16 nov 2015 06:00

16 nov 2015 13:44

Det där med att ha dåligt tålamod ...

KRÖNIKA: PETRA LUNDGREN

Måste man vara professor i teknik för att förstå sig på de mest vardagliga ting? Jag bara frågar! Jag är inte så väldigt teknisk. Det vet jag nu. Det visste jag tydligen inte när jag sökte gymnasiet, för vad valde jag? Teknisk linje. Hur gick det? Dåligt. Jag känner ingen annan som löst alla uppgifter på ett teknologiprov och fått noll poäng.

– Du är väldigt påhittig, men tyvärr är det inte rätt, som en lärare sa till mig.

Förutom att jag är oteknisk så har jag också väldigt dåligt tålamod. Det gör att det blir dubbelt så jobbigt när det krånglar. I somras köpte jag en ny dator med Windows 8-miljö. Jag förstår mig inte på den. Det är bara en massa färggranna appar som inte liknar dem jag har på min Iphone (som jag faktiskt begriper mig på). Jag skulle skriva en grej i Word och tänkte att det väl borde finnas på datorn. Men det visade sig att man nog borde ha doktorerat i Windows 8 för att begripa det.

– Jag tycker det är lätt, sa en kompis om upplägget och då ville jag typ slå honom i huvudet.

Med lite trial and error och diverse utbrott lyckades jag till sist hitta programmet jag letade efter. (Jag hotade också med att köpa en Mac för den skulle nog vara betydligt lättare och då fick nog min ganska nyinköpta dator stora skälvan över att bli hemlös så fort och skärpte till sig.)

Och nyss damp det ner en ny kamera på jobbet. Jag skruvade med lätthet ihop den för jag är inte helt oteknisk när det gäller kameror. Jag klarade allt utom att få dit remmen.

– Men åååååhhhhh, vilken fånig konstruktion, sa jag och fick hjälp av en kollega.

Sedan skulle jag försöka hjälpa en annan kollega, med minst lika dåligt tålamod som jag, som sa:

– Kunde inte den här remmen suttit på från början?

Just vad jag tyckte också.

Jag har många gånger önskat mig att man kunde köpa mer tålamod någonstans. Jag fick höra en historia om en mormor och ett barnbarn som var på utflykt. Jag vet inte varför det körde ihop sig, men mormodern sa i alla fall att barnbarnet måste ha tålamod.

– Men mamma skickade inte med något tålamod, sa barnbarnet då.

Det är nog samma här. Jag har inte fått med mig något tålamod. Det kan rent av vara så att man ärver en brist på ett tålamod. Jag är helt hundra på att det är så i mitt fall. Personen som jag ärvt detta ifrån satt och mocklade med sin nya mobiltelefon. Saker och ting från den gamla skulle överföras och det gick inte alternativt så gick det inte tillräckligt fort.

– Du måste ha tålamod, sa jag.

– Det har jag inget, sa personen.

– Inte jag heller, det är nog ärftligt, sa jag och lyckades distrahera personen i fråga genom att berätta något så att personen faktiskt väntade en smula och med detta påtvingade tålamod fördes grejerna över till den nya telefonen.

Häpp!

 

Hiss

Janne Lucas Persson och Abba, funkar alltid när jag inte vet vad jag ska lyssna på.

Diss

När det börjar regna och man varken har paraply eller luva.

Måste man vara professor i teknik för att förstå sig på de mest vardagliga ting? Jag bara frågar! Jag är inte så väldigt teknisk. Det vet jag nu. Det visste jag tydligen inte när jag sökte gymnasiet, för vad valde jag? Teknisk linje. Hur gick det? Dåligt. Jag känner ingen annan som löst alla uppgifter på ett teknologiprov och fått noll poäng.

– Du är väldigt påhittig, men tyvärr är det inte rätt, som en lärare sa till mig.

Förutom att jag är oteknisk så har jag också väldigt dåligt tålamod. Det gör att det blir dubbelt så jobbigt när det krånglar. I somras köpte jag en ny dator med Windows 8-miljö. Jag förstår mig inte på den. Det är bara en massa färggranna appar som inte liknar dem jag har på min Iphone (som jag faktiskt begriper mig på). Jag skulle skriva en grej i Word och tänkte att det väl borde finnas på datorn. Men det visade sig att man nog borde ha doktorerat i Windows 8 för att begripa det.

– Jag tycker det är lätt, sa en kompis om upplägget och då ville jag typ slå honom i huvudet.

Med lite trial and error och diverse utbrott lyckades jag till sist hitta programmet jag letade efter. (Jag hotade också med att köpa en Mac för den skulle nog vara betydligt lättare och då fick nog min ganska nyinköpta dator stora skälvan över att bli hemlös så fort och skärpte till sig.)

Och nyss damp det ner en ny kamera på jobbet. Jag skruvade med lätthet ihop den för jag är inte helt oteknisk när det gäller kameror. Jag klarade allt utom att få dit remmen.

– Men åååååhhhhh, vilken fånig konstruktion, sa jag och fick hjälp av en kollega.

Sedan skulle jag försöka hjälpa en annan kollega, med minst lika dåligt tålamod som jag, som sa:

– Kunde inte den här remmen suttit på från början?

Just vad jag tyckte också.

Jag har många gånger önskat mig att man kunde köpa mer tålamod någonstans. Jag fick höra en historia om en mormor och ett barnbarn som var på utflykt. Jag vet inte varför det körde ihop sig, men mormodern sa i alla fall att barnbarnet måste ha tålamod.

– Men mamma skickade inte med något tålamod, sa barnbarnet då.

Det är nog samma här. Jag har inte fått med mig något tålamod. Det kan rent av vara så att man ärver en brist på ett tålamod. Jag är helt hundra på att det är så i mitt fall. Personen som jag ärvt detta ifrån satt och mocklade med sin nya mobiltelefon. Saker och ting från den gamla skulle överföras och det gick inte alternativt så gick det inte tillräckligt fort.

– Du måste ha tålamod, sa jag.

– Det har jag inget, sa personen.

– Inte jag heller, det är nog ärftligt, sa jag och lyckades distrahera personen i fråga genom att berätta något så att personen faktiskt väntade en smula och med detta påtvingade tålamod fördes grejerna över till den nya telefonen.

Häpp!

 

Hiss

Janne Lucas Persson och Abba, funkar alltid när jag inte vet vad jag ska lyssna på.

Diss

När det börjar regna och man varken har paraply eller luva.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.