08 jun 2016 04:00

08 jun 2016 04:00

När hon överlistade mig helt

JOHANNA BEIJBOM

Skulle precis sätta mig ner och skriva på en ny krönika när min katt Sixten kommer gåendes över tangentbordet. Han lyckas skriva några osammanhängande bokstäver och klicka ur mig ur mitt påbörjade worddokument. Jag tar ner honom och han tittar lite surt på mig. Efter en stund hoppar han upp igen och gör om samma sak, jag tar ner honom ännu en gång och nu ser han ännu mer sur ut.

Han vägrar ge sig och efter fem-sex gångers upprepande så frågar jag honom rakt ut vad han vill. Då tittar han bara lite nonchalant på mig och lägger sig ner på tangentbordet. Okej, han vill tydligen inte att matte ska sitta här och skriva nu. Vi ska kela. Jag ger med mig och efter en stunds pussande och kliande på magen är han nöjd och låter mig fortsätta.

Katter är ju bara så oerhört smarta. De får alltid sin vilja igenom och vet precis hur de ska lirka med oss ägare. Jag beundrar dem verkligen för det.

Sen min familj flyttade till landet har vi alltid haft katt.

En av våra katter som tyvärr inte lever idag var en riktig Einstein.

Müsli som hon hette hade tydligen varit ute och levt loppan då hon helt plötsligt började växa på bredden. Först trodde vi bara att hon lagt på sig lite men nej då, några veckor senare ploppade det ut fyra helt underbara och nästintill kriminellt söta kattungar. Och vi var så stolta över hur hon direkt gick in i kattmammarollen och verkligen pysslade om sina små underverk.

Det är roligt att få följa dem små från första stund tills när de börjar se, gå, busa och bli allt tuffare och tuffare. Müsli och hennes ungar fick bo i vårt gästrum. Allt gick hur bra som helst, tills den dagen hon skulle lära dem ett av de viktigaste momenten i en katts liv, jakt!

Vi hörde plötsligt hur ett enormt kaos uppe i gästrummet bröt ut och det väsnades och frästes. Vi flyger uppför trappen och in i rummet. Mamma katt har släppt in en liten fågel hos sina bebisar som hon tycker att de ska fånga, tur nog gick inte jakten så bra. Och den stackars vettskrämda fågeln som vi till slut fick tag på släppte vi ut i det fria efter att vi såg så den var okej. Jaktträningen fortsatte dock. Müsli satt alltid på yttertrappräcket och slog med tassen på dörrhandtaget när hon ville in, så smart.

Vi kollade alltid ut genom fönstret så hon inte hade något byte med sig. Och det lärde hon sig. En dag satt hon där med en mus i munnen, hon blev nekad att komma in och efter ett tag slog hon på handtaget igen utan mus i munnen och då blev hon vänligt insläppt. Hon såg då väldigt nöjd ut. Nästan lite för nöjd. Jag smög efter henne för att se vad hon hade på g.

Müsli springer uppför trappan, hoppar upp i fönstret som vi tydligen ställt lite på glänt. Hon kör sedan ut ena tassen genom springan och fiskar in en mus! Helt sjukt, hon har alltså klättrat upp i den stora busken utanför huset och tagit sig till andra våning och placerat sitt byte utanför fönstret. Vilken planering! Nästan bättre än någon som Sickan skulle ha i Jönssonligan. Otroligt smart gjort, så jag kunde nästan inte bli irriterad. Men den lilla musen fick snällt åka ut igen. Och efter detta fick kattungarna börja hänga lite ute i trädgården och där var all typ av jaktträning tillåten.

 

Hiss: Att en katt som ligger och sover på din mage kan ta bort allt vad stress heter.

Diss: Klösande klor

Han vägrar ge sig och efter fem-sex gångers upprepande så frågar jag honom rakt ut vad han vill. Då tittar han bara lite nonchalant på mig och lägger sig ner på tangentbordet. Okej, han vill tydligen inte att matte ska sitta här och skriva nu. Vi ska kela. Jag ger med mig och efter en stunds pussande och kliande på magen är han nöjd och låter mig fortsätta.

Katter är ju bara så oerhört smarta. De får alltid sin vilja igenom och vet precis hur de ska lirka med oss ägare. Jag beundrar dem verkligen för det.

Sen min familj flyttade till landet har vi alltid haft katt.

En av våra katter som tyvärr inte lever idag var en riktig Einstein.

Müsli som hon hette hade tydligen varit ute och levt loppan då hon helt plötsligt började växa på bredden. Först trodde vi bara att hon lagt på sig lite men nej då, några veckor senare ploppade det ut fyra helt underbara och nästintill kriminellt söta kattungar. Och vi var så stolta över hur hon direkt gick in i kattmammarollen och verkligen pysslade om sina små underverk.

Det är roligt att få följa dem små från första stund tills när de börjar se, gå, busa och bli allt tuffare och tuffare. Müsli och hennes ungar fick bo i vårt gästrum. Allt gick hur bra som helst, tills den dagen hon skulle lära dem ett av de viktigaste momenten i en katts liv, jakt!

Vi hörde plötsligt hur ett enormt kaos uppe i gästrummet bröt ut och det väsnades och frästes. Vi flyger uppför trappen och in i rummet. Mamma katt har släppt in en liten fågel hos sina bebisar som hon tycker att de ska fånga, tur nog gick inte jakten så bra. Och den stackars vettskrämda fågeln som vi till slut fick tag på släppte vi ut i det fria efter att vi såg så den var okej. Jaktträningen fortsatte dock. Müsli satt alltid på yttertrappräcket och slog med tassen på dörrhandtaget när hon ville in, så smart.

Vi kollade alltid ut genom fönstret så hon inte hade något byte med sig. Och det lärde hon sig. En dag satt hon där med en mus i munnen, hon blev nekad att komma in och efter ett tag slog hon på handtaget igen utan mus i munnen och då blev hon vänligt insläppt. Hon såg då väldigt nöjd ut. Nästan lite för nöjd. Jag smög efter henne för att se vad hon hade på g.

Müsli springer uppför trappan, hoppar upp i fönstret som vi tydligen ställt lite på glänt. Hon kör sedan ut ena tassen genom springan och fiskar in en mus! Helt sjukt, hon har alltså klättrat upp i den stora busken utanför huset och tagit sig till andra våning och placerat sitt byte utanför fönstret. Vilken planering! Nästan bättre än någon som Sickan skulle ha i Jönssonligan. Otroligt smart gjort, så jag kunde nästan inte bli irriterad. Men den lilla musen fick snällt åka ut igen. Och efter detta fick kattungarna börja hänga lite ute i trädgården och där var all typ av jaktträning tillåten.

 

Hiss: Att en katt som ligger och sover på din mage kan ta bort allt vad stress heter.

Diss: Klösande klor

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.