17 okt 2015 04:00

17 okt 2015 04:00

Dags för fördomsakuten - igen…

KARIN LÅNGSTRÖM

Ibland, och inte så sällan faktiskt, är det bra att påminna sig om att verkligheten kan vara både enklare och mer komplicerad än vad en vid första påseende tänker sig.

Inte minst är det så att nya eller ovana situationer leder till att frågor ställs. Och när inte svaren ges, eller åtminstone möjlighet att ställa frågorna, ges ofta svaret på ett generaliserande eller till och med fördomsfullt sätt.

Jag vill därför passa på att ge möjlighet att sprida något ljus kring några iakttagelser som vänner av ordning har gjort den senaste tiden – i globaliseringens spår. Jag gör inte anspråk på att ha hela sanningen, men tillsammans med många andra söker jag den.

Påstående nr 1. Flyktingar kan inte vara så fattiga. De har ju mobiltelefoner.

Syrien är ett land där väldigt många människor har mobiltelefoner. När någon bestämmer sig för att fly är mobiltelefonen ett av de allra viktigaste redskapen att ha med sig. Du har GPS, du har kontakt med din flyktingsmugglare, du kan i bästa fall ha kontakt med din familj (inte minst om de kommer ifrån varandra), och du har en mängd andra funktioner som är nödvändiga. Översättningar, landsinformation, valutaomräknare för att nämna några exempel. Och det rent känslomässiga som bilder på de anhöriga som lämnats kvar. Att ha en mobiltelefon är inte dyrt. De använder wifi, de ringer gratis via applikationer. Ska pengar läggas på något, säger de flesta, så är det en mobiltelefon.

Påstående nr 2. Flyktingar kan inte vara så fattiga. De röker ju.

Nej, alla flyktingar är inte fattiga. I alla fall var de inte det ifrån början. Men biljetten till Sverige kostar mellan 60 000 och 100 000, så i den mån det finns tillgångar kvar kommer de att gå åt ganska snabbt. Som asylsökande får de bidrag om de inte har egna tillgångar. Mellan 24 och 61 kr, beroende på hur du bor. Många lägger pengar på cigaretter. Helt vansinnigt, tycker även jag, men betänk att detta är människor som i många fall är krigsskadade psykiskt och fysiskt. Hur dyrt och farligt det än är, så är det en form av självmedicinering. Cigaretterna lugnar nerverna i väntan på tid hos psykologen. I många av de kulturer flyktingarna kommer ifrån är det dessutom helt socialt accepterat att röka. Och flyktingarna köper inte cigaretter på Pressbyrån, precis. Det är billiga smuggelcigaretter från människor som ser till att sko sig på människor i utsatta situationer.

Påstående nr 3. Tiggarna kan inte vara så fattiga. De köper godis och Triss-lotter

De EU-migranter som länge har varit i Skövde nu kommer från samma familj. De är från ett slumområde i Rumänien och samlar pengar till sina barn. De köper ibland godis. Godis är nämligen billigare per kilo än vad mat är. Du får väldigt mycket lösgodis för samma pris som ett kilo kött. Dessutom håller du blodsockret uppe. Klart det inte är bra. Men i tältet finns heller inte någon möjlighet att laga till mat. Någon har sett dem köpa Triss-lotter och det är tragiskt om också människor i dessa grupper faller offer för spelmissbrukets falska lockelser.

Sammanfattningsvis: även på de mest häpnadsväckande fenomen finns det ibland förklaringar. Det innebär inte att vi ska vara naiva, men att försöka förstå och agera utifrån det.

Trevlig helg!

 

Hiss: Engagerade människor, tack!

Diss: Varför går bostadsbyggandet så långsamt?

 

Inte minst är det så att nya eller ovana situationer leder till att frågor ställs. Och när inte svaren ges, eller åtminstone möjlighet att ställa frågorna, ges ofta svaret på ett generaliserande eller till och med fördomsfullt sätt.

Jag vill därför passa på att ge möjlighet att sprida något ljus kring några iakttagelser som vänner av ordning har gjort den senaste tiden – i globaliseringens spår. Jag gör inte anspråk på att ha hela sanningen, men tillsammans med många andra söker jag den.

Påstående nr 1. Flyktingar kan inte vara så fattiga. De har ju mobiltelefoner.

Syrien är ett land där väldigt många människor har mobiltelefoner. När någon bestämmer sig för att fly är mobiltelefonen ett av de allra viktigaste redskapen att ha med sig. Du har GPS, du har kontakt med din flyktingsmugglare, du kan i bästa fall ha kontakt med din familj (inte minst om de kommer ifrån varandra), och du har en mängd andra funktioner som är nödvändiga. Översättningar, landsinformation, valutaomräknare för att nämna några exempel. Och det rent känslomässiga som bilder på de anhöriga som lämnats kvar. Att ha en mobiltelefon är inte dyrt. De använder wifi, de ringer gratis via applikationer. Ska pengar läggas på något, säger de flesta, så är det en mobiltelefon.

Påstående nr 2. Flyktingar kan inte vara så fattiga. De röker ju.

Nej, alla flyktingar är inte fattiga. I alla fall var de inte det ifrån början. Men biljetten till Sverige kostar mellan 60 000 och 100 000, så i den mån det finns tillgångar kvar kommer de att gå åt ganska snabbt. Som asylsökande får de bidrag om de inte har egna tillgångar. Mellan 24 och 61 kr, beroende på hur du bor. Många lägger pengar på cigaretter. Helt vansinnigt, tycker även jag, men betänk att detta är människor som i många fall är krigsskadade psykiskt och fysiskt. Hur dyrt och farligt det än är, så är det en form av självmedicinering. Cigaretterna lugnar nerverna i väntan på tid hos psykologen. I många av de kulturer flyktingarna kommer ifrån är det dessutom helt socialt accepterat att röka. Och flyktingarna köper inte cigaretter på Pressbyrån, precis. Det är billiga smuggelcigaretter från människor som ser till att sko sig på människor i utsatta situationer.

Påstående nr 3. Tiggarna kan inte vara så fattiga. De köper godis och Triss-lotter

De EU-migranter som länge har varit i Skövde nu kommer från samma familj. De är från ett slumområde i Rumänien och samlar pengar till sina barn. De köper ibland godis. Godis är nämligen billigare per kilo än vad mat är. Du får väldigt mycket lösgodis för samma pris som ett kilo kött. Dessutom håller du blodsockret uppe. Klart det inte är bra. Men i tältet finns heller inte någon möjlighet att laga till mat. Någon har sett dem köpa Triss-lotter och det är tragiskt om också människor i dessa grupper faller offer för spelmissbrukets falska lockelser.

Sammanfattningsvis: även på de mest häpnadsväckande fenomen finns det ibland förklaringar. Det innebär inte att vi ska vara naiva, men att försöka förstå och agera utifrån det.

Trevlig helg!

 

Hiss: Engagerade människor, tack!

Diss: Varför går bostadsbyggandet så långsamt?

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.