20 maj 2016 04:00

20 maj 2016 04:00

Inte dumt att ha dubbelt av allting

FLEMMING MOURITSEN

Jag har på senare tid låtit mig påverkas av min biltokige bokförare och fått mig ett nytt favoritprogram på tv.

Ja, kanske inte favoritprogram men nog ligger det högt på min lista. Jag pratar om det märkliga programmet Top Gear som är som en blandning av Trafikmagasinet och I manegen med Glenn Killing.

Jag har hysteriskt roligt åt alla bilrelaterade upptåg som de tre herrarna har för sig och all den torra brittiska ironi de strör runt sig. Men samtidigt sörjer jag att konceptet nu har ändrats radikalt då man bytt programledare. BBC var lite snarstuckna och sparkade Jeremy Clarkson efter att han knockat en BBC-producent med en rak höger.

Men det finns ändlösa mängder av repriser på BBC-BRIT att vältra sig i, för programmet är omåttligt populärt och avsnitten visas nu och då hela tiden.

Tyvärr ligger det inte högst på fästmöns topplista. Inte ens i närheten. Av någon outgrundlig anledning tycker hon inte att ett program om bilar är det intressantaste hon vet. Så jag brukar försöka se de sena sändningarna, när fästmön somnat i soffan eller gått och lagt sig. När hon är vaken försöker vi se sådant som intresserar oss båda, det blir lättare att diskutera det man sett då.

I och för sig skulle vi kunna ha två tv-apparater, men skulle vi sitta i var sitt rum då? Hur kul vore det? Eller så kunde vi ha två apparater bredvid varandra på väggen, var sin fjärrkontroll och så hörlurar till sin tv. Då kunde man i alla fall snegla på vad den andre såg.

Men inte tusan känns det vettigt.

Nu har man ändå var sin av en massa olika saker, många gånger i onödan. Vi har till exempel var sin bil trots att vi bor ett stenkast från Skövdes centrum och lätt borde klara oss med en bil. Men bägge var billiga i inköp och det känns som en lyx att kunna fara åt var sitt håll när det passar sig utan att behöva planera så noga.

En annan sak som vi inte har men som jag sett hemma hos flera bekanta är två handfat bredvid varandra i badrummet och då med var sitt badrumsskåp på väggen ovanför. Praktiskt och lite lyxigt.

En sak som jag däremot aldrig har sett är två toalettstolar bredvid varandra. Det vore en syn som skulle locka fram ett leende. Som de gamla utedassen med flera hål bredvid varandra. De var på sin tid en helt naturlig mötesplats, fast numera skulle det nog kännas mycket märkligt.

Men varför inte egentligen? Då skulle man kunna sitta bredvid varandra och diskutera färg, konsistens och flytförmåga samtidigt som det händer. Fästmön och jag närmar oss raskt den åldern då sådana samtalsämnen sägs kännas helt naturliga.

 

Hiss: Att man bestämt sig för att börja använda Skövdes modernaste högstadieskola igen.

Diss: Trafiksignaler som står och blinkar och att många inte vet hur man skall köra då.

Ja, kanske inte favoritprogram men nog ligger det högt på min lista. Jag pratar om det märkliga programmet Top Gear som är som en blandning av Trafikmagasinet och I manegen med Glenn Killing.

Jag har hysteriskt roligt åt alla bilrelaterade upptåg som de tre herrarna har för sig och all den torra brittiska ironi de strör runt sig. Men samtidigt sörjer jag att konceptet nu har ändrats radikalt då man bytt programledare. BBC var lite snarstuckna och sparkade Jeremy Clarkson efter att han knockat en BBC-producent med en rak höger.

Men det finns ändlösa mängder av repriser på BBC-BRIT att vältra sig i, för programmet är omåttligt populärt och avsnitten visas nu och då hela tiden.

Tyvärr ligger det inte högst på fästmöns topplista. Inte ens i närheten. Av någon outgrundlig anledning tycker hon inte att ett program om bilar är det intressantaste hon vet. Så jag brukar försöka se de sena sändningarna, när fästmön somnat i soffan eller gått och lagt sig. När hon är vaken försöker vi se sådant som intresserar oss båda, det blir lättare att diskutera det man sett då.

I och för sig skulle vi kunna ha två tv-apparater, men skulle vi sitta i var sitt rum då? Hur kul vore det? Eller så kunde vi ha två apparater bredvid varandra på väggen, var sin fjärrkontroll och så hörlurar till sin tv. Då kunde man i alla fall snegla på vad den andre såg.

Men inte tusan känns det vettigt.

Nu har man ändå var sin av en massa olika saker, många gånger i onödan. Vi har till exempel var sin bil trots att vi bor ett stenkast från Skövdes centrum och lätt borde klara oss med en bil. Men bägge var billiga i inköp och det känns som en lyx att kunna fara åt var sitt håll när det passar sig utan att behöva planera så noga.

En annan sak som vi inte har men som jag sett hemma hos flera bekanta är två handfat bredvid varandra i badrummet och då med var sitt badrumsskåp på väggen ovanför. Praktiskt och lite lyxigt.

En sak som jag däremot aldrig har sett är två toalettstolar bredvid varandra. Det vore en syn som skulle locka fram ett leende. Som de gamla utedassen med flera hål bredvid varandra. De var på sin tid en helt naturlig mötesplats, fast numera skulle det nog kännas mycket märkligt.

Men varför inte egentligen? Då skulle man kunna sitta bredvid varandra och diskutera färg, konsistens och flytförmåga samtidigt som det händer. Fästmön och jag närmar oss raskt den åldern då sådana samtalsämnen sägs kännas helt naturliga.

 

Hiss: Att man bestämt sig för att börja använda Skövdes modernaste högstadieskola igen.

Diss: Trafiksignaler som står och blinkar och att många inte vet hur man skall köra då.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.