17 jun 2016 04:00

17 jun 2016 04:00

Min tabascodebut för 40 år sedan

FLEMMING MOURITSEN

1976, det är fyrtio år sedan... fy fasen, det är lång tid. Jag sitter och tänker tillbaka på hur det var den gången och det är knappt så jag minns det. Kläderna var förfärliga, men musiken var bra. ABBA släppte Dancing Queen och spelade den på kungen och Silvias bröllop den sjuttonde juni. Vår nationalskald Evert Taube gick bort men istället föddes Kajsa Bergqvist.

Agatha Christie dog också det året och tv-serien Columbo hade svensk premiär, Olof Palme var statsminister men skulle senare under året bli tvungen att lämna över till Torbjörn Fälldin. Rocky hade biopremiär, den första alltså. Jag skulle till hösten börja tvåan på gymnasiet och samma dag som kungabröllopet firades öppnade Skövdes första kinakrog Tai Pak.

Det har hänt oerhört mycket i Skövde under åren som gått och det är inte många butiker eller restauranger som finns kvar, i alla fall inte i den skepnad de hade för fyrtio år sedan. Parnassen blev Adriatic som blev Parnassen igen och nu heter det Sällskapet och ser inte alls ut som då. Men Tai Pak ser i huvudsak likadant ut som det gjorde då, i alla fall som jag minns det. Vete tusan om de inte spelar samma musik som då fortfarande. Självklart har man renoverat under åren som gått men de har gjort det varsamt och behållit ställets karaktär.

Jag minns när jag gick dit första gången, tillsammans med ett gäng klasskamrater. En kinakrog var något oerhört exotiskt i Skövde då och vi var ju bara tvungna att prova på friterade räkor i sötsur sås och friterad banan med glass.

Det var dessutom första gången jag kom i kontakt med tabasco, något som kamraterna pratat om att man bara måste ha på maten, så jag föll villigt för grupptrycket och skvätte generöst på den flytande elden över maten och nog gav det effekt, jag höll på att förkolna. Men det var ändå ingenting jämfört med när jag tio minuter senare gnuggade mig i ögat med mina tabascoindränkta fingrar. Då trodde jag på allvar att jag skulle dö.

Nu tror man ju att man lär sig av sina misstag, men inte jag inte. Maten var god så några veckor senare återvände kamratgänget till samma restaurang. Den här gången tog jag i lite mer varsamt med tabasco på maten och det var smart.

Mindre smart var det när jag en stund senare gnuggade mig i ögat igen... med tabasco på fingrarna. Kompisarna höll på att skratta ihjäl sig när de insåg att jag gjort om samma dumhet igen. Men, jaja... maten var ju god, även om jag knappt såg den.

På senare år har vi börjat frekventera Tai Pak igen ibland, men nu köper vi främst hämtmat. Eller ibland... jag inser att vi kanske köper hämtmat lite väl ofta när samtalen dit låter:

– Restaurang Tai Pak.

– Hej, det är Flemming.

– Hej... det vanliga?

– Jajamän!

– Tio minuter. Hejdå!

Ja, mycket har förändrats i vår lilla stad, verksamheter kommer och går... men restaurang Tai Pak består. Och idag fyller den fyrtio år.

Hiss: Lars Lagerbäck! Islands nästa president... eller i alla fall nationalhelgon.

Diss: Att man skall behöva vara orolig för attentat under fotbolls-EM. Det skall ju vara folkfest ju!

1976, det är fyrtio år sedan... fy fasen, det är lång tid. Jag sitter och tänker tillbaka på hur det var den gången och det är knappt så jag minns det. Kläderna var förfärliga, men musiken var bra. ABBA släppte Dancing Queen och spelade den på kungen och Silvias bröllop den sjuttonde juni. Vår nationalskald Evert Taube gick bort men istället föddes Kajsa Bergqvist.

Agatha Christie dog också det året och tv-serien Columbo hade svensk premiär, Olof Palme var statsminister men skulle senare under året bli tvungen att lämna över till Torbjörn Fälldin. Rocky hade biopremiär, den första alltså. Jag skulle till hösten börja tvåan på gymnasiet och samma dag som kungabröllopet firades öppnade Skövdes första kinakrog Tai Pak.

Det har hänt oerhört mycket i Skövde under åren som gått och det är inte många butiker eller restauranger som finns kvar, i alla fall inte i den skepnad de hade för fyrtio år sedan. Parnassen blev Adriatic som blev Parnassen igen och nu heter det Sällskapet och ser inte alls ut som då. Men Tai Pak ser i huvudsak likadant ut som det gjorde då, i alla fall som jag minns det. Vete tusan om de inte spelar samma musik som då fortfarande. Självklart har man renoverat under åren som gått men de har gjort det varsamt och behållit ställets karaktär.

Jag minns när jag gick dit första gången, tillsammans med ett gäng klasskamrater. En kinakrog var något oerhört exotiskt i Skövde då och vi var ju bara tvungna att prova på friterade räkor i sötsur sås och friterad banan med glass.

Det var dessutom första gången jag kom i kontakt med tabasco, något som kamraterna pratat om att man bara måste ha på maten, så jag föll villigt för grupptrycket och skvätte generöst på den flytande elden över maten och nog gav det effekt, jag höll på att förkolna. Men det var ändå ingenting jämfört med när jag tio minuter senare gnuggade mig i ögat med mina tabascoindränkta fingrar. Då trodde jag på allvar att jag skulle dö.

Nu tror man ju att man lär sig av sina misstag, men inte jag inte. Maten var god så några veckor senare återvände kamratgänget till samma restaurang. Den här gången tog jag i lite mer varsamt med tabasco på maten och det var smart.

Mindre smart var det när jag en stund senare gnuggade mig i ögat igen... med tabasco på fingrarna. Kompisarna höll på att skratta ihjäl sig när de insåg att jag gjort om samma dumhet igen. Men, jaja... maten var ju god, även om jag knappt såg den.

På senare år har vi börjat frekventera Tai Pak igen ibland, men nu köper vi främst hämtmat. Eller ibland... jag inser att vi kanske köper hämtmat lite väl ofta när samtalen dit låter:

– Restaurang Tai Pak.

– Hej, det är Flemming.

– Hej... det vanliga?

– Jajamän!

– Tio minuter. Hejdå!

Ja, mycket har förändrats i vår lilla stad, verksamheter kommer och går... men restaurang Tai Pak består. Och idag fyller den fyrtio år.

Hiss: Lars Lagerbäck! Islands nästa president... eller i alla fall nationalhelgon.

Diss: Att man skall behöva vara orolig för attentat under fotbolls-EM. Det skall ju vara folkfest ju!

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.