30 aug 2016 04:00

30 aug 2016 04:00

Sömnlösa tankar som ställer till det

KRÖNIKA: ALF EHN

Klockan tickar på, att sova är omöjligt och snart är det dags att kliva upp. Hur ska jag orka med det som väntar?

Jag är inte ensam om att ha upplevt sömnlöshet. Som tur är förekommer det inte ofta, jag brukar sova gott, och det finns de som har riktigt stora problem. Men när det inträffar så är det jobbigt.

Oftast är jag trött, efter en lång men bra dag, när det är dags att sova.

Jag brukar somna snabbt och sedan uppfattar jag inget förrän väckarklockan högt och tydligt förkunnar att det är dags att kliva upp.

Ibland är det annorlunda.

Tyvärr, men lyckligtvis händer det inte så ofta.


Då sover jag en stund, sedan vaknar jag hastigt, men mindre lustigt. Varför vet jag inte, men tankarna börjar snurra. Jag är klarvaken. Oftast är det rena struntsaker som fått något i mig att gå i gång och vakna upp ur min välbehövliga sömn. Det kan handla om väldigt triviala saker; om jag glömt något, gjort något galet eller om det är något som ska hända nästa dag som jag inte får glömma eller missa.

Ju mer man ligger och funderar, desto fler saker dyker det upp i sinnet. När jag var liten fanns det ett spel på Liseberg där det gällde att trycka ned grodor som dök upp ur hål. I början har man kontroll, men ju fler grodor som dyker upp, desto svårare är det att trycka ned dem.

Precis så kan jag känna mig.

Det bästa är att kliva upp, ta en bok och läsa en stund. Då brukar sömnen komma snabbt, men oftast orkar man inte gå upp. Motsägelsefullt nog är man för trött.


När man några timmar senare, då jag väl gått upp och tänker på sakerna igen, inser jag hur korkade funderingarna är. Saker och ting blir helt annorlunda i dagsljus.

Kanske är det yrkesrelaterat. Ibland kan det handla om saker på jobbet; oftast saker som jag tror jag missat, skrivit fel eller något som inte stämmer. 99 gånger av 100 är det inte så, men för den som ligger sömnlös i mörkret och funderar är det inte lika givet.

Det är tur jag inte jobbar inom vården. Tänk att vakna och undra om man glömde något i gamla Greta innan hon syddes ihop efter en operation, eller om trötte Ture fick rätt mängd medicin.

Tänk om jag vore bilmekaniker och började fundera på om jag skruvade åt bultarna ordentligt på bilen jag skiftade däck på under eftermiddagen. Eller, hemska tanke, om jag är pilot och skulle börja fundera på om jag ska klara av att landa det nya planet.

God natt?

Knappast!

 

 

Hiss:

3-0 mot Burnley var tredje raka segern. Säsongen har börjat bra för Chelsea även om de blå inte mött något tilltänkt topplag ännu.

 

Diss:

Elfsborgs 0-1 mot Jönköping var ännu en av alla missräkningar för de gulsvarta.

 

 

Klockan tickar på, att sova är omöjligt och snart är det dags att kliva upp. Hur ska jag orka med det som väntar?

Jag är inte ensam om att ha upplevt sömnlöshet. Som tur är förekommer det inte ofta, jag brukar sova gott, och det finns de som har riktigt stora problem. Men när det inträffar så är det jobbigt.

Oftast är jag trött, efter en lång men bra dag, när det är dags att sova.

Jag brukar somna snabbt och sedan uppfattar jag inget förrän väckarklockan högt och tydligt förkunnar att det är dags att kliva upp.

Ibland är det annorlunda.

Tyvärr, men lyckligtvis händer det inte så ofta.


Då sover jag en stund, sedan vaknar jag hastigt, men mindre lustigt. Varför vet jag inte, men tankarna börjar snurra. Jag är klarvaken. Oftast är det rena struntsaker som fått något i mig att gå i gång och vakna upp ur min välbehövliga sömn. Det kan handla om väldigt triviala saker; om jag glömt något, gjort något galet eller om det är något som ska hända nästa dag som jag inte får glömma eller missa.

Ju mer man ligger och funderar, desto fler saker dyker det upp i sinnet. När jag var liten fanns det ett spel på Liseberg där det gällde att trycka ned grodor som dök upp ur hål. I början har man kontroll, men ju fler grodor som dyker upp, desto svårare är det att trycka ned dem.

Precis så kan jag känna mig.

Det bästa är att kliva upp, ta en bok och läsa en stund. Då brukar sömnen komma snabbt, men oftast orkar man inte gå upp. Motsägelsefullt nog är man för trött.


När man några timmar senare, då jag väl gått upp och tänker på sakerna igen, inser jag hur korkade funderingarna är. Saker och ting blir helt annorlunda i dagsljus.

Kanske är det yrkesrelaterat. Ibland kan det handla om saker på jobbet; oftast saker som jag tror jag missat, skrivit fel eller något som inte stämmer. 99 gånger av 100 är det inte så, men för den som ligger sömnlös i mörkret och funderar är det inte lika givet.

Det är tur jag inte jobbar inom vården. Tänk att vakna och undra om man glömde något i gamla Greta innan hon syddes ihop efter en operation, eller om trötte Ture fick rätt mängd medicin.

Tänk om jag vore bilmekaniker och började fundera på om jag skruvade åt bultarna ordentligt på bilen jag skiftade däck på under eftermiddagen. Eller, hemska tanke, om jag är pilot och skulle börja fundera på om jag ska klara av att landa det nya planet.

God natt?

Knappast!

 

 

Hiss:

3-0 mot Burnley var tredje raka segern. Säsongen har börjat bra för Chelsea även om de blå inte mött något tilltänkt topplag ännu.

 

Diss:

Elfsborgs 0-1 mot Jönköping var ännu en av alla missräkningar för de gulsvarta.

 

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.