18 apr 2016 04:00

18 apr 2016 04:00

Så gott att jag nästan smäller av!

KRÖNIKA

På väg hem på tåget ser jag att min kompis har en jättestor bärkasse i papper med sig. Det brukar hon inte ha. Så därför säger jag i lite nyfiket tonläge:

– Har du bärkasse med dig?

– Ja, jag bjöd på fika på jobbet, banoffie pie, det blev mycket över.

– Jaså, säger jag.

– Hade jag haft en sked så kunde du fått smaka, säger hon.

– Jag har en sked i min väska, jag har det mesta i min väska, säger jag och visar upp både tandborste, handkräm, hårsnodd och träningshandskar (!) innan jag hittar skeden.

Den ligger i en plastpåse och har rester av gammal intorkad yoghurt. Men eftersom jag även har vatten i en flaska och en bunt servetter så är diskningen lätt avklarad.

Min kompis tar fram kakan och jag hugger ner min sked.

– Se till att få med botten också, den fick inte en del av de andra med, säger hon.

Så jag hugger djupt och får upp en rejäl sked kaka. Stoppar den i munnen. Och oj! Det var nog det godaste jag ätit på den här sidan nyår.

– Vad är det för något? undrar jag.

– Banoffee pie, svarar min kompis.

Det står för banana och toffee. Alltså banan och kola. Kakan är vanlig på barnkalas i England får jag veta. Nu även vanlig hos mig. För den är så enkel, så enkel att göra. Man behöver inte ens någon ugn!

Här kommer receptet på den farligt goda kakan: Smula sönder 15 digestivekex och smält 100 gram smör. Blanda och lägg i botten av en form (eller i muffinsformar om du inte har någon bra form.)

Öppna en burk med karamelliserad mjölk (smakar som kola) och bred den på bottnen (det är bäst om den fått svalna lite först, jag väntade inte på det).

Skiva en banan och lägg ovanpå, därefter vispad grädde i lagom mängd följt av lite kakao som man käckt pudrar över. Ställ kallt och innan du ska äta, skiva en banan till och lägg ovanpå.

Jag lovar, det är hur gott som helst. Så gott att jag nästan smäller av! Godare än maräng (och det vill inte säga lite). Speciellt gott på en måndag som kanske behöver livas upp! Eller varför inte en tisdag eller onsdag. Vilken dag som helst faktiskt. Eller alla dagar. Så gott är det. Men kanske inte så nyttigt som man skulle kunna önska.

 

Hiss

Det fina med att det är ljust länge på kvällen.

Diss

Björkpollen. Har hört att de är på väg.

 

På väg hem på tåget ser jag att min kompis har en jättestor bärkasse i papper med sig. Det brukar hon inte ha. Så därför säger jag i lite nyfiket tonläge:

– Har du bärkasse med dig?

– Ja, jag bjöd på fika på jobbet, banoffie pie, det blev mycket över.

– Jaså, säger jag.

– Hade jag haft en sked så kunde du fått smaka, säger hon.

– Jag har en sked i min väska, jag har det mesta i min väska, säger jag och visar upp både tandborste, handkräm, hårsnodd och träningshandskar (!) innan jag hittar skeden.

Den ligger i en plastpåse och har rester av gammal intorkad yoghurt. Men eftersom jag även har vatten i en flaska och en bunt servetter så är diskningen lätt avklarad.

Min kompis tar fram kakan och jag hugger ner min sked.

– Se till att få med botten också, den fick inte en del av de andra med, säger hon.

Så jag hugger djupt och får upp en rejäl sked kaka. Stoppar den i munnen. Och oj! Det var nog det godaste jag ätit på den här sidan nyår.

– Vad är det för något? undrar jag.

– Banoffee pie, svarar min kompis.

Det står för banana och toffee. Alltså banan och kola. Kakan är vanlig på barnkalas i England får jag veta. Nu även vanlig hos mig. För den är så enkel, så enkel att göra. Man behöver inte ens någon ugn!

Här kommer receptet på den farligt goda kakan: Smula sönder 15 digestivekex och smält 100 gram smör. Blanda och lägg i botten av en form (eller i muffinsformar om du inte har någon bra form.)

Öppna en burk med karamelliserad mjölk (smakar som kola) och bred den på bottnen (det är bäst om den fått svalna lite först, jag väntade inte på det).

Skiva en banan och lägg ovanpå, därefter vispad grädde i lagom mängd följt av lite kakao som man käckt pudrar över. Ställ kallt och innan du ska äta, skiva en banan till och lägg ovanpå.

Jag lovar, det är hur gott som helst. Så gott att jag nästan smäller av! Godare än maräng (och det vill inte säga lite). Speciellt gott på en måndag som kanske behöver livas upp! Eller varför inte en tisdag eller onsdag. Vilken dag som helst faktiskt. Eller alla dagar. Så gott är det. Men kanske inte så nyttigt som man skulle kunna önska.

 

Hiss

Det fina med att det är ljust länge på kvällen.

Diss

Björkpollen. Har hört att de är på väg.

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.