11 jul 2016 04:00

11 jul 2016 04:00

Har man inte sett Frost får Darth vakna själv

KRÖNIKA

Ibland skulle jag vilja vara tre-fyra år gammal igen. Full med trots och fritänkande utanför alla ramar.

Jag har en kompis som är just precis så gammal. Vi kan kalla henne för Darth och hon springer förmodligen bort snabbast i sin åldersklass i hela Småland. Dessutom är hon såpass nyskapande när det gäller klädsel att jag törs slå vad om i alla fall en tia att hon blir en stor kläddesigner vad det lider.

Efter en brakmåltid på Gyllene måsen tillsammans med Darth, hennes storebror Mister Bister och deras ömma moder fru H gav vi oss ut på stan i Jönköping. Darth envisades med att ha skorna på fel fot och det är ju rätt så vanligt har jag förstått. Jag skulle tycka att det var obekvämt, men det gjorde inte hon. Att ha skorna på detta sätt passade dessutom mycket bra till hennes vana att ha klänningen bakochfram.

– Hur får hon på sig den? frågade jag för det var direkt ingen klänning att dra över huvudet utan den var knäppt med knappar.

– Hon ber oss knäppa, sa fru H.

Sedan ramlade vi in på Länsmuseet fast vi skulle till biblioteket och hamnade i en sagovärld med stora stenar (mjuka), en massa klänningar och trollkläder. Darth tog på sig en klänning (på rätt håll) och lade sig ner på golvet.

– Nu får du väcka henne, sa fru H.

– Väcka? sa jag.

– Har du inte sett Frost? sa hon.

– Nej, sa jag, så Darth fick vakna själv.

Lite senare förklarade hon när vi satt på varsin sten vad Frost handlade om. Sedan var det full fart i Smålands snabbaste tre-fyra-åringsben igen och de tog henne, och mig, till målarverkstaden. En stor bit vitt papper, vattenfärg, några penslar och vatten senare började Darth att skapa. Efter att ha målat ett hörn svart och en bit på papperet rött så var hon nöjd.

– Nu vill jag inte måla mer, sa Darth och slängde ner penseln i vattnet.

– Vad gör man då? undrade hennes mor.

– Plockar undan, sa Darth.

– Ja-a, sa hennes mor stolt.

– Men det får du göra, sa Darth, lämnade modern med snopen min och hoppade i väg mot okänd destination.

Så jag hängde på, vi hamnade bland utklädningskläderna igen och precis då höll några äldre tjejer på att spela in en film. Vi ville inte vara sämre, vi spelade snabbt in en som handlar om en flicka som ska gå in i grottan och därinne finns ett troll och då börjar flickan att skrika precis som på tavlan Skriet. Gör vi bara ett lite fylligare manus så tror jag filmen kan bli succé. Om inte huvudskådespelaren springer bort förstås.

 

Hiss

Fem arbetsdagar kvar till semestern!

Diss

När två personer badar i en sjö men det låter som om minst hundra är i samtidigt.

 

 

Jag har en kompis som är just precis så gammal. Vi kan kalla henne för Darth och hon springer förmodligen bort snabbast i sin åldersklass i hela Småland. Dessutom är hon såpass nyskapande när det gäller klädsel att jag törs slå vad om i alla fall en tia att hon blir en stor kläddesigner vad det lider.

Efter en brakmåltid på Gyllene måsen tillsammans med Darth, hennes storebror Mister Bister och deras ömma moder fru H gav vi oss ut på stan i Jönköping. Darth envisades med att ha skorna på fel fot och det är ju rätt så vanligt har jag förstått. Jag skulle tycka att det var obekvämt, men det gjorde inte hon. Att ha skorna på detta sätt passade dessutom mycket bra till hennes vana att ha klänningen bakochfram.

– Hur får hon på sig den? frågade jag för det var direkt ingen klänning att dra över huvudet utan den var knäppt med knappar.

– Hon ber oss knäppa, sa fru H.

Sedan ramlade vi in på Länsmuseet fast vi skulle till biblioteket och hamnade i en sagovärld med stora stenar (mjuka), en massa klänningar och trollkläder. Darth tog på sig en klänning (på rätt håll) och lade sig ner på golvet.

– Nu får du väcka henne, sa fru H.

– Väcka? sa jag.

– Har du inte sett Frost? sa hon.

– Nej, sa jag, så Darth fick vakna själv.

Lite senare förklarade hon när vi satt på varsin sten vad Frost handlade om. Sedan var det full fart i Smålands snabbaste tre-fyra-åringsben igen och de tog henne, och mig, till målarverkstaden. En stor bit vitt papper, vattenfärg, några penslar och vatten senare började Darth att skapa. Efter att ha målat ett hörn svart och en bit på papperet rött så var hon nöjd.

– Nu vill jag inte måla mer, sa Darth och slängde ner penseln i vattnet.

– Vad gör man då? undrade hennes mor.

– Plockar undan, sa Darth.

– Ja-a, sa hennes mor stolt.

– Men det får du göra, sa Darth, lämnade modern med snopen min och hoppade i väg mot okänd destination.

Så jag hängde på, vi hamnade bland utklädningskläderna igen och precis då höll några äldre tjejer på att spela in en film. Vi ville inte vara sämre, vi spelade snabbt in en som handlar om en flicka som ska gå in i grottan och därinne finns ett troll och då börjar flickan att skrika precis som på tavlan Skriet. Gör vi bara ett lite fylligare manus så tror jag filmen kan bli succé. Om inte huvudskådespelaren springer bort förstås.

 

Hiss

Fem arbetsdagar kvar till semestern!

Diss

När två personer badar i en sjö men det låter som om minst hundra är i samtidigt.

 

 

  • Petra Lundgren

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.