16 sep 2016 06:00

16 sep 2016 06:00

Kontrakt utan kvalspel

JAN LARSSON

Börjar IFK Skövde se ljuset i tunneln?
Det är ju ett välkänt faktum att IFK förra säsongen var riktigt illa ute, såväl sportsligt som ekonomiskt.

Blödningen stoppades och via drastiska åtgärder undgick klubben en konkurs och i kvalet till elitserien lyckades de ta sig ur LIF Lindesbergs grepp och avgjorde efter en mäktig vändning i fjärde matchen i bäst av fem.

Nu skriver vi hösten 2016, elitserien har bytt namn till Handbollsligan och IFK Skövde har laddat om såväl i styrelserummet som ute på planen.

Det är alldeles för tidigt att blåsa faran över, men det finns klara indikationer på att patienten är på bättringsvägen.

Leden har slutits när elitpositionen hotas. Nu är det kontroll och framtidstro som gäller under nya ordföranden Per Andersson. Elit 2020 har lanserats, en satsning som skall ge semifinalplats. Jag har svårt för sådana tidsbestämda mål. Framgången kommer när allt går i takt, men jag gillar inställningen.

På planen tycker jag allt tyder på att IFK Skövde under tränaren Patrik Liljestrands ledning får ihop ett mer homogent och stabilare lag. Nu har han varit med från början och format laget, så var det inte förra året då han blev klar sent och kom till Skövde i slutet av juli.

Trots en smal plånbok tycker jag att IFK Skövdes trupp ser starkare ut. Målvakten Michael Andersson och Endrit Abdullahi var stora profiler i allsvenskan. Endrit får vi dock vänta på eftersom han är meniskopererad, men det skall bli spännande att följa honom. Sedan är Christopher Hedberg en etablerad högersexa och Felix Kasch kommer in och ger stadga bakåt och bidrar med skytte framåt.

Sedan finns stommen kvar med sin rutin och spelare som växt till sig.

Sedan denne Jack Thurin. Nästan två meter lång, vänsterhänt med bra skott. Född 1999 och nämns som en blivande storspelare. Förutsättningar finns, men vi skall ha realistiska förväntningar på en kille som förra säsongen till och med var för ung för att spela seniorhandboll.

När det gäller laget tycker jag skall vara nöjd om kontraktet klaras utan kval. Efter två kvalfyllda år är det en framgång om laget hamnar ovanför strecket.

Sedan skall IFK själva satsa på slutspel, finns ingen anledning att inte göra det.

Det ser också ganska jämnt ut runt de nedre strecken. Ricoh, Karlskrona, Hammarby, Eskilstuna Guif, Aranäs och IFK Ystad ser inte alltför skräckinjagande ut. Kan IFK hålla dessa bakom sig blir det slutspel.

Annars lär det bli som vanligt i toppen. Kristianstad är jättefavorit och jag tror att de i första hand kommer att utmanas av Sävehof som kliver in i nya Partille Arena. Det kommer betyda mycket, även om det gick på pumpen i premiären mot Redbergslid.

Eftersom seriespelet börjar med att lagen i den egna poolen möts först fick IFK Skövde stå över första omgången. Efter den rundan möts alla lag i en vanlig dubbelrondig serie.

Återstår att se vad det betyder när IFK möter Sävehof borta på lördag. Partillelaget är säkert revanschsuget efter förlusten mot RIK i tisdags och inte så suget på att förlora när det dessutom är invigning av nya arenan.

IFK Skövde slår definitivt ur underläge i första matchen.

Blödningen stoppades och via drastiska åtgärder undgick klubben en konkurs och i kvalet till elitserien lyckades de ta sig ur LIF Lindesbergs grepp och avgjorde efter en mäktig vändning i fjärde matchen i bäst av fem.

Nu skriver vi hösten 2016, elitserien har bytt namn till Handbollsligan och IFK Skövde har laddat om såväl i styrelserummet som ute på planen.

Det är alldeles för tidigt att blåsa faran över, men det finns klara indikationer på att patienten är på bättringsvägen.

Leden har slutits när elitpositionen hotas. Nu är det kontroll och framtidstro som gäller under nya ordföranden Per Andersson. Elit 2020 har lanserats, en satsning som skall ge semifinalplats. Jag har svårt för sådana tidsbestämda mål. Framgången kommer när allt går i takt, men jag gillar inställningen.

På planen tycker jag allt tyder på att IFK Skövde under tränaren Patrik Liljestrands ledning får ihop ett mer homogent och stabilare lag. Nu har han varit med från början och format laget, så var det inte förra året då han blev klar sent och kom till Skövde i slutet av juli.

Trots en smal plånbok tycker jag att IFK Skövdes trupp ser starkare ut. Målvakten Michael Andersson och Endrit Abdullahi var stora profiler i allsvenskan. Endrit får vi dock vänta på eftersom han är meniskopererad, men det skall bli spännande att följa honom. Sedan är Christopher Hedberg en etablerad högersexa och Felix Kasch kommer in och ger stadga bakåt och bidrar med skytte framåt.

Sedan finns stommen kvar med sin rutin och spelare som växt till sig.

Sedan denne Jack Thurin. Nästan två meter lång, vänsterhänt med bra skott. Född 1999 och nämns som en blivande storspelare. Förutsättningar finns, men vi skall ha realistiska förväntningar på en kille som förra säsongen till och med var för ung för att spela seniorhandboll.

När det gäller laget tycker jag skall vara nöjd om kontraktet klaras utan kval. Efter två kvalfyllda år är det en framgång om laget hamnar ovanför strecket.

Sedan skall IFK själva satsa på slutspel, finns ingen anledning att inte göra det.

Det ser också ganska jämnt ut runt de nedre strecken. Ricoh, Karlskrona, Hammarby, Eskilstuna Guif, Aranäs och IFK Ystad ser inte alltför skräckinjagande ut. Kan IFK hålla dessa bakom sig blir det slutspel.

Annars lär det bli som vanligt i toppen. Kristianstad är jättefavorit och jag tror att de i första hand kommer att utmanas av Sävehof som kliver in i nya Partille Arena. Det kommer betyda mycket, även om det gick på pumpen i premiären mot Redbergslid.

Eftersom seriespelet börjar med att lagen i den egna poolen möts först fick IFK Skövde stå över första omgången. Efter den rundan möts alla lag i en vanlig dubbelrondig serie.

Återstår att se vad det betyder när IFK möter Sävehof borta på lördag. Partillelaget är säkert revanschsuget efter förlusten mot RIK i tisdags och inte så suget på att förlora när det dessutom är invigning av nya arenan.

IFK Skövde slår definitivt ur underläge i första matchen.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.