27 okt 2015 04:00

27 okt 2015 04:00

Min stund på Jodel blev kort

ALF EHN

Jag hade ett konto på Jodel under fem minuter.

Det räckte för mig.

Nu undrar många, men inte alla, vad Jodel är. För alla som inte har kommit i kontakt med det kan jag berätta att det är en form av chattforum som kan följas av alla, via en viss applikation, med rätt sorts mobiltelefon inom en mils radie. Alla inläggs skrivs anonymt.

Formen öppnar för alla sorters påhopp, men även för positiva meddelanden.

De förstnämnda verkar tyvärr dominera. Jag läste något om företeelsen i somras, men förträngde det.

Jag är nästan helt ointresserad av Facebook och andra sociala medier. Tycker inte att det kan vara så intressant för min omgivning att känna till att jag bakat, köpt vackra blommor till min hustru eller att jag mår alldeles utmärkt. Jag tycker det är mina egna, och mina nära och kära, angelägenheter. Visst har jag ett Facebook-konto men det har legat i träda sedan februari.

Jodel var någon nytt för mig och sonen tyckte definitivt att jag skulle ha ett konto. Sagt och gjort. Jag laddade ned appen, vilket tog några sekunder, och var beredd att skriva mitt första meddelande. Då tvekade jag och frågade sonen vad jag skulle skriva. Det skulle ju helst vara något klokt eller utmanande som alla som följare kunde kommentera och betygsätta.

”Skriv något bra.”

Min tvekan fortsatte. Jag visste ju inte hur många och vilka skulle läsa mitt inlägg. Hur skulle de reagera? Hur skulle de svara, om de bemödade sig, och hur skulle de betygsätta inlägget via en funktion som kallas karma? Följarna i forumet kan nämligen, via enkla tryck på några symboler ge plus- respektive minuspoäng.

Rakt, enkelt men även en möjlighet till att trycka ned någon.

Någon hade skrivit om hur tråkigt det är att diska. Någon att hans flickvän är världens vackraste. En tredje spekulerade i om det skulle bli minusgrader under natten.

Jag började inse att det inte var något för mig och skrev ”Hej!”.

Idiotiskt, naturligtvis, men spännande – och mitt experiment var igång.

Det tog någon sekund, sedan började min poängkolumn krympa. Först långsamt, sedan allt snabbare.

Några bemödade sig med kommentarer i stil med ”vad menar du?”, ”är du knäpp?” eller ”gör något annat!”.

Jag gjorde det sistnämnda och tryckte bort appen.

Jag visste ju vad jag gjorde, men började fundera på vad som kan hända alla dem som laddar ned appen och börjar skicka meddelanden. Kan vem som helst hängas ut officiellt, falska rykten spridas med nätets snabbhet och påhittade grejer plötsligt bli en sanning?

Även om forumet har startats i all välmening; det är väl knappast så vi vill ha det?

Hiss:

Frölunda avfärdade Karlskrona med 3-1 och 7-1 och utökade serieledningen. Men vi får inte glömma att det avgörs i april.

Diss:

Elfsborgs 2-5 mot Häcken och Chelseas 1-2 mot West Ham förmörkade en härlig helg.

Jag hade ett konto på Jodel under fem minuter.

Det räckte för mig.

Nu undrar många, men inte alla, vad Jodel är. För alla som inte har kommit i kontakt med det kan jag berätta att det är en form av chattforum som kan följas av alla, via en viss applikation, med rätt sorts mobiltelefon inom en mils radie. Alla inläggs skrivs anonymt.

Formen öppnar för alla sorters påhopp, men även för positiva meddelanden.

De förstnämnda verkar tyvärr dominera. Jag läste något om företeelsen i somras, men förträngde det.

Jag är nästan helt ointresserad av Facebook och andra sociala medier. Tycker inte att det kan vara så intressant för min omgivning att känna till att jag bakat, köpt vackra blommor till min hustru eller att jag mår alldeles utmärkt. Jag tycker det är mina egna, och mina nära och kära, angelägenheter. Visst har jag ett Facebook-konto men det har legat i träda sedan februari.

Jodel var någon nytt för mig och sonen tyckte definitivt att jag skulle ha ett konto. Sagt och gjort. Jag laddade ned appen, vilket tog några sekunder, och var beredd att skriva mitt första meddelande. Då tvekade jag och frågade sonen vad jag skulle skriva. Det skulle ju helst vara något klokt eller utmanande som alla som följare kunde kommentera och betygsätta.

”Skriv något bra.”

Min tvekan fortsatte. Jag visste ju inte hur många och vilka skulle läsa mitt inlägg. Hur skulle de reagera? Hur skulle de svara, om de bemödade sig, och hur skulle de betygsätta inlägget via en funktion som kallas karma? Följarna i forumet kan nämligen, via enkla tryck på några symboler ge plus- respektive minuspoäng.

Rakt, enkelt men även en möjlighet till att trycka ned någon.

Någon hade skrivit om hur tråkigt det är att diska. Någon att hans flickvän är världens vackraste. En tredje spekulerade i om det skulle bli minusgrader under natten.

Jag började inse att det inte var något för mig och skrev ”Hej!”.

Idiotiskt, naturligtvis, men spännande – och mitt experiment var igång.

Det tog någon sekund, sedan började min poängkolumn krympa. Först långsamt, sedan allt snabbare.

Några bemödade sig med kommentarer i stil med ”vad menar du?”, ”är du knäpp?” eller ”gör något annat!”.

Jag gjorde det sistnämnda och tryckte bort appen.

Jag visste ju vad jag gjorde, men började fundera på vad som kan hända alla dem som laddar ned appen och börjar skicka meddelanden. Kan vem som helst hängas ut officiellt, falska rykten spridas med nätets snabbhet och påhittade grejer plötsligt bli en sanning?

Även om forumet har startats i all välmening; det är väl knappast så vi vill ha det?

Hiss:

Frölunda avfärdade Karlskrona med 3-1 och 7-1 och utökade serieledningen. Men vi får inte glömma att det avgörs i april.

Diss:

Elfsborgs 2-5 mot Häcken och Chelseas 1-2 mot West Ham förmörkade en härlig helg.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.