02 sep 2016 04:00

02 sep 2016 04:00

Alla borde ha en fästmö

FLEMMING MOURITSEN

Missförstå mig nu rätt, jag menar inte att alla människor borde vara förlovade med en dam (vissa vill ju tydligen förlova sig med en man).

Nä, vad jag menar är att alla borde ha det som jag får tack vare min fästmö.

Nån som säger stopp.

När jag skriver mina krönikor släpper jag inte ifrån mig en enda om inte min fästmö läst igenom den och sagt att den duger. Och det gör hon absolut inte varenda gång. Nej, hon är min tuffaste kritiker och tvekar inte att slå ner som en hök på de otydligheter, luddigheter och rena felaktigheter som nu och då dyker upp i mina texter.

– Du låter som en bortskämd barnunge, kan hon säga, eller:

– Där var du väldigt luddig och svårbegriplig.

När hon har sagt så vresar jag ihop och går ner i källaren till mitt kontor och surar en stund. Men sedan läser jag min egen text med nya ögon och nästan alltid måste jag ge henne rätt. Så jag skriver om och varje gång det händer så blir slutresultatet betydligt bättre än ursprungsversionen.

Så jag är djupt tacksam för min fästmös raka och vassa kritik. För när man suttit och snöat in på en idé och själv formulerat den så kan det ofta vara svårt att själv kritiskt granska det man hittat på. Det behövs andra ögon som ser på ens idéer ur ett annat perspektiv.

Det är det jag menar med att alla borde ha en fästmö.

Om de som är ansvariga för upphandlingen av Stockholms stads sjukvårdsmaterial hade haft en fästmö så kanske de inte betalat sextusen kronor paret för stödstrumpor. Något som hade sparat en förfärlig massa skattepengar.

Regeringen hade nog inte lagt ett vansinnigt förslag om att arbetsgivarna skulle betala oerhört mycket mer i sjuklön för sina långtidssjukskrivna medarbetare än vad de gör idag, ett förslag som hade fått småföretagare att tveka länge innan de vågade anställa folk.

Och som sista exempel så hade nog inte skolnämnden i Skövde gått vidare med den märkliga idén att försöka rekrytera en ny rektor till Rydskolan genom att förtala Rydskolan, dess personal och hela stadsdelen Ryd med en film på YouTube. En film som knappast någon som har kunskaper i ämnet hittar någon som helst sanningshalt i.

Man hade förmodligen dessutom tagit bort eländet från Internet om man haft en fästmö som sa ifrån och inte låtit den ligga kvar. En förklarande text hade en riktig fästmö aldrig accepterat som argument för filmens fortsatta existens.

Ja, alla som skall bestämma något behöver en fästmö.

 

Hiss: Vädret förra helgen. Matfestivalen blev riktigt bra reklam för Skövde.

Diss: Vi har varit på kantarelljakt igen. Vi har inte blivit bättre på det.

Nä, vad jag menar är att alla borde ha det som jag får tack vare min fästmö.

Nån som säger stopp.

När jag skriver mina krönikor släpper jag inte ifrån mig en enda om inte min fästmö läst igenom den och sagt att den duger. Och det gör hon absolut inte varenda gång. Nej, hon är min tuffaste kritiker och tvekar inte att slå ner som en hök på de otydligheter, luddigheter och rena felaktigheter som nu och då dyker upp i mina texter.

– Du låter som en bortskämd barnunge, kan hon säga, eller:

– Där var du väldigt luddig och svårbegriplig.

När hon har sagt så vresar jag ihop och går ner i källaren till mitt kontor och surar en stund. Men sedan läser jag min egen text med nya ögon och nästan alltid måste jag ge henne rätt. Så jag skriver om och varje gång det händer så blir slutresultatet betydligt bättre än ursprungsversionen.

Så jag är djupt tacksam för min fästmös raka och vassa kritik. För när man suttit och snöat in på en idé och själv formulerat den så kan det ofta vara svårt att själv kritiskt granska det man hittat på. Det behövs andra ögon som ser på ens idéer ur ett annat perspektiv.

Det är det jag menar med att alla borde ha en fästmö.

Om de som är ansvariga för upphandlingen av Stockholms stads sjukvårdsmaterial hade haft en fästmö så kanske de inte betalat sextusen kronor paret för stödstrumpor. Något som hade sparat en förfärlig massa skattepengar.

Regeringen hade nog inte lagt ett vansinnigt förslag om att arbetsgivarna skulle betala oerhört mycket mer i sjuklön för sina långtidssjukskrivna medarbetare än vad de gör idag, ett förslag som hade fått småföretagare att tveka länge innan de vågade anställa folk.

Och som sista exempel så hade nog inte skolnämnden i Skövde gått vidare med den märkliga idén att försöka rekrytera en ny rektor till Rydskolan genom att förtala Rydskolan, dess personal och hela stadsdelen Ryd med en film på YouTube. En film som knappast någon som har kunskaper i ämnet hittar någon som helst sanningshalt i.

Man hade förmodligen dessutom tagit bort eländet från Internet om man haft en fästmö som sa ifrån och inte låtit den ligga kvar. En förklarande text hade en riktig fästmö aldrig accepterat som argument för filmens fortsatta existens.

Ja, alla som skall bestämma något behöver en fästmö.

 

Hiss: Vädret förra helgen. Matfestivalen blev riktigt bra reklam för Skövde.

Diss: Vi har varit på kantarelljakt igen. Vi har inte blivit bättre på det.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.