29 jun 2016 06:00

29 jun 2016 06:00

Midsommarfirande på ett ben

JOHANNA BEIJBOM

Nu tycker jag att vi alla tackar våra vädergudar för att de bjöd oss på ett helt fantastiskt midsommarväder.

Vi brukar ju inte direkt vara bortskämda med solstrålar under denna dag. Man får alltid packa ner både regnjacka, gummistövlar och en av de tjockaste tröjorna man har i garderoben om man ska överleva och kunna njuta något av firandet. Annars sitter man där och huttrar med vissna blommor i håret och ser ut som en slickad katt i den blöta kalufsen och är allmänt besviken. Man ska ju alltid göra det bästa av situationen och det känns som att man ofta får tänka så när det gäller just midsommarafton.

Vi har under flera års tid vart ett riktigt stort gäng som firat tillsammans och då var det minsann samma visa varje gång. Vi tjejer gjorde oss fina med lockar eller somriga flätor i håret dekorerade med färska blommor, sen åkte den vita klänningen på och vi såg ut som tagna ur ett omslag för absolut sommar skivorna. Sen ställde vi upp oss och tog årets midsommarbild. Efter det gick vi in, satte upp håret i en slarvig tofs, slängde av klänningarna och drog på oss mjukisbyxor och en luvtröja för att sedan kunna gå all in i alla tävlingar som vi hade under dagen och kvällen, för tävlingar det hade vi kan jag säga. Vi var alla riktiga vinnarskallar och det var alltid på blodigt allvar. Här var det enbart seger som räknades. Sen givetvis regnade det oftast också så alla var så där härligt genomsura när vinnarna sedan hade korats. Men vi hade det ändå otroligt kul och trevligt, trots väder och kläder.

De senaste åren har firandet sett lite olika ut då de flesta av de vi firade med har fått barn och nu firar på annat håll. Så för min del har midsommarafton både varit storslaget vid havet eller hemma i lugn och ro med familjen eller till och med en midsommar på Liseberg och alla ställen har haft sin charm.

Och ett år firade jag faktiskt lite av dagen på akuten. Jag och några vänner hade anordnat en stor middag och fest i en bygdegård utanför Skövde. Det hade planerats i flera veckor och vädret var med oss för en gång skull. Vi låg rätt bra till i tid innan gästerna skulle komma men det var ändå en del att fixa med innan de anlände så vi småsprang lite mellan rummen och trädgården. Och alla ni som någon gång varit i en gammal fin bygdegård vet att de kan ha sådana där fina och härliga trägolv. Eftersom det var sommar sprang jag givetvis omkring barfota och mitt i språnget snubblar jag givetvis till och försöker rädda upp fallet med att glida ut över golvet med ena foten för att hitta balansen igen.

Jag kan meddela att de där fina och härliga trägolven fastnade i hela min fotsula. Jag hade säkert 30-40 inborrade småflisor i hela foten och det tog inte lång stund innan den svullnade upp till en ond kudde att gå på. Hela högerfoten pulserade och det smärtade rätt bra. Mina två vänner försökte få bort några men det gjorde alldeles för ont och det svullnade bara ännu mer. Det fanns inget annat alternativ än att sätta sig i bilen och åka till akuten. Som tur var det nästan ingen kö så jag kom in direkt och sen fick jag sitta med en bedövad fot i luften samtidigt som två sjuksköterskor satt med varsin pincett och plockade stickor. Efter akutbesöket var det bara att åka tillbaka till festen som redan hade börjat med en bandagerad fot och fortsätta firandet hoppande på ett ben. Man får göra det bästa av situationen helt enkelt. Med rätt personer och glatt humör så kan inget väder eller flisor i foten sabba en klassisk svensk midsommar.

 

Hiss: Årets midsommarväder

Diss: Regn är ju nästan aldrig kul

Vi brukar ju inte direkt vara bortskämda med solstrålar under denna dag. Man får alltid packa ner både regnjacka, gummistövlar och en av de tjockaste tröjorna man har i garderoben om man ska överleva och kunna njuta något av firandet. Annars sitter man där och huttrar med vissna blommor i håret och ser ut som en slickad katt i den blöta kalufsen och är allmänt besviken. Man ska ju alltid göra det bästa av situationen och det känns som att man ofta får tänka så när det gäller just midsommarafton.

Vi har under flera års tid vart ett riktigt stort gäng som firat tillsammans och då var det minsann samma visa varje gång. Vi tjejer gjorde oss fina med lockar eller somriga flätor i håret dekorerade med färska blommor, sen åkte den vita klänningen på och vi såg ut som tagna ur ett omslag för absolut sommar skivorna. Sen ställde vi upp oss och tog årets midsommarbild. Efter det gick vi in, satte upp håret i en slarvig tofs, slängde av klänningarna och drog på oss mjukisbyxor och en luvtröja för att sedan kunna gå all in i alla tävlingar som vi hade under dagen och kvällen, för tävlingar det hade vi kan jag säga. Vi var alla riktiga vinnarskallar och det var alltid på blodigt allvar. Här var det enbart seger som räknades. Sen givetvis regnade det oftast också så alla var så där härligt genomsura när vinnarna sedan hade korats. Men vi hade det ändå otroligt kul och trevligt, trots väder och kläder.

De senaste åren har firandet sett lite olika ut då de flesta av de vi firade med har fått barn och nu firar på annat håll. Så för min del har midsommarafton både varit storslaget vid havet eller hemma i lugn och ro med familjen eller till och med en midsommar på Liseberg och alla ställen har haft sin charm.

Och ett år firade jag faktiskt lite av dagen på akuten. Jag och några vänner hade anordnat en stor middag och fest i en bygdegård utanför Skövde. Det hade planerats i flera veckor och vädret var med oss för en gång skull. Vi låg rätt bra till i tid innan gästerna skulle komma men det var ändå en del att fixa med innan de anlände så vi småsprang lite mellan rummen och trädgården. Och alla ni som någon gång varit i en gammal fin bygdegård vet att de kan ha sådana där fina och härliga trägolv. Eftersom det var sommar sprang jag givetvis omkring barfota och mitt i språnget snubblar jag givetvis till och försöker rädda upp fallet med att glida ut över golvet med ena foten för att hitta balansen igen.

Jag kan meddela att de där fina och härliga trägolven fastnade i hela min fotsula. Jag hade säkert 30-40 inborrade småflisor i hela foten och det tog inte lång stund innan den svullnade upp till en ond kudde att gå på. Hela högerfoten pulserade och det smärtade rätt bra. Mina två vänner försökte få bort några men det gjorde alldeles för ont och det svullnade bara ännu mer. Det fanns inget annat alternativ än att sätta sig i bilen och åka till akuten. Som tur var det nästan ingen kö så jag kom in direkt och sen fick jag sitta med en bedövad fot i luften samtidigt som två sjuksköterskor satt med varsin pincett och plockade stickor. Efter akutbesöket var det bara att åka tillbaka till festen som redan hade börjat med en bandagerad fot och fortsätta firandet hoppande på ett ben. Man får göra det bästa av situationen helt enkelt. Med rätt personer och glatt humör så kan inget väder eller flisor i foten sabba en klassisk svensk midsommar.

 

Hiss: Årets midsommarväder

Diss: Regn är ju nästan aldrig kul

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.