15 apr 2016 04:00

15 apr 2016 04:00

Ett virrvarr av digitala tavlor

KRÖNIKA

När man sitter och pratar, sådär vänner emellan, så händer det rätt ofta att man faller ner i det djupa träsket av intensivt gnäll. Jo, det händer mig också. Och då är det lätt att saker som, speciellt våra lokala, politiker och tjänstemän ställer till med hamnar ordentligt i skottgluggen.

När det sker så brukar jag ofta försöka hejda mig och få in i samtalet att jag är övertygad om att dessa människor dels försöker göra sitt bästa för att vårt lokala samhälle skall fungera så bra som möjligt... och dels att jag är övertygad om att där det går fel så är Skövde troligen inte ett skvatt sämre än andra kommuner. Det är ju faktiskt mestadels helt vanliga människor som sitter som fritidspolitiker och försöker hjälpa till att göra vårt lokalsamhälle till en bra plats. Och den som tror att det är lätt borde gå in i politiken själv och se hur lätt det är... eller inte är.

Jag har alltså en oerhörd respekt för de människor som lägger mycket av sin lediga tid för allas vår skull och med detta i minnet skall jag be att få gnälla loss... för det finns gränser.

Jag har ingen aning om huruvida den dumma idé som jag attackerar nu kommer från våra politiker eller om det är tjänstemännen som ligger bakom det, men hur som helst har man lyckats få till någonting helt huvudlöst.

Har ni noterat att det sitter ett antal nya digitala tavlor uppsatta på olika infartsvägar mot centrum? Parkeringsinformation står det som rubrik längst upp på dem, tror jag. Jag är faktiskt inte helt säker, för när man kör förbi dem ser man mest ett virrvarr av olika fält i vitt eller rött med lite streck emellan.

Tydligen är det tänkt så att man skall kasta en blick på dem och sedan veta vilka parkeringar (vita fält) det finns plats på. Men kartorna är utformade så att det tar en bra stund innan man lyckats orientera sig i dem och förstå var man är och hur man skall köra för att komma till en parkering med lediga platser.

Fästmön och jag upptäckte en sådan tavla för ett tag sedan när vi promenerade förbi Vallegrillen och vi stod en bra stund och försökte förstå den. Först när jag insåg att den var vriden i förhållande till den riktning vägen gick i begrep jag mig på den.

Och nu kommer den viktiga punkten, knappt någon tavla är placerad så att det går att stanna till och titta närmare efter. Vill man ge sig tid att begripa sig på informationen måste man stanna mitt i trafiken och driva medtrafikanterna till vansinne. En står till exempel mitt i svängen när man åker från Hallenbergsrondellen ner mot stan. Där går det inte att stanna.

Skövde har alltså lagt ut en gissningsvis rejäl slant för att skapa ett parkeringsinfosystem som bara fotgängare kan begripa. Bra jobbat!

 

Hiss: Nu är utemöblerna ute. Hoppas vi kommer att använda dem mycket.

Diss: Våra katter älskar det våriga vädret. Vi ser knappt till dem.

När det sker så brukar jag ofta försöka hejda mig och få in i samtalet att jag är övertygad om att dessa människor dels försöker göra sitt bästa för att vårt lokala samhälle skall fungera så bra som möjligt... och dels att jag är övertygad om att där det går fel så är Skövde troligen inte ett skvatt sämre än andra kommuner. Det är ju faktiskt mestadels helt vanliga människor som sitter som fritidspolitiker och försöker hjälpa till att göra vårt lokalsamhälle till en bra plats. Och den som tror att det är lätt borde gå in i politiken själv och se hur lätt det är... eller inte är.

Jag har alltså en oerhörd respekt för de människor som lägger mycket av sin lediga tid för allas vår skull och med detta i minnet skall jag be att få gnälla loss... för det finns gränser.

Jag har ingen aning om huruvida den dumma idé som jag attackerar nu kommer från våra politiker eller om det är tjänstemännen som ligger bakom det, men hur som helst har man lyckats få till någonting helt huvudlöst.

Har ni noterat att det sitter ett antal nya digitala tavlor uppsatta på olika infartsvägar mot centrum? Parkeringsinformation står det som rubrik längst upp på dem, tror jag. Jag är faktiskt inte helt säker, för när man kör förbi dem ser man mest ett virrvarr av olika fält i vitt eller rött med lite streck emellan.

Tydligen är det tänkt så att man skall kasta en blick på dem och sedan veta vilka parkeringar (vita fält) det finns plats på. Men kartorna är utformade så att det tar en bra stund innan man lyckats orientera sig i dem och förstå var man är och hur man skall köra för att komma till en parkering med lediga platser.

Fästmön och jag upptäckte en sådan tavla för ett tag sedan när vi promenerade förbi Vallegrillen och vi stod en bra stund och försökte förstå den. Först när jag insåg att den var vriden i förhållande till den riktning vägen gick i begrep jag mig på den.

Och nu kommer den viktiga punkten, knappt någon tavla är placerad så att det går att stanna till och titta närmare efter. Vill man ge sig tid att begripa sig på informationen måste man stanna mitt i trafiken och driva medtrafikanterna till vansinne. En står till exempel mitt i svängen när man åker från Hallenbergsrondellen ner mot stan. Där går det inte att stanna.

Skövde har alltså lagt ut en gissningsvis rejäl slant för att skapa ett parkeringsinfosystem som bara fotgängare kan begripa. Bra jobbat!

 

Hiss: Nu är utemöblerna ute. Hoppas vi kommer att använda dem mycket.

Diss: Våra katter älskar det våriga vädret. Vi ser knappt till dem.

  • Flemming Mouritsen

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.