20 jun 2016 04:00

20 jun 2016 04:00

Att inte dricka är mitt val

KRÖNIKA: PETRA LUNDGREN

Jag läser om Lisa Karlsson från Varberg som tog studenten spik nykter. Hon lade ut det på sociala medier och fick kritik, det fanns de som menade att hon inte hade tagit studenten på riktigt. För att hon var nykter. Jag blev förbannad när jag läste det.

Hon tycker att det är märkligt att man hela tiden ifrågasätts för att man inte dricker. Det tycker jag – som inte dricker – också är märkligt.

Att dricka eller inte dricka är upp till var och en. Jag går inte omkring och frågar folk varför de dricker. Till exempel.

Att inte dricka är mitt eget beslut. Jag har smakat, men tycker inte att det är gott. Jag ser ingen poäng i att bli full och inte minnas vad som hänt. Att inte dricka är udda. Något konstigt. Något man helst vill råda bot på. En kompis kom till exempel släpandes med en colaflaska i en kasse. Hon hivade upp den på diskbänken och halade upp flaskan vars innehåll till viss del runnit ut trots att korken inte var öppnad. Med ett lömskt leende hällde hon upp dricka i ett glas och jag tog en mun:

– Det är sprit i den här, sa jag.

Och det var det. Hon hade spetsat drickan med hjälp av en spruta med sprit. Det var längesedan och nu skrattar jag bara åt försöket.

Lite mindre skrattar jag åt saker som:

– Vad roligt det skulle vara om du kom på måndag och sa att du varit jättefull i helgen!

Det är som om jag skulle säga:

– Vad roligt det skulle vara om du kom på måndag och sa att du inte druckit något i helgen!

Men så säger man ju inte. Det är normalläge att dricka i det här landet.

Ännu mindre skrattar jag åt:

– När ska du växa upp? Drick och var som folk!

Är man mer vuxen om man dricker? Tveksamt. I alla fall om man är vuxen och borde vara ett föredöme för de yngre men raglar omkring på stan och skämmer ut sig. Det är inte vuxet i mina ögon för fem öre.

Ännu mer konstig blir man om man som jag inte dricker OCH (för det mesta) väljer bort kött.

– Du dricker inte och äter inte kött, vad gör du då?

Känns inte heller som en helt okej fråga. Men jag är van. Jag har gjort mitt val.

Nu hoppas jag att alla Lisa Karlsson ute i landet står på sig, inte minst med tanke på att det snart är midsommar. Har man bestämt sig för att inte dricka så har man. Respekt!

Hiss

Att jag kan åka tåg hem från jobbet igen, äntligen slipper jag bussen!

Diss

Cigarettrök.

Jag läser om Lisa Karlsson från Varberg som tog studenten spik nykter. Hon lade ut det på sociala medier och fick kritik, det fanns de som menade att hon inte hade tagit studenten på riktigt. För att hon var nykter. Jag blev förbannad när jag läste det.

Hon tycker att det är märkligt att man hela tiden ifrågasätts för att man inte dricker. Det tycker jag – som inte dricker – också är märkligt.

Att dricka eller inte dricka är upp till var och en. Jag går inte omkring och frågar folk varför de dricker. Till exempel.

Att inte dricka är mitt eget beslut. Jag har smakat, men tycker inte att det är gott. Jag ser ingen poäng i att bli full och inte minnas vad som hänt. Att inte dricka är udda. Något konstigt. Något man helst vill råda bot på. En kompis kom till exempel släpandes med en colaflaska i en kasse. Hon hivade upp den på diskbänken och halade upp flaskan vars innehåll till viss del runnit ut trots att korken inte var öppnad. Med ett lömskt leende hällde hon upp dricka i ett glas och jag tog en mun:

– Det är sprit i den här, sa jag.

Och det var det. Hon hade spetsat drickan med hjälp av en spruta med sprit. Det var längesedan och nu skrattar jag bara åt försöket.

Lite mindre skrattar jag åt saker som:

– Vad roligt det skulle vara om du kom på måndag och sa att du varit jättefull i helgen!

Det är som om jag skulle säga:

– Vad roligt det skulle vara om du kom på måndag och sa att du inte druckit något i helgen!

Men så säger man ju inte. Det är normalläge att dricka i det här landet.

Ännu mindre skrattar jag åt:

– När ska du växa upp? Drick och var som folk!

Är man mer vuxen om man dricker? Tveksamt. I alla fall om man är vuxen och borde vara ett föredöme för de yngre men raglar omkring på stan och skämmer ut sig. Det är inte vuxet i mina ögon för fem öre.

Ännu mer konstig blir man om man som jag inte dricker OCH (för det mesta) väljer bort kött.

– Du dricker inte och äter inte kött, vad gör du då?

Känns inte heller som en helt okej fråga. Men jag är van. Jag har gjort mitt val.

Nu hoppas jag att alla Lisa Karlsson ute i landet står på sig, inte minst med tanke på att det snart är midsommar. Har man bestämt sig för att inte dricka så har man. Respekt!

Hiss

Att jag kan åka tåg hem från jobbet igen, äntligen slipper jag bussen!

Diss

Cigarettrök.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.