21 dec 2015 04:00

21 dec 2015 04:00

Av mig får han en host- och nyskurs

PETRA LUNDGREN

På Twitter skriver en kompis som läser till förskolelärare: Jag lär 1-5 år gamla barn att nysa och hosta i armvecket. Det är bra att lära sig detta tidigt tänker jag, eftersom många vuxna inte kan det.

Sanna mina ord säger jag. Vissa människor kan verkligen inte bete sig bland folk. Det här är en spårvagnshistoria om en man som hade alldeles för mycket innanför västen (men det är ingen ursäkt). Innan jag fortsätter höjer jag ett varningens finger: Sitter du och äter och är äckelmagad? Då kanske du ska äta färdigt först.

Denne drängfulle man satt bakom mig och min kompis på spårvagnen. Han kollade på något i sin mobil och hade hörlurar på sig. Då och då nös han kraftigt. Vi snackar mycket kraftigt.

Just när vi trodde att han inte kunde nysa mer så fortsatte han. Det var småäckligt. Men det skulle bli värre. För rätt var det var så blåste det till håret på min kompis. En riktig vindpust. Men det var det förstås inte. Det var en nysning.

– Har jag snor i hela håret nu? frågade hon mig.

– Nej, sa jag efter att ha tittat noga.

Mannen bakom oss fortsatte att nysa. Och nysa. Och nysa. Hur mycket kan man egentligen nysa? Plötsligt kände jag hur det blåste till i mitt hår. Det kändes som om hela hårbotten blev våt. Äcklad kände jag på håret.

Vi flyttade oss till en annan plats. Det borde vi ha gjort långt tidigare. Mannen fortsatte att nysa. Han såg verkligen rolig ut på håll. Tungan åkte liksom ut. Men han verkade helt oberörd av sina nysningar (förmodligen för att han var full). Att se hur det sprutar när någon nyser är rätt så intressant. På håll.

På nästa hållplats klev det på en ung tjej i vit mössa. Hon satte sig där vi satt förut. Och vi tänkte bara: Nej! Sitt inte kvar!

Hon hade inte suttit där länge förrän mannen nös henne rakt i håret. Jag gjorde en rörelse med handen så att hon skulle flytta på sig. Tur var väl det. För mannen inte bara nös. Han snöt också ut näsan på golvet, och säkert också väggen, i spårvagnen. Sedan gick han av.

Kvar satt vi och funderade på hur förkylda vi skulle bli av mannens kaskadnysning.

– Man får nog byta sängkläder i morgon. Eller tvätta håret när man kommer hem, sa jag.

Jag valde att göra det sista, även om det var mitt i natten. Och jag funderade också på att leta upp mannen och låta min kompis ge honom en host- och nykurs i julklapp.

Hiss

Risgrynsgröt med mosad banan i, oväntat gott!

Diss

Att det tycks bli en jul utan snö.

På Twitter skriver en kompis som läser till förskolelärare: Jag lär 1-5 år gamla barn att nysa och hosta i armvecket. Det är bra att lära sig detta tidigt tänker jag, eftersom många vuxna inte kan det.

Sanna mina ord säger jag. Vissa människor kan verkligen inte bete sig bland folk. Det här är en spårvagnshistoria om en man som hade alldeles för mycket innanför västen (men det är ingen ursäkt). Innan jag fortsätter höjer jag ett varningens finger: Sitter du och äter och är äckelmagad? Då kanske du ska äta färdigt först.

Denne drängfulle man satt bakom mig och min kompis på spårvagnen. Han kollade på något i sin mobil och hade hörlurar på sig. Då och då nös han kraftigt. Vi snackar mycket kraftigt.

Just när vi trodde att han inte kunde nysa mer så fortsatte han. Det var småäckligt. Men det skulle bli värre. För rätt var det var så blåste det till håret på min kompis. En riktig vindpust. Men det var det förstås inte. Det var en nysning.

– Har jag snor i hela håret nu? frågade hon mig.

– Nej, sa jag efter att ha tittat noga.

Mannen bakom oss fortsatte att nysa. Och nysa. Och nysa. Hur mycket kan man egentligen nysa? Plötsligt kände jag hur det blåste till i mitt hår. Det kändes som om hela hårbotten blev våt. Äcklad kände jag på håret.

Vi flyttade oss till en annan plats. Det borde vi ha gjort långt tidigare. Mannen fortsatte att nysa. Han såg verkligen rolig ut på håll. Tungan åkte liksom ut. Men han verkade helt oberörd av sina nysningar (förmodligen för att han var full). Att se hur det sprutar när någon nyser är rätt så intressant. På håll.

På nästa hållplats klev det på en ung tjej i vit mössa. Hon satte sig där vi satt förut. Och vi tänkte bara: Nej! Sitt inte kvar!

Hon hade inte suttit där länge förrän mannen nös henne rakt i håret. Jag gjorde en rörelse med handen så att hon skulle flytta på sig. Tur var väl det. För mannen inte bara nös. Han snöt också ut näsan på golvet, och säkert också väggen, i spårvagnen. Sedan gick han av.

Kvar satt vi och funderade på hur förkylda vi skulle bli av mannens kaskadnysning.

– Man får nog byta sängkläder i morgon. Eller tvätta håret när man kommer hem, sa jag.

Jag valde att göra det sista, även om det var mitt i natten. Och jag funderade också på att leta upp mannen och låta min kompis ge honom en host- och nykurs i julklapp.

Hiss

Risgrynsgröt med mosad banan i, oväntat gott!

Diss

Att det tycks bli en jul utan snö.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.