30 maj 2016 04:00

30 maj 2016 04:00

En lärdom av att köra fel

PETRA LUNDGREN

Jag är lite som Skalman i Bamse, jag har en mat- och sovklocka. Det spelar nästan ingen roll hur sent jag äter frukost (och oftast äter jag tidigt), jag blir ändå hungrig vid tolv.

Så även en ledig fredag när jag ätit förhållandevis sen frukost och jag och Skägget skulle åka från Partille till Axvall. Efter en svårt misslyckad jeansjakt i Alingsås (det fanns inte ett enda par byxor av de sorter jag ville ha i min storlek) så blev jag hungrig. Inte så konstigt. Klockan var ju i runda slängar tolv.

– Jag är hungrig, sa jag.

– Jaha, var ska vi äta då? sa Skägget.

Och då kom jag att tänka på att jag hört att det fanns ett bra café i Stora Levene utanför Vara.

– Hur hittar man dit då? sa Skägget.

Så jag googlade lite och hittade på ett ungefär.

– Man ska åka en bit mot Trollhättan och sedan svänga höger, det ska nog inte vara så svårt. Det borde ju stå Stora Levene, sa jag.

Och så kom vi till Vara.

– Var ska vi svänga då? sa Skägget.

– Där man kommer åt Falköping åt ena hållet och Trollhättan åt det andra, sa jag.

Men där svängde vi tydligen inte. Vi svängde innan och kom på vägen mot Lidköping.

– Det här blev nog fel, sa jag.

Men efter att ha knappat in vägen på gps:en i bilen så visade det sig att vi var på rätt väg ändå. Vi kom till Stora Levene men jag fick fortsätta vara hungrig ett tag till för fiket var stängt.

– Vi får äta i Skara i stället, tyckte vi båda två.

Eftersom vägen till Stora Levene hade visat sig heta Skaravägen så tänkte vi att vägen borde gå till just Skara. Det trodde vi ett bra tag. Men till slut insåg vi att den inte gjorde det. Den gick till Lidköping.

– Märkligt, tyckte vi båda.

Men det var bra lunch där också. Kanske till och med bättre (Vedugnsbakad lax med potatis och morötter i foliepaket). I Lidköping fortsatte den svårt misslyckade jakten på jeans. Affären jag letade efter visade sig ha stängt. Och när vi senare på eftermiddagen åkte till Falköping för att fördriva lite tid i väntan på en konsert så skulle vi åka till en second hand-affär. Gissa vad? Den hade precis stängt. Så jag började fundera på det där med Skaravägen. Att en väg faktiskt kan heta så (fast det är elakt att lura utsocknes) även om den inte går till Skara.

– Det finns ju Danska vägen i Falköping och i Göteborg, bara för att vägen heter så kommer man inte till Danmark. Jo, om man forsätter en bit förstås, sa jag och googlade på Danmarksvägen och fann att det finns ett domänreservat i Kalmar län som heter just så.

Tänk vad man kan lära sig på att köra fel.

 

Hiss

Träna utomhus. Finfint, speciellt om man kan avrunda med en stund i kvällssolen.

Diss

Pollen, hur mycket pollen finns det egentligen?

Så även en ledig fredag när jag ätit förhållandevis sen frukost och jag och Skägget skulle åka från Partille till Axvall. Efter en svårt misslyckad jeansjakt i Alingsås (det fanns inte ett enda par byxor av de sorter jag ville ha i min storlek) så blev jag hungrig. Inte så konstigt. Klockan var ju i runda slängar tolv.

– Jag är hungrig, sa jag.

– Jaha, var ska vi äta då? sa Skägget.

Och då kom jag att tänka på att jag hört att det fanns ett bra café i Stora Levene utanför Vara.

– Hur hittar man dit då? sa Skägget.

Så jag googlade lite och hittade på ett ungefär.

– Man ska åka en bit mot Trollhättan och sedan svänga höger, det ska nog inte vara så svårt. Det borde ju stå Stora Levene, sa jag.

Och så kom vi till Vara.

– Var ska vi svänga då? sa Skägget.

– Där man kommer åt Falköping åt ena hållet och Trollhättan åt det andra, sa jag.

Men där svängde vi tydligen inte. Vi svängde innan och kom på vägen mot Lidköping.

– Det här blev nog fel, sa jag.

Men efter att ha knappat in vägen på gps:en i bilen så visade det sig att vi var på rätt väg ändå. Vi kom till Stora Levene men jag fick fortsätta vara hungrig ett tag till för fiket var stängt.

– Vi får äta i Skara i stället, tyckte vi båda två.

Eftersom vägen till Stora Levene hade visat sig heta Skaravägen så tänkte vi att vägen borde gå till just Skara. Det trodde vi ett bra tag. Men till slut insåg vi att den inte gjorde det. Den gick till Lidköping.

– Märkligt, tyckte vi båda.

Men det var bra lunch där också. Kanske till och med bättre (Vedugnsbakad lax med potatis och morötter i foliepaket). I Lidköping fortsatte den svårt misslyckade jakten på jeans. Affären jag letade efter visade sig ha stängt. Och när vi senare på eftermiddagen åkte till Falköping för att fördriva lite tid i väntan på en konsert så skulle vi åka till en second hand-affär. Gissa vad? Den hade precis stängt. Så jag började fundera på det där med Skaravägen. Att en väg faktiskt kan heta så (fast det är elakt att lura utsocknes) även om den inte går till Skara.

– Det finns ju Danska vägen i Falköping och i Göteborg, bara för att vägen heter så kommer man inte till Danmark. Jo, om man forsätter en bit förstås, sa jag och googlade på Danmarksvägen och fann att det finns ett domänreservat i Kalmar län som heter just så.

Tänk vad man kan lära sig på att köra fel.

 

Hiss

Träna utomhus. Finfint, speciellt om man kan avrunda med en stund i kvällssolen.

Diss

Pollen, hur mycket pollen finns det egentligen?

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.