23 nov 2015 04:00

23 nov 2015 09:19

Det farliga hatet

KRÖNIKA: ALEXANDER MILTON

Att dag ut och dag in se ilska och fördomar företräda rationellt tänkande och sunt förnuft börjar bli rutin. Aldrig tidigare har jag hört så mycket nedvärderande sägas och skrivas om världens muslimer.

Jag kommer verkligen aldrig någonsin förstå vad i hela fridens namn folk yrar om. Allt jag hör är ogrundade, ologiska och irrationella utrop mot de tillhörande världens näst största religion. Det har gått så långt att muslimer dagligen anklagas för terrorism, detta trots att de är bland de mest våldsutsatta människorna i världen.

Allt detta får brutala konsekvenser när muslimer utsätts för grova attentat och förföljning av politiskt motiverade extremister som Daesh och samtidigt själva skuldbeläggs för våldet på grund av sin religion, varpå hatbrotten följer dem vart de än tvingas fly.

Ett av många exempel är annonserandet av Gina Dirawi som årets julvärd på Sveriges Television. Både Dirawi och SVT anklagas nu för allt från att sprida propaganda och försöka strypa Sveriges fläskkonsumtion till att rent ut sagt föda terrorism, allt med Dirawis tro som enskild grund. Argumenterandet och hatet är både blint och poänglöst, om inte skrattretande.

 

Men det är inte roligt. Det påminner oss om hur intolerant och trångsynt vårt land blivit. Vi måste stå upp mot rasismen och visa att hatet kommer ur en brist på kunskap och empati. Det är vi skyldiga alla våra medmänniskor.

Föraktet mot muslimer är lika outgrundligt som det är oförståeligt. Hur kan man i ärlighetens namn förminska mer än en och en halv miljard människor man aldrig träffat till grova generaliseringar?

Ge det en tanke – kan du räkna till en miljard? Risken är stor att du inte lever länge nog att hinna räkna klart. Enbart siffervärdet är för stort för oss att förstå. Multiplicera då in komplexiteten av ett liv fullt av minnen, känslor och erfarenheter.

Du kommer aldrig i hela ditt liv förstå vad alla muslimer i världen tycker, tänker och känner. Att ens ta sig energin att skära en fjärdedel av världens befolkning över samma kam är vanvettigt på en helt ny nivå.

 

För att inte tala om hur det anstränger folks världsbilder. Denna ständiga ilska som cirkulerar och göds i vårt samhälle är roten till det förakt som oskyldiga muslimer tvingas utsättas för. Det är dags att sluta svälja hatpropaganda och börja lyssna på människorna.

Behåll dina förutfattade meningar. Sluta sprida tomma ord och poänglöst hat som förstör livet för så många människor. Säg ifrån när du hör folk kasta smuts omkring sig. Att tjuta terrorist åt var fjärde person är precis lika vansinnigt som det låter. Så lägg av.

 

Hiss: Tre fantastiska utställardagar på Svenska Mässan med Kunskap & Framtid och Gothenburg Games.

Diss: En trasig svanskota som fortfarande spökar efter många år.

Jag kommer verkligen aldrig någonsin förstå vad i hela fridens namn folk yrar om. Allt jag hör är ogrundade, ologiska och irrationella utrop mot de tillhörande världens näst största religion. Det har gått så långt att muslimer dagligen anklagas för terrorism, detta trots att de är bland de mest våldsutsatta människorna i världen.

Allt detta får brutala konsekvenser när muslimer utsätts för grova attentat och förföljning av politiskt motiverade extremister som Daesh och samtidigt själva skuldbeläggs för våldet på grund av sin religion, varpå hatbrotten följer dem vart de än tvingas fly.

Ett av många exempel är annonserandet av Gina Dirawi som årets julvärd på Sveriges Television. Både Dirawi och SVT anklagas nu för allt från att sprida propaganda och försöka strypa Sveriges fläskkonsumtion till att rent ut sagt föda terrorism, allt med Dirawis tro som enskild grund. Argumenterandet och hatet är både blint och poänglöst, om inte skrattretande.

 

Men det är inte roligt. Det påminner oss om hur intolerant och trångsynt vårt land blivit. Vi måste stå upp mot rasismen och visa att hatet kommer ur en brist på kunskap och empati. Det är vi skyldiga alla våra medmänniskor.

Föraktet mot muslimer är lika outgrundligt som det är oförståeligt. Hur kan man i ärlighetens namn förminska mer än en och en halv miljard människor man aldrig träffat till grova generaliseringar?

Ge det en tanke – kan du räkna till en miljard? Risken är stor att du inte lever länge nog att hinna räkna klart. Enbart siffervärdet är för stort för oss att förstå. Multiplicera då in komplexiteten av ett liv fullt av minnen, känslor och erfarenheter.

Du kommer aldrig i hela ditt liv förstå vad alla muslimer i världen tycker, tänker och känner. Att ens ta sig energin att skära en fjärdedel av världens befolkning över samma kam är vanvettigt på en helt ny nivå.

 

För att inte tala om hur det anstränger folks världsbilder. Denna ständiga ilska som cirkulerar och göds i vårt samhälle är roten till det förakt som oskyldiga muslimer tvingas utsättas för. Det är dags att sluta svälja hatpropaganda och börja lyssna på människorna.

Behåll dina förutfattade meningar. Sluta sprida tomma ord och poänglöst hat som förstör livet för så många människor. Säg ifrån när du hör folk kasta smuts omkring sig. Att tjuta terrorist åt var fjärde person är precis lika vansinnigt som det låter. Så lägg av.

 

Hiss: Tre fantastiska utställardagar på Svenska Mässan med Kunskap & Framtid och Gothenburg Games.

Diss: En trasig svanskota som fortfarande spökar efter många år.

  • Alexander Milton

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.