21 okt 2015 04:00

21 okt 2015 04:00

Ta vara på din studietid

ALEXANDER MILTON

En student som jag är både lärare och fadder för frågade mig häromdagen ”finns det något du önskar att du visste innan du började studera på högskolan?”. Här är mitt svar till dig, och till alla andra studenter som läser detta.

Den första läsperioden på högskolan närmar sig sitt slut och de allra flesta nyantagna studenter bör ha acklimatiserat sig i studentlivet, åtminstone i någon mån. Det är nämligen ingen trivial process. Det finns väldigt mycket att ta till sig när man börjar plugga på eftergymnasial nivå. Men vad bör man känna till som inte framgår av studieplanerna?

Först av allt, slösa inte bort din tid. Se din utbildning som en samling tips och tricks. Det säger sig självt att du bör närvara dina föreläsningar och lektioner, men kom ihåg att färdigheter och lärdomar kommer av att faktiskt tillämpa alla tekniker och teorier som tas upp. Läs på, praktisera och iterera. Nyttja din tid utanför klassrummen smart för att bli skärpt inom ditt område. Var den effektiva studenten.

Var även noga med att inte se skolan som en fas. Det är inte så enkelt som att du blir antagen, knycker en examen och kommer ut med ett jobb. Skolan handlar om så mycket mer än utbildning. För att förbereda dig inför arbetslivet och en stabil tillvaro efter studierna bör du se varje möjlighet att nätverka, knyta kontakter och ta del av projekt och aktiviteter som en öppen dörr. Var den proaktiva studenten.

Stå inte i ett rakt led. Ingen kommer se dig om du inte sticker ut. Förmodligen har du en bild av hur den perfekta tillvaron ser ut. Nu återstår bara frågan, hur skapar du den? Bilda dina egna grupper, starta dina egna projekt och realisera dina egna idéer för att forma just din väg i livet. Starta ett företag, utveckla en uppfinning eller på annat sätt investera i dig själv. Din framtid bör vara av högsta prioritet. Var den initiativtagande studenten.

Ha kul, för guds skull. Det finns en stor chans att du aldrig kommer leva detta liv igen. En viktig del av att ta vara på tiden är att blanda nytta med nöje för att inte bränna ut sig själv. Med största sannolikhet finns en uppsjö av föreningar, fester eller andra umgängen att fördriva fritiden med. Jag hör ofta att folk ser tillbaka till sin studietid som bland de roligaste punkterna i sina liv. Var en av de studenterna.

I grund och botten, sitt inte still och vänta på att allt ska vara över. Skolan är inte en generisk mellanakt, det är språngbrädet in i livet. Med risk för att låta som en klyschig Shia LaBeouf-imitatör; ta tag i livet med dina båda händer och se till att det blir exakt vad du vill att det ska vara. Lägg manken till så kommer du inse vilken kontroll du faktiskt har. Var studenten som gjorde något vettigt med sin studietid.

Hiss: Ivern inför att bli vd i vår.

Diss: Att vardagen aldrig vilar, hur förkyld man än blir.

En student som jag är både lärare och fadder för frågade mig häromdagen ”finns det något du önskar att du visste innan du började studera på högskolan?”. Här är mitt svar till dig, och till alla andra studenter som läser detta.

Den första läsperioden på högskolan närmar sig sitt slut och de allra flesta nyantagna studenter bör ha acklimatiserat sig i studentlivet, åtminstone i någon mån. Det är nämligen ingen trivial process. Det finns väldigt mycket att ta till sig när man börjar plugga på eftergymnasial nivå. Men vad bör man känna till som inte framgår av studieplanerna?

Först av allt, slösa inte bort din tid. Se din utbildning som en samling tips och tricks. Det säger sig självt att du bör närvara dina föreläsningar och lektioner, men kom ihåg att färdigheter och lärdomar kommer av att faktiskt tillämpa alla tekniker och teorier som tas upp. Läs på, praktisera och iterera. Nyttja din tid utanför klassrummen smart för att bli skärpt inom ditt område. Var den effektiva studenten.

Var även noga med att inte se skolan som en fas. Det är inte så enkelt som att du blir antagen, knycker en examen och kommer ut med ett jobb. Skolan handlar om så mycket mer än utbildning. För att förbereda dig inför arbetslivet och en stabil tillvaro efter studierna bör du se varje möjlighet att nätverka, knyta kontakter och ta del av projekt och aktiviteter som en öppen dörr. Var den proaktiva studenten.

Stå inte i ett rakt led. Ingen kommer se dig om du inte sticker ut. Förmodligen har du en bild av hur den perfekta tillvaron ser ut. Nu återstår bara frågan, hur skapar du den? Bilda dina egna grupper, starta dina egna projekt och realisera dina egna idéer för att forma just din väg i livet. Starta ett företag, utveckla en uppfinning eller på annat sätt investera i dig själv. Din framtid bör vara av högsta prioritet. Var den initiativtagande studenten.

Ha kul, för guds skull. Det finns en stor chans att du aldrig kommer leva detta liv igen. En viktig del av att ta vara på tiden är att blanda nytta med nöje för att inte bränna ut sig själv. Med största sannolikhet finns en uppsjö av föreningar, fester eller andra umgängen att fördriva fritiden med. Jag hör ofta att folk ser tillbaka till sin studietid som bland de roligaste punkterna i sina liv. Var en av de studenterna.

I grund och botten, sitt inte still och vänta på att allt ska vara över. Skolan är inte en generisk mellanakt, det är språngbrädet in i livet. Med risk för att låta som en klyschig Shia LaBeouf-imitatör; ta tag i livet med dina båda händer och se till att det blir exakt vad du vill att det ska vara. Lägg manken till så kommer du inse vilken kontroll du faktiskt har. Var studenten som gjorde något vettigt med sin studietid.

Hiss: Ivern inför att bli vd i vår.

Diss: Att vardagen aldrig vilar, hur förkyld man än blir.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.