02 jan 2016 06:00

02 jan 2016 06:00

Ett år som aldrig lyfte

MIN ÅRSKRÖNIKA: Fotbollssäsong med förhoppningar

Det fanns förhoppningar inför fotbollsäsongen i division 2. Skövde AIK, IFK Skövde och Tibro AIK i samma serie. Dessutom fanns ju även Lidköpings FK och IK Gauthiod från Grästorp med och det var upplagt för en riktig Skaraborgstvåa.

När det gäller Skövdeområdet ville det aldrig lyfta. Det visade sig att IFK Skövde inte hade ett tillräckligt bra lag för att kunna hävda sig.

Avsaknaden av den ryggrad som såg till att spela upp laget i tvåan var för stor och IFK var fast i botten hela säsongen.

Kanske överskattade man sina egna talanger och underskattade klassen på serien?

Nära derbyskräll

Hur som helst var IFK ändå väldigt nära att välta Skövde AIK i det första derbyt. SAIK kom undan med ett nödrop med en sen kvittering. Sargon Abraham pangade in en frispark på stopptid som var matchens sista spark.

IFK:s möte med Nordvärmland skall sent glömmas. Först förlust med hemska 0–13 dagen innan Midsommarafton och sedan vinst hemma på Södermalm med 2–1.

Hur som helst IFK åkte ur och får ladda om i trean och de kommer garanterat ha nytta av division 2-säsongen.

Talanger lämnar

Tibro AIK hängde med ganska bra, men truppen var för tunn vilket gjorde att man inte klarade att hålla nivån och laget fick följa IFK Skövde till trean. Efter säsongen försvann talangerna Adam Fägerhag till Jönköping Södra och Axel Påhlsson till Örebro SK. Tungt för Tibro, men ett bra betyg till ungdomsverksamheten när talanger levereras till allsvenska klubbar. Året innan försvann ju dessutom Mölltorpbröderna Ludvig och Hannes Fritzson till Degerfors.

Skövde AIK ramlade ur division 1 och tappade i stort sett hela laget. Även här var det mycket ungt och de rödvita gjorde det bra. Mycket beroende på att det fanns en centrallinje att luta sig emot. Jag tänker på målvakten Mirza Kalijundzic, mittbacken Andreas Uusitalo, mittfältsstrategen Gustav Karlsson och offensivt starke Sargon Abraham. Runt dessa kunde tränaren Charbel Abraham forma ett lag med många sena 90-talister.

SAIK sniffade på toppen, men räckte inte till. Mest beroende på poängtapp mot lagen på den nedre halvan.

På damsidan hängde Skövde KIK med bra i division 1, men skador på nyckelspelare gjorde ett det blev lite för tunt för att utmana i toppen. SKIK hade ändå tillräcklig kvalité för en mittenplacering.

En profil slutade

Till nästa säsong tappar laget Sandra Krantz som vid 40 årsålder väljer att lägga av. Den största lokala fotbollsprofilen slutar efter en lång karriär som började i IFK Skövde, fortsatte i bland annat Falköpings KIK med flera klubbar och avslutades i Skövde KIK.

I tvåan utmanade Hörnebo SK Falköpings KIK om seriesegern, men när lagen möttes i seriefinal på Odenplan sprack det och det blev 0-7. Kul ändå att HSK hävdar sig så bra och kanske kommer fullträffen 2016 istället.

Sedan kan vi konstatera att Skultorp gick upp i division 2 och bytte plats med Ulvåker och Ulvåker som gick åt motsatt håll.

När det gäller Skövdeområdet ville det aldrig lyfta. Det visade sig att IFK Skövde inte hade ett tillräckligt bra lag för att kunna hävda sig.

Avsaknaden av den ryggrad som såg till att spela upp laget i tvåan var för stor och IFK var fast i botten hela säsongen.

Kanske överskattade man sina egna talanger och underskattade klassen på serien?

Nära derbyskräll

Hur som helst var IFK ändå väldigt nära att välta Skövde AIK i det första derbyt. SAIK kom undan med ett nödrop med en sen kvittering. Sargon Abraham pangade in en frispark på stopptid som var matchens sista spark.

IFK:s möte med Nordvärmland skall sent glömmas. Först förlust med hemska 0–13 dagen innan Midsommarafton och sedan vinst hemma på Södermalm med 2–1.

Hur som helst IFK åkte ur och får ladda om i trean och de kommer garanterat ha nytta av division 2-säsongen.

Talanger lämnar

Tibro AIK hängde med ganska bra, men truppen var för tunn vilket gjorde att man inte klarade att hålla nivån och laget fick följa IFK Skövde till trean. Efter säsongen försvann talangerna Adam Fägerhag till Jönköping Södra och Axel Påhlsson till Örebro SK. Tungt för Tibro, men ett bra betyg till ungdomsverksamheten när talanger levereras till allsvenska klubbar. Året innan försvann ju dessutom Mölltorpbröderna Ludvig och Hannes Fritzson till Degerfors.

Skövde AIK ramlade ur division 1 och tappade i stort sett hela laget. Även här var det mycket ungt och de rödvita gjorde det bra. Mycket beroende på att det fanns en centrallinje att luta sig emot. Jag tänker på målvakten Mirza Kalijundzic, mittbacken Andreas Uusitalo, mittfältsstrategen Gustav Karlsson och offensivt starke Sargon Abraham. Runt dessa kunde tränaren Charbel Abraham forma ett lag med många sena 90-talister.

SAIK sniffade på toppen, men räckte inte till. Mest beroende på poängtapp mot lagen på den nedre halvan.

På damsidan hängde Skövde KIK med bra i division 1, men skador på nyckelspelare gjorde ett det blev lite för tunt för att utmana i toppen. SKIK hade ändå tillräcklig kvalité för en mittenplacering.

En profil slutade

Till nästa säsong tappar laget Sandra Krantz som vid 40 årsålder väljer att lägga av. Den största lokala fotbollsprofilen slutar efter en lång karriär som började i IFK Skövde, fortsatte i bland annat Falköpings KIK med flera klubbar och avslutades i Skövde KIK.

I tvåan utmanade Hörnebo SK Falköpings KIK om seriesegern, men när lagen möttes i seriefinal på Odenplan sprack det och det blev 0-7. Kul ändå att HSK hävdar sig så bra och kanske kommer fullträffen 2016 istället.

Sedan kan vi konstatera att Skultorp gick upp i division 2 och bytte plats med Ulvåker och Ulvåker som gick åt motsatt håll.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.