21 apr 2016 04:00

21 apr 2016 04:00

Underbara dagar i Amerika

KRÖNIKA

USA har det bästa, mesta och största av allt som världen kommit att anta. Efter några veckor på andra sidan Atlanten är jag ånyo överväldigad. Det är svårt att inte tycka om Amerika med all sin glans och storhet. Både kulturen, språket och människorna fascinerar.

Underbara USA. Efter några veckor på andra sidan Atlanten är min fascination, mitt intresse och min kärlek till landet stor.

Sverige är ett av de mest amerikaniserade länderna i världen. Vi konsumerar dess kultur morgon, middag och kväll och är väldigt beroende av USA. Trots det har vi en kluven syn på landet, världens enda superstat, som har och alltjämnt spelar en central roll i världen.

Jag blev oerhört förtjust i landet redan för två år sedan när jag spenderade några veckor i delstaterna Kalifornien och Nevada i städer såsom San Francisco, Los Angeles och Las Vegas. Den här gången for jag till sydost på den väldiga kontinenten.

Omkring tio timmars flygresa från Skandinavien möttes jag den här gången först av ihärdigt regn, kraftigt dunder och en blixtrande himmel när tropiska Florida tog emot. Det är en helt ljuvlig delstat på många sätt. Florida har den längsta kustlinjen av alla delstater i det kontinentala USA. Här möts de bästa av två hav: Mexikanska golfen i väster och Atlanten i öster. Den är en magisk miljö men en härlig och varm atmosfär.

Ända sedan jag för första gången beträdde amerikansk mark på flygplatsen i San Francisco för snart två år sedan inser jag att det här är ett land som jag kommer att fortsätta beundra och tycka om till den dag jag väl tar ner skylten.

USA har det bästa, mesta och största av allt som världen kommit att anta och det står i bjärt kontrast till det svenska samhället där det ska vara lagom och där det gäller att inte ha för mycket pengar, begåvning eller framgång och man ska absolut inte sticka ut.

USA har de bästa barerna, de bästa drinkarna och restaurangerna där serviceandan är högst påtalig på ett sätt som jag inte har påträffat någon annanstans.

USA med alla sina delstater är ett stort land och inte alldeles olikt den europeiska kontinenten med sin komplexa sammansättning. Varje delstat kan jämföras med de olika europeiska nationerna som har gått samman och bildat en union som förvisso inte bygger på federationens principer som i USA men där det också finns ett sammanhållet kitt mellan länder med gemensamma grundvalar.

Men USA vore inte USA om det inte vore för dess storhet. Det är världens mäktigaste demokrati, det är världens största ekonomi och landet har världens största militär.

Det som sker där påverkar även oss. Världens blickar riktas ånyo mot USA i dessa tider. Just nu pågår primärvalen för att få fram de slutliga presidentkandidaterna.

Att det är skillnad på vem som blir amerikansk president är väldigt tydligt.

Den som sade att det inte spelar någon roll vem som vinner behöver bara öppna ögonen och titta. Se bara på de två senaste valen: George W Bush (2001–2009) och Barack Obama (2009–2017).

Det är likadant även den här gången när amerikanerna i november ska välja Obamas efterträdare.

Att allt kan hända och att tiderna verkligen förändras blev jag ånyo nyligen påmind om vid mitt besök vid den tidigare presidenten Harry S Trumans (1945–1953) vinterresidens Little White House i Key West.

Ett antal presidenter har bevistat huset genom åren, bland andra Bill Clinton (1993–2001) som gjorde ett besök som ex-president tillsammans med sin fru, dåvarande senatorn Hillary Clinton, i januari 2005. Efter vistelsen åkte paret direkt till fastighetsmagnaten Donald Trump för att närvara vid dennes bröllop med Melania Knauss.

Nu är Donald Trump och Hillary Clinton rivaler om presidentskapet när båda är favoriter att få republikanernas respektive demokraternas nominering på sommarens partikonvent.

Så det kan gå.

Underbara USA. Efter några veckor på andra sidan Atlanten är min fascination, mitt intresse och min kärlek till landet stor.

Sverige är ett av de mest amerikaniserade länderna i världen. Vi konsumerar dess kultur morgon, middag och kväll och är väldigt beroende av USA. Trots det har vi en kluven syn på landet, världens enda superstat, som har och alltjämnt spelar en central roll i världen.

Jag blev oerhört förtjust i landet redan för två år sedan när jag spenderade några veckor i delstaterna Kalifornien och Nevada i städer såsom San Francisco, Los Angeles och Las Vegas. Den här gången for jag till sydost på den väldiga kontinenten.

Omkring tio timmars flygresa från Skandinavien möttes jag den här gången först av ihärdigt regn, kraftigt dunder och en blixtrande himmel när tropiska Florida tog emot. Det är en helt ljuvlig delstat på många sätt. Florida har den längsta kustlinjen av alla delstater i det kontinentala USA. Här möts de bästa av två hav: Mexikanska golfen i väster och Atlanten i öster. Den är en magisk miljö men en härlig och varm atmosfär.

Ända sedan jag för första gången beträdde amerikansk mark på flygplatsen i San Francisco för snart två år sedan inser jag att det här är ett land som jag kommer att fortsätta beundra och tycka om till den dag jag väl tar ner skylten.

USA har det bästa, mesta och största av allt som världen kommit att anta och det står i bjärt kontrast till det svenska samhället där det ska vara lagom och där det gäller att inte ha för mycket pengar, begåvning eller framgång och man ska absolut inte sticka ut.

USA har de bästa barerna, de bästa drinkarna och restaurangerna där serviceandan är högst påtalig på ett sätt som jag inte har påträffat någon annanstans.

USA med alla sina delstater är ett stort land och inte alldeles olikt den europeiska kontinenten med sin komplexa sammansättning. Varje delstat kan jämföras med de olika europeiska nationerna som har gått samman och bildat en union som förvisso inte bygger på federationens principer som i USA men där det också finns ett sammanhållet kitt mellan länder med gemensamma grundvalar.

Men USA vore inte USA om det inte vore för dess storhet. Det är världens mäktigaste demokrati, det är världens största ekonomi och landet har världens största militär.

Det som sker där påverkar även oss. Världens blickar riktas ånyo mot USA i dessa tider. Just nu pågår primärvalen för att få fram de slutliga presidentkandidaterna.

Att det är skillnad på vem som blir amerikansk president är väldigt tydligt.

Den som sade att det inte spelar någon roll vem som vinner behöver bara öppna ögonen och titta. Se bara på de två senaste valen: George W Bush (2001–2009) och Barack Obama (2009–2017).

Det är likadant även den här gången när amerikanerna i november ska välja Obamas efterträdare.

Att allt kan hända och att tiderna verkligen förändras blev jag ånyo nyligen påmind om vid mitt besök vid den tidigare presidenten Harry S Trumans (1945–1953) vinterresidens Little White House i Key West.

Ett antal presidenter har bevistat huset genom åren, bland andra Bill Clinton (1993–2001) som gjorde ett besök som ex-president tillsammans med sin fru, dåvarande senatorn Hillary Clinton, i januari 2005. Efter vistelsen åkte paret direkt till fastighetsmagnaten Donald Trump för att närvara vid dennes bröllop med Melania Knauss.

Nu är Donald Trump och Hillary Clinton rivaler om presidentskapet när båda är favoriter att få republikanernas respektive demokraternas nominering på sommarens partikonvent.

Så det kan gå.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.