24 aug 2016 04:00

24 aug 2016 04:00

Är det dags för en ålderskris?

KRÖNIKA: JOHANNA BEIJBOM

Kommer ihåg det så väl. Vaknade upp hemma hos mamma och pappa på söndagsmorgonen efter att ha vart ute med mina tjejkompisar på ett uteställe i stan kvällen innan.

Mamma frågade mig vid frukostbordet om jag hade haft det kul? Jo, det var väl roligt. Dock var det alldeles för mycket gamlingar där vi var. Jaha, hur gamla var de då frågade mamma? Ja, de var nog säkert i 30-årsåldern. Och nu är jag här, ett år kvar till att själv kunna bli kallad gamling. För Johanna som 18-åring så var tydligen 30 väldigt, väldigt gammalt. Fast när jag sitter här och skriver så måste jag erkänna att jag känner mig inte ett dugg gammal. Tänker på de klassiska replikerna, Man blir inte äldre än vad man gör sig och att åldern bara är en siffra. Det stämmer ändå in rätt bra. Jag var helt säker när jag var 18 år att jag skulle sitta här med åldersnoja och 30-årskris, men den har tydligen inte kommit och knackat på än. Dock hände en rätt rolig grej för ett tag sen då jag fick en liten klump i halsen. Hade varit och spelat på en tillställning med både vuxna och barn. När vi var klara så kom det fram en mamma och två barn. Barnen var lite blyga så mamman fick föra talan. Hon tittar på mig och ler sen böjer hon sig ner mot sina barn och säger, Ja, nu får ni fråga tanten som sjöng om ni kan få en kram. TANT! Hahaha, blev helt chockad och näst intill stum. Visste inte riktigt hur jag skulle reagera. För det första var mamman säkert bara något år äldre än mig och sen insåg hon vad hon sagt och försökte prata bort det rätt snabbt. Jag blev till slut alldeles fnittrig av situationen och såg som tur var det komiska i det hela. Barnen fick i alla fall varsin go och varm tant-kram och mamman fick sig en blink med ögat och ett stort leende.

Men det är ändå rätt roligt det där med hur man ser på ålder. Jag har vänner i alla möjliga åldrar, man umgås på olika sätt och i olika situationer.

Jag har bland annat en väldigt god och nära vän som är hela sju år yngre än mig men det är inget som vi funderar över, förutom när vi kommer in på saker som visades på TV när jag var liten, då kan hon sitta som ett frågetecken och precis just i den sekunden inser jag att jag är mycket äldre än henne. Sen har jag en annan vän som är över tio år äldre än mig och vi har hängt ihop ett tag. Hon är den som jag vänder mig till när jag behöver kloka och vuxna råd i livet. Och så som vi är i livet nu så gör ju åldersskillnaden inte så mycket, men det är ju inte så att vi hade umgåtts på det här sättet när jag var tio år och hon var tjugo. Då är ju faktiskt den skillnaden mycket större.

Nej, det här med åldersnoja är inget jag fått än eller något som jag tror att jag kommer få, alla siffror har sin charm. Jag är tacksam över att få åldras, det borde alla vara. Sen kanske man ibland önskar att det fanns en tidsmaskin där man då och då fick åka tillbaka i tiden till när man var liten och allt bara var en barnlek. Ta vara på dagen och njut av tiden som går man vet aldrig vad morgondagen har att vänta.


Hiss:
Minnena man skapar av dagarna som går

Diss: Att man ibland inte lär sig av sina misstag

Mamma frågade mig vid frukostbordet om jag hade haft det kul? Jo, det var väl roligt. Dock var det alldeles för mycket gamlingar där vi var. Jaha, hur gamla var de då frågade mamma? Ja, de var nog säkert i 30-årsåldern. Och nu är jag här, ett år kvar till att själv kunna bli kallad gamling. För Johanna som 18-åring så var tydligen 30 väldigt, väldigt gammalt. Fast när jag sitter här och skriver så måste jag erkänna att jag känner mig inte ett dugg gammal. Tänker på de klassiska replikerna, Man blir inte äldre än vad man gör sig och att åldern bara är en siffra. Det stämmer ändå in rätt bra. Jag var helt säker när jag var 18 år att jag skulle sitta här med åldersnoja och 30-årskris, men den har tydligen inte kommit och knackat på än. Dock hände en rätt rolig grej för ett tag sen då jag fick en liten klump i halsen. Hade varit och spelat på en tillställning med både vuxna och barn. När vi var klara så kom det fram en mamma och två barn. Barnen var lite blyga så mamman fick föra talan. Hon tittar på mig och ler sen böjer hon sig ner mot sina barn och säger, Ja, nu får ni fråga tanten som sjöng om ni kan få en kram. TANT! Hahaha, blev helt chockad och näst intill stum. Visste inte riktigt hur jag skulle reagera. För det första var mamman säkert bara något år äldre än mig och sen insåg hon vad hon sagt och försökte prata bort det rätt snabbt. Jag blev till slut alldeles fnittrig av situationen och såg som tur var det komiska i det hela. Barnen fick i alla fall varsin go och varm tant-kram och mamman fick sig en blink med ögat och ett stort leende.

Men det är ändå rätt roligt det där med hur man ser på ålder. Jag har vänner i alla möjliga åldrar, man umgås på olika sätt och i olika situationer.

Jag har bland annat en väldigt god och nära vän som är hela sju år yngre än mig men det är inget som vi funderar över, förutom när vi kommer in på saker som visades på TV när jag var liten, då kan hon sitta som ett frågetecken och precis just i den sekunden inser jag att jag är mycket äldre än henne. Sen har jag en annan vän som är över tio år äldre än mig och vi har hängt ihop ett tag. Hon är den som jag vänder mig till när jag behöver kloka och vuxna råd i livet. Och så som vi är i livet nu så gör ju åldersskillnaden inte så mycket, men det är ju inte så att vi hade umgåtts på det här sättet när jag var tio år och hon var tjugo. Då är ju faktiskt den skillnaden mycket större.

Nej, det här med åldersnoja är inget jag fått än eller något som jag tror att jag kommer få, alla siffror har sin charm. Jag är tacksam över att få åldras, det borde alla vara. Sen kanske man ibland önskar att det fanns en tidsmaskin där man då och då fick åka tillbaka i tiden till när man var liten och allt bara var en barnlek. Ta vara på dagen och njut av tiden som går man vet aldrig vad morgondagen har att vänta.


Hiss:
Minnena man skapar av dagarna som går

Diss: Att man ibland inte lär sig av sina misstag

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.