04 apr 2016 06:00

04 apr 2016 06:00

Om jakten på det goda tyska teet

KRÖNIKA

Det är roligt att åka utomlands. Men, jag har en tendens att alltid fastna för något ät- eller drickbart som inte går att få tag på hemma. Nu har det hänt igen. Jag var i Berlin för ett tag sedan och på hotellet drack jag ett så fantastiskt gott te. Waldbeere. Det vill säga forest fruit här hemma. Eller skogsbär om man ska vara petig och använda svenska.

Det var så att det rann ut bär i tekoppen och det hela fick också en mycket klatschig färg.

– Var kan man köpa det här? Lidl? frågade jag på den sista frukosten.

– Jag tror inte att de har det, sa frukostvärden och sa några andra butiksnamn som jag glömde lika fort.

Men jag visste ju att det låg några affärer i närheten så efter frukosten tågade jag och Skägget ut i samlad trupp under ett paraply i ösregnet.

Utanför den första affären såg det ut att vara kö.

– Har den inte öppnat än? sa jag.

Det hade den inte och inte heller skulle den öppna den dagen. För att det var söndag. Så vi fortsatte vidare till nästa affär. Som var lika stängd den. För att det var söndag. Och då kom jag i håg att jag läst någonstans att mataffärerna är stängda i Tyskland på söndagar. Det är man ju inte van vid precis. Lidl som låg närmast hotellet var också stängd. Det var ju söndag.

Men tro nu inte att jag slutade leta på grund av detta. Det finns ju internet. När jag kom hem surfade jag in på tillverkarens hemsida och det verkade ju som om man skulle kunna beställa online. Dessvärre fanns alla möjliga tesorter utom den jag ville ha. Så jag slängde i väg ett mejl där jag berättade om de stängda affärerna och frågade om man kunde beställa. Det kunde man men inte just det teet för det var typiskt tyskt fick jag reda på en och en halv vecka senare.

Men då hade jag sedan länge slutat att vänta på svar. Jag hade i stället surfat vidare och hittat teet på en annan sida. En sida som var helt på tyska. Jag tror att jag beställde fyra boxar te. Det är något oklart. Men det jag vet är att frakten kostade mer än teet. Jag tyckte helt klart att det var värt det, tryckte på köp och fick veta att teet skulle landa hos mig två veckor senare. Någon gång mellan 31 mars och 4 april. Fasligt lång tid för frakt tycker jag. Är det myror som bär paketet? Man skulle nog kunna tro det för än har jag inte fått det. Men i dag råkar det ju vara den 4 april, så jag väntar spänt!

 

Hiss: Att kunna gå ut utan vantar! Ett sant vårtecken.

Diss: Regn just när man bestämt sig för att träna utomhus.

Det var så att det rann ut bär i tekoppen och det hela fick också en mycket klatschig färg.

– Var kan man köpa det här? Lidl? frågade jag på den sista frukosten.

– Jag tror inte att de har det, sa frukostvärden och sa några andra butiksnamn som jag glömde lika fort.

Men jag visste ju att det låg några affärer i närheten så efter frukosten tågade jag och Skägget ut i samlad trupp under ett paraply i ösregnet.

Utanför den första affären såg det ut att vara kö.

– Har den inte öppnat än? sa jag.

Det hade den inte och inte heller skulle den öppna den dagen. För att det var söndag. Så vi fortsatte vidare till nästa affär. Som var lika stängd den. För att det var söndag. Och då kom jag i håg att jag läst någonstans att mataffärerna är stängda i Tyskland på söndagar. Det är man ju inte van vid precis. Lidl som låg närmast hotellet var också stängd. Det var ju söndag.

Men tro nu inte att jag slutade leta på grund av detta. Det finns ju internet. När jag kom hem surfade jag in på tillverkarens hemsida och det verkade ju som om man skulle kunna beställa online. Dessvärre fanns alla möjliga tesorter utom den jag ville ha. Så jag slängde i väg ett mejl där jag berättade om de stängda affärerna och frågade om man kunde beställa. Det kunde man men inte just det teet för det var typiskt tyskt fick jag reda på en och en halv vecka senare.

Men då hade jag sedan länge slutat att vänta på svar. Jag hade i stället surfat vidare och hittat teet på en annan sida. En sida som var helt på tyska. Jag tror att jag beställde fyra boxar te. Det är något oklart. Men det jag vet är att frakten kostade mer än teet. Jag tyckte helt klart att det var värt det, tryckte på köp och fick veta att teet skulle landa hos mig två veckor senare. Någon gång mellan 31 mars och 4 april. Fasligt lång tid för frakt tycker jag. Är det myror som bär paketet? Man skulle nog kunna tro det för än har jag inte fått det. Men i dag råkar det ju vara den 4 april, så jag väntar spänt!

 

Hiss: Att kunna gå ut utan vantar! Ett sant vårtecken.

Diss: Regn just när man bestämt sig för att träna utomhus.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.