23 jun 2016 04:00

23 jun 2016 04:00

Underbart med fotbolls-EM

KRÖNIKA: LINUS HELLMAN

Vår bästa tid är åter här. Fotbolls-EM är i full gång. Varje dag och kväll är full av fotboll. Det är alldeles underbart. Fotboll är det bästa ting.

Det spelas matcher hela tiden med nya lag och huvudrollsinnehavare. Dessutom är Sverige med i det här mästerskapet. Det är efterlängtat. Så var inte fallet för två år sedan när VM avgjordes i Brasilien. Det gör ett redan intressant mästerskap än mer intressant.

Under varje VM skrivs det ny historia och det handlar om evig ära och berömmelse. Det är så mycket emotion och historia inblandat på en och samma gång. Varje match lever sitt liv och har sin bakgrund från tidigare möten och mästerskap.

Varje dag bjuds vi på internationell toppfotboll när flera matcher spelas. Så håller det på dag efter dag och kväll efter kväll. Det är riktigt häftigt.


Det bästa är att mästerskapet långt ifrån är slut. Vi har inte ens kommit fram till utslagsmatcherna ännu och det är upplagt för många fina högtidstunder fram till finalen som avgörs först den 10 juli.

Att EM spelas i Frankrike är speciellt för mig. Fotbolls-VM i Frankrike 1998 är det första mästerskapet som jag kan relatera till. Det innehöll många högtidsstunder och Frankrike som värdland fick kröna sitt mästerskap med sitt första VM-guld någonsin. Det var en härlig sommar som det är lätt att blicka tillbaka på.

18 år senare står landet nu värd för ett nytt fotbollsmästerskap. Det sker i en orolig tid där mörka krafter sätter skräck i vårt öppna samhälle. Frankrike har varit särskilt hårt drabbat av den avskyvärda terrorismen. Förra året drabbades huvudstaden Paris av två terrordåd. Det är illdåd som inte bara skakade Frankrike utan även en hel omvärld.


Den franske presidenten François Hollande har sagt att landet befinner sig i krig mot den globala terrorismen och det gäller faktiskt fortfarande undantagstillstånd i landet.

Just säkerheten har varit på tal under EM. Den har skärpts upp och är rigorös.

Ändå har det inträffat ett antal fotbollsrelaterade incidenter under mästerskapet. Bland annat har ryska och brittiska fans drabbat samman i upplopp och Kroatiens fans har kastat in bengaler på planen. Det är avarter som vi måste tala om och som måste bort från fotbollen. Både fotbollen och rättsamhället måste här ta ett betydligt större ansvar än vad som är fallet.

Det här får dock inte skymma alla fantastiska fotbollsfester som vi har bjudits på och kunnat njuta av. Jag bevistade häromveckan London och såg där Englands första EM-match mot Ryssland på en lokal pub med allt vad det innebär. Det var roligt men till Frankrike kommer jag inte denna sommar.

Istället får jag nöja mig med att luta mig tillbaka i tv-soffan och ta del av matcherna. Då är det också intressant att följa matchen i matchen bakom tv-skärmen där Svt och Tv4 gör sitt yttersta för att just deras sändningar ska locka flest tittare genom att erbjuda bästa upplägg och innehåll.


Jag tycker inte att någon av kanalens personuppsättningar imponerar. I den meningen är de förlorar båda två men störst förlorare är givetvis alla tv-tittare. Det finns givetvis undantag men för att totalupplevelsen ska nå höga höjder är det en bit kvar. Jag tycker också det är alldeles för mycket trams kring matcherna med inslag relaterade till olika sociala medier. Vad är det för fel på seriösa kommentarer och analyser? Måste sändningarna förlöjligas med inslag där någon ofta överförfriskad supporter har gjort något som betecknas som roligt?

Det är bara fotboll säger en del i dessa dagar.

Varför ska man bry sig om det?

De som inte är intresserade behöver faktiskt inte titta utan kan låta oss som verkligen brinner för fotboll få njuta av det här mästerskapet under en månad.

Jag lyfter gärna fram ett citat som har tillskrivits den legendariske fotbollstränaren Bill Shankly som pekade på fotbollens betydelse:

En del människor tror att fotboll är en lek på liv och död. Jag kan försäkra dig att det är mycket mer allvarligt än så.

Det spelas matcher hela tiden med nya lag och huvudrollsinnehavare. Dessutom är Sverige med i det här mästerskapet. Det är efterlängtat. Så var inte fallet för två år sedan när VM avgjordes i Brasilien. Det gör ett redan intressant mästerskap än mer intressant.

Under varje VM skrivs det ny historia och det handlar om evig ära och berömmelse. Det är så mycket emotion och historia inblandat på en och samma gång. Varje match lever sitt liv och har sin bakgrund från tidigare möten och mästerskap.

Varje dag bjuds vi på internationell toppfotboll när flera matcher spelas. Så håller det på dag efter dag och kväll efter kväll. Det är riktigt häftigt.


Det bästa är att mästerskapet långt ifrån är slut. Vi har inte ens kommit fram till utslagsmatcherna ännu och det är upplagt för många fina högtidstunder fram till finalen som avgörs först den 10 juli.

Att EM spelas i Frankrike är speciellt för mig. Fotbolls-VM i Frankrike 1998 är det första mästerskapet som jag kan relatera till. Det innehöll många högtidsstunder och Frankrike som värdland fick kröna sitt mästerskap med sitt första VM-guld någonsin. Det var en härlig sommar som det är lätt att blicka tillbaka på.

18 år senare står landet nu värd för ett nytt fotbollsmästerskap. Det sker i en orolig tid där mörka krafter sätter skräck i vårt öppna samhälle. Frankrike har varit särskilt hårt drabbat av den avskyvärda terrorismen. Förra året drabbades huvudstaden Paris av två terrordåd. Det är illdåd som inte bara skakade Frankrike utan även en hel omvärld.


Den franske presidenten François Hollande har sagt att landet befinner sig i krig mot den globala terrorismen och det gäller faktiskt fortfarande undantagstillstånd i landet.

Just säkerheten har varit på tal under EM. Den har skärpts upp och är rigorös.

Ändå har det inträffat ett antal fotbollsrelaterade incidenter under mästerskapet. Bland annat har ryska och brittiska fans drabbat samman i upplopp och Kroatiens fans har kastat in bengaler på planen. Det är avarter som vi måste tala om och som måste bort från fotbollen. Både fotbollen och rättsamhället måste här ta ett betydligt större ansvar än vad som är fallet.

Det här får dock inte skymma alla fantastiska fotbollsfester som vi har bjudits på och kunnat njuta av. Jag bevistade häromveckan London och såg där Englands första EM-match mot Ryssland på en lokal pub med allt vad det innebär. Det var roligt men till Frankrike kommer jag inte denna sommar.

Istället får jag nöja mig med att luta mig tillbaka i tv-soffan och ta del av matcherna. Då är det också intressant att följa matchen i matchen bakom tv-skärmen där Svt och Tv4 gör sitt yttersta för att just deras sändningar ska locka flest tittare genom att erbjuda bästa upplägg och innehåll.


Jag tycker inte att någon av kanalens personuppsättningar imponerar. I den meningen är de förlorar båda två men störst förlorare är givetvis alla tv-tittare. Det finns givetvis undantag men för att totalupplevelsen ska nå höga höjder är det en bit kvar. Jag tycker också det är alldeles för mycket trams kring matcherna med inslag relaterade till olika sociala medier. Vad är det för fel på seriösa kommentarer och analyser? Måste sändningarna förlöjligas med inslag där någon ofta överförfriskad supporter har gjort något som betecknas som roligt?

Det är bara fotboll säger en del i dessa dagar.

Varför ska man bry sig om det?

De som inte är intresserade behöver faktiskt inte titta utan kan låta oss som verkligen brinner för fotboll få njuta av det här mästerskapet under en månad.

Jag lyfter gärna fram ett citat som har tillskrivits den legendariske fotbollstränaren Bill Shankly som pekade på fotbollens betydelse:

En del människor tror att fotboll är en lek på liv och död. Jag kan försäkra dig att det är mycket mer allvarligt än så.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.