16 aug 2016 04:00

16 aug 2016 04:00

Flygfäet som gjorde mig ilsken som ett bi

ALF EHN

Drönare kan göra mycket nytta men de får inte bli en leksak.
Det måste samhället sätta stopp för.

När vi hade kommit hem från en cykeltur hörde vi något som surrade högt ovanför oss. Det lät som ett modellflygplan, men när farkosten kom lägre såg vi att det var en drönare.

Den fjärrstyrda drönaren flög allt lägre och kom allt närmare oss. Den cirklade runt, över gatan och över tomterna. Vi stod och kikade och till slut hovrade den ned framför oss. Den var bara några meter framför oss och stod still på två meters höjd. Kameralinsen under flygfäet gick runt och filmade – troligen – alla oss som stod och kikade.

Allt kändes obehagligt och jag blev, på ren svenska, förbannad. Det kunde ju vara vem som helst som filmade. Bilderna kunde i teorin, via internet, hamna var som helst och ses av vem som helst. Jag tror inte att så många är intresserade av vad jag gör, men bara tanken på vad som kan ske räcker. Integriteten är en självklarhet. Det här var en kränkning.

Den obemannade flygfarkosten kan ju vara ett bra instrument för kriminella som vill sondera inför ett inbrott. Visserligen är surret från drönaren högt, men för en skicklig ”pilot” är det inga problem att uppträda diskret.

Utvecklingen går snabbt och lagstiftningen verkar inte ha hängt med. Företag och myndigheter som vill ha kamerabevakning av sina områden får ofta nobben av länsstyrelsen då det finns risk att ytor som allmänheten har rätt till kan finnas i det område som kameran täcker.

Det är tydligen inte samma sak då en kamera är monterad på ett obemannat luftfartyg. En snabb googling visar att högsta förvaltningsdomstolen behandlar ett mål om att en ”drönarkamera” ska ses om en övervakningskamera eller inte. Domen som kommer att vara vägledande ska komma efter sommaren.

Drönarna är säkert ett utmärkt hjälpmedel, för dem som använder flygfarkosten på ett seriöst sätt. Lantbrukare kan på ett smidigt och enkelt sätt inspektera sina ägor. Olika hantverkare kan säkert spara tid och pengar. Olika blåljusorganisationer, polis, brandkår eller ambulansverksamheter, kan troligen i vissa lägen ha nytta av en drönare.

Men då handlar det om seriösa företagare och organisationer som har tillstånd.

Inte någon som vill leka en stund, utan att tänka ett steg till.

 

Hiss: Zlatan slog till direkt i Premier League.

Diss: Vansinnesdåden blir bara fler.

När vi hade kommit hem från en cykeltur hörde vi något som surrade högt ovanför oss. Det lät som ett modellflygplan, men när farkosten kom lägre såg vi att det var en drönare.

Den fjärrstyrda drönaren flög allt lägre och kom allt närmare oss. Den cirklade runt, över gatan och över tomterna. Vi stod och kikade och till slut hovrade den ned framför oss. Den var bara några meter framför oss och stod still på två meters höjd. Kameralinsen under flygfäet gick runt och filmade – troligen – alla oss som stod och kikade.

Allt kändes obehagligt och jag blev, på ren svenska, förbannad. Det kunde ju vara vem som helst som filmade. Bilderna kunde i teorin, via internet, hamna var som helst och ses av vem som helst. Jag tror inte att så många är intresserade av vad jag gör, men bara tanken på vad som kan ske räcker. Integriteten är en självklarhet. Det här var en kränkning.

Den obemannade flygfarkosten kan ju vara ett bra instrument för kriminella som vill sondera inför ett inbrott. Visserligen är surret från drönaren högt, men för en skicklig ”pilot” är det inga problem att uppträda diskret.

Utvecklingen går snabbt och lagstiftningen verkar inte ha hängt med. Företag och myndigheter som vill ha kamerabevakning av sina områden får ofta nobben av länsstyrelsen då det finns risk att ytor som allmänheten har rätt till kan finnas i det område som kameran täcker.

Det är tydligen inte samma sak då en kamera är monterad på ett obemannat luftfartyg. En snabb googling visar att högsta förvaltningsdomstolen behandlar ett mål om att en ”drönarkamera” ska ses om en övervakningskamera eller inte. Domen som kommer att vara vägledande ska komma efter sommaren.

Drönarna är säkert ett utmärkt hjälpmedel, för dem som använder flygfarkosten på ett seriöst sätt. Lantbrukare kan på ett smidigt och enkelt sätt inspektera sina ägor. Olika hantverkare kan säkert spara tid och pengar. Olika blåljusorganisationer, polis, brandkår eller ambulansverksamheter, kan troligen i vissa lägen ha nytta av en drönare.

Men då handlar det om seriösa företagare och organisationer som har tillstånd.

Inte någon som vill leka en stund, utan att tänka ett steg till.

 

Hiss: Zlatan slog till direkt i Premier League.

Diss: Vansinnesdåden blir bara fler.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.