04 nov 2015 04:00

04 nov 2015 04:00

Hög tid att avstå kött

ALEXANDER MILTON

Det muttras och tjuras mycket just nu kring de nyligen publicerade studierna om hur vår konsumtion av charkuterier markant ökar vår risk för ändtarmscancer. Man vill äta kött. Man vill inte bli kritiserad för något man gjort hela sitt liv. Man vill särskilt inte läsa krönikor som ifrågasätter ens kostvanor. Jag beklagar på förhand.

Debatten mellan vegetarianer och köttätare är hätsk, respektlös och vid det här laget uråldrig. Men fakta är solid och argumenten många. Kost är givetvis ett personligt val, men det är väldigt angeläget att vi åtminstone börjar inse hur skadliga våra moderna matvanor faktiskt är.

Den animaliska livsmedelsindustrin är på krigsstigen via lobbying. Paniken hos köttföreträdare är extra tydlig när företag och politiska rörelser smugglar mjölk och kött till vegetariska tillställningar och köttfria veckodagar pekas ut som ett hot mot vår tillvaro (trots att vi ätit ärtsoppa på torsdagar så länge jag kan minnas). Det verkliga hotet mot vår tillvaro borde vara det faktum att vi äter ihjäl oss.

Livsmedelsverket rekommenderar att vi inte äter mer än 500 gram rött kött och charkuterier (korv, bacon, leverpastej eller blodpudding och dylikt) per vecka, och då endast en väldigt liten mängd charkuterier, som innehåller nitrit. I och med att våra kroppar inte fullständigt kan bryta ned rött kött skadar det våra tarmar och ökar markant risken för cancer. Dessutom bidrar det salt och fett som tillkommer i många kötträtter till vår utsatthet för hjärt- och kärlsjukdomar. Trots detta äter vi idag mer kött än någonsin.

Köttindustrin är även en katastrofal miljöbov. Så mycket som 15 procent av världens växthusgaser kommer från djurproduktion, och där tillkommer faktorer som transport, logistik och djurhållning. Exempelvis orsakar nötkreaturs fodersmältning, som producerar metangas, i snitt 30 kilo växthusgas per kilo kött. Mängden vatten och spannmål som krävs för att föda upp djur hade dessutom kunnat minskas till en bråkdel om vi istället konsumerade det själva.

Men den aspekt som de allra flesta helst verkar vilja undvika att konfronteras med är den etiska aspekten av att döda djur för tillfredsställelse när vi i bevisligen klarar oss utan kött. Vi duckar ämnet genom att skryta om att vi har världsledande djurhållningslagar och minsann slaktat djur i alla tider. Någon dag hoppas jag att vi inser att det inte är en kvalitetsstämpel. Vi behandlar inte djur med respekt. Att systematiskt föda upp, avla sönder och slakta djur är barbariskt, inte ett uttryck för vår ställning som topprovdjur. Det finns ingen rationell motivering bakom det.

Att byta ut hela eller delar av sin kost mot köttfria alternativ är lika lätt som det är fördelaktigt. Det är en myt att man måste trycka i sig kilovis med piller och tillskott för att överleva, se mig som ett (oerhört) levande exempel. Grönsaker, bönor och linser är ofta betydligt billigare än kött och det finns mängder av fantastiskt goda vegetariska maträtter att använda dem till. Se det som en ny fas i livet där du inte bara skonar djuren och miljön, utan kanske även ditt liv.

Hiss: En helt fantastisk helg på Comic Con Gamex i Stockholm.

Diss: Att nu lämna det temporära men trevliga jobbet som högskolelärare.

Det muttras och tjuras mycket just nu kring de nyligen publicerade studierna om hur vår konsumtion av charkuterier markant ökar vår risk för ändtarmscancer. Man vill äta kött. Man vill inte bli kritiserad för något man gjort hela sitt liv. Man vill särskilt inte läsa krönikor som ifrågasätter ens kostvanor. Jag beklagar på förhand.

Debatten mellan vegetarianer och köttätare är hätsk, respektlös och vid det här laget uråldrig. Men fakta är solid och argumenten många. Kost är givetvis ett personligt val, men det är väldigt angeläget att vi åtminstone börjar inse hur skadliga våra moderna matvanor faktiskt är.

Den animaliska livsmedelsindustrin är på krigsstigen via lobbying. Paniken hos köttföreträdare är extra tydlig när företag och politiska rörelser smugglar mjölk och kött till vegetariska tillställningar och köttfria veckodagar pekas ut som ett hot mot vår tillvaro (trots att vi ätit ärtsoppa på torsdagar så länge jag kan minnas). Det verkliga hotet mot vår tillvaro borde vara det faktum att vi äter ihjäl oss.

Livsmedelsverket rekommenderar att vi inte äter mer än 500 gram rött kött och charkuterier (korv, bacon, leverpastej eller blodpudding och dylikt) per vecka, och då endast en väldigt liten mängd charkuterier, som innehåller nitrit. I och med att våra kroppar inte fullständigt kan bryta ned rött kött skadar det våra tarmar och ökar markant risken för cancer. Dessutom bidrar det salt och fett som tillkommer i många kötträtter till vår utsatthet för hjärt- och kärlsjukdomar. Trots detta äter vi idag mer kött än någonsin.

Köttindustrin är även en katastrofal miljöbov. Så mycket som 15 procent av världens växthusgaser kommer från djurproduktion, och där tillkommer faktorer som transport, logistik och djurhållning. Exempelvis orsakar nötkreaturs fodersmältning, som producerar metangas, i snitt 30 kilo växthusgas per kilo kött. Mängden vatten och spannmål som krävs för att föda upp djur hade dessutom kunnat minskas till en bråkdel om vi istället konsumerade det själva.

Men den aspekt som de allra flesta helst verkar vilja undvika att konfronteras med är den etiska aspekten av att döda djur för tillfredsställelse när vi i bevisligen klarar oss utan kött. Vi duckar ämnet genom att skryta om att vi har världsledande djurhållningslagar och minsann slaktat djur i alla tider. Någon dag hoppas jag att vi inser att det inte är en kvalitetsstämpel. Vi behandlar inte djur med respekt. Att systematiskt föda upp, avla sönder och slakta djur är barbariskt, inte ett uttryck för vår ställning som topprovdjur. Det finns ingen rationell motivering bakom det.

Att byta ut hela eller delar av sin kost mot köttfria alternativ är lika lätt som det är fördelaktigt. Det är en myt att man måste trycka i sig kilovis med piller och tillskott för att överleva, se mig som ett (oerhört) levande exempel. Grönsaker, bönor och linser är ofta betydligt billigare än kött och det finns mängder av fantastiskt goda vegetariska maträtter att använda dem till. Se det som en ny fas i livet där du inte bara skonar djuren och miljön, utan kanske även ditt liv.

Hiss: En helt fantastisk helg på Comic Con Gamex i Stockholm.

Diss: Att nu lämna det temporära men trevliga jobbet som högskolelärare.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.