bättre att bo någonstans där det är varmt året runt?

Det kanske det vore, men då skulle jag missa våren. Så jag stannar nog ändå.

Hiss: Plogbilsförarna som numera faktiskt försöker undvika att göra vallar bakom bilarna.

Diss: Uttrycket lägga på vinterdäcken. Här läggs inget, det är slitsammare än så.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.