26 nov 2015 04:00

26 nov 2015 04:00

När ålder inte är det väsentliga

KRÖNIKA: LINUS HELLMAN

Frågan alla svenskar borde ställa sig är: Hur åldersfixerade är vi egentligen? Jag vill påstå att det är få länder i världen som fäster lika stor vikt vid människors ålder som vi gör i Sverige. Därför är det intressant att ta del av rapporteringen kring det amerikanska presidentvalet som avgörs nästa år. Där kryllar det av presidentkandidater som med svenska mått mätt framstår som förbrukade.

Det slog mig när jag skärskådade startfältet i presidentvalet i USA och de båda partiernas, republikanerna och demokraternas, främsta kandidater att flera av dem har uppnått en aktningsvärd ålder.

Hade det varit i Sverige med vår åldersfixering hade flera av dem dömts ut på förhand. I Sverige är ålder viktigt och kan vara både till för- och nackdel beroende på sammanhang. Det räcker inte alltid att vara myndig, 18 år, för att betraktas som en fullvärdig medborgare. Det finns en myriad av åldersgränser i vårt samhälle.

 

Det är alltid intressant när världens supermakt går till val för att välja sin högsta ledare. Det sker om nästa ett år, den 8 november 2016, men redan nu är valdebatten i full gång och partiernas kandidater positionerar sig. Valkampanjen intensifieras snart med primärval i början av nästa år.

Det amerikanska folket ska välja Barack Obamas efterträdare. Obama har suttit i två mandatperioder och får inte väljas en tredje gång enligt det 22:a författningstillägget i konstitutionen som stadgades efter att Franklin F Roosevelt lät omvälja sig som president hela tre gånger efter sin första valseger.

Det är upplagt för Hillary Clinton, hustru till den tidigare presidenten Bill Clinton. Hon var favorit även inför valet 2008 men sedan dök Obama upp, fick partiets nominering och besegrade republikanernas kandidat John McCain. Clinton, 68 år, utmanas främst av Bernie Sanders, 74 år, om demokraternas nominering.

 

På den republikanska sidan är det flera kandidater. Företagsledaren Donald Trump, 69 år, sticker ut mest med sina yviga gester och plumpa skämt men det finns andra mer seriösa alternativ. Både Jeb Bush, 62 år och son och bror till två tidigare presidenter, och Ben Carson, 64 år, utgör heta kandidater.

Det här är personer med respektabla åldrar som gör anspråk på presidentposten och det står i bjärt kontrast till Sverige där exempelvis ingen statsminister i modern tid har tillträtt vid en liknande ålder.

Det skulle dock inte sticka ut om någon av dessa personer blev vald. Ronald Reagan var 73 år och den hittills äldste i USA när han omvaldes som president 1985.

Det var en pyramidal succé när Reagan fick nästan 60 procent av rösterna och vann alla delstater utom en mot demokraternas Walter Mondale. Det är en av de största segrarna någonsin.

I sin återvalskampanj fick Reagan kritiska frågor om sin ålder och drog då ner stora skrattsalvor med ett uttryck som är klassiskt.

”Jag kommer inte att göra ålder till en fråga i denna kampanj. Jag tänker inte utnyttja, för politiska syften, min motståndares ungdom och oerfarenhet”.

 

Men för att understryka att ålder inte är avgörande relaterar jag gärna till en av landets yngsta presidenter, John F Kennedy, som höll ett magiskt tal vid sitt presidenttillträdde 1961.

”Vi är inte här i dag för att uppmärksamma ett partis seger, utan för att fira friheten”.

Med de orden inledde han sitt installationstal. Senare fastslog han med tydlighet några rader som världens ledare skulle kunna upprepa i dagens tider med terrorhot och allehanda oroshärdar.

”Låt varje nation veta, vare sig den vill oss väl eller illa, att vi ska betala vilket pris som helst, bära vilken börda, möta varje prövning, stödja varje vän, motsätta oss varje fiende, för att säkra frihetens överlevnad och framgång.”

Oavsett vem som blir ny president kommer friheten alltid att behöva försvaras.

Det slog mig när jag skärskådade startfältet i presidentvalet i USA och de båda partiernas, republikanerna och demokraternas, främsta kandidater att flera av dem har uppnått en aktningsvärd ålder.

Hade det varit i Sverige med vår åldersfixering hade flera av dem dömts ut på förhand. I Sverige är ålder viktigt och kan vara både till för- och nackdel beroende på sammanhang. Det räcker inte alltid att vara myndig, 18 år, för att betraktas som en fullvärdig medborgare. Det finns en myriad av åldersgränser i vårt samhälle.

 

Det är alltid intressant när världens supermakt går till val för att välja sin högsta ledare. Det sker om nästa ett år, den 8 november 2016, men redan nu är valdebatten i full gång och partiernas kandidater positionerar sig. Valkampanjen intensifieras snart med primärval i början av nästa år.

Det amerikanska folket ska välja Barack Obamas efterträdare. Obama har suttit i två mandatperioder och får inte väljas en tredje gång enligt det 22:a författningstillägget i konstitutionen som stadgades efter att Franklin F Roosevelt lät omvälja sig som president hela tre gånger efter sin första valseger.

Det är upplagt för Hillary Clinton, hustru till den tidigare presidenten Bill Clinton. Hon var favorit även inför valet 2008 men sedan dök Obama upp, fick partiets nominering och besegrade republikanernas kandidat John McCain. Clinton, 68 år, utmanas främst av Bernie Sanders, 74 år, om demokraternas nominering.

 

På den republikanska sidan är det flera kandidater. Företagsledaren Donald Trump, 69 år, sticker ut mest med sina yviga gester och plumpa skämt men det finns andra mer seriösa alternativ. Både Jeb Bush, 62 år och son och bror till två tidigare presidenter, och Ben Carson, 64 år, utgör heta kandidater.

Det här är personer med respektabla åldrar som gör anspråk på presidentposten och det står i bjärt kontrast till Sverige där exempelvis ingen statsminister i modern tid har tillträtt vid en liknande ålder.

Det skulle dock inte sticka ut om någon av dessa personer blev vald. Ronald Reagan var 73 år och den hittills äldste i USA när han omvaldes som president 1985.

Det var en pyramidal succé när Reagan fick nästan 60 procent av rösterna och vann alla delstater utom en mot demokraternas Walter Mondale. Det är en av de största segrarna någonsin.

I sin återvalskampanj fick Reagan kritiska frågor om sin ålder och drog då ner stora skrattsalvor med ett uttryck som är klassiskt.

”Jag kommer inte att göra ålder till en fråga i denna kampanj. Jag tänker inte utnyttja, för politiska syften, min motståndares ungdom och oerfarenhet”.

 

Men för att understryka att ålder inte är avgörande relaterar jag gärna till en av landets yngsta presidenter, John F Kennedy, som höll ett magiskt tal vid sitt presidenttillträdde 1961.

”Vi är inte här i dag för att uppmärksamma ett partis seger, utan för att fira friheten”.

Med de orden inledde han sitt installationstal. Senare fastslog han med tydlighet några rader som världens ledare skulle kunna upprepa i dagens tider med terrorhot och allehanda oroshärdar.

”Låt varje nation veta, vare sig den vill oss väl eller illa, att vi ska betala vilket pris som helst, bära vilken börda, möta varje prövning, stödja varje vän, motsätta oss varje fiende, för att säkra frihetens överlevnad och framgång.”

Oavsett vem som blir ny president kommer friheten alltid att behöva försvaras.

  • Linus Hellman

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.